Jurnalism cetatenesc

Un Focşani mai bun…

Ziarul de Vrancea
11 mai 2014 1750 vizualizări
Ce propune o tanără pentru ca Focşaniul să se transforme într-un oraş mai prietenos cu tinerii

Colindăm străzile acestui oraş, spunându-ne din ce în ce mai des că nu suntem mulţumiţi de aspectul său… Vrem modernizare, pentru ca Focşaniul să poată reprezenta o atracţie turistică sau să fie doar mai plăcut vederii noastre. Uneori uităm însă faptul că şi monumentele istorice trebuie încadrate în peisaj, construind giganţi de beton, care, aşezaţi lângă clădirile ce ne amintesc epoci trecute, nu fac altceva decât să ne tulbure priveliştea.
    Pentru început, ar trebui asfaltate toate străzile, întrucât eu nu cred un oraş se poate dezvolta foarte mult, dacă şoferii nu pot circula pe străzile acestuia fără să fie înarmaţi cu multă îngrijorare, răbdare şi speranţa că autoturismele pe care le conduc vor scăpa din hăurile căscate pe drumuri.
    În al doilea rând, eu aş vrea ca în Focşani să fie amenajate spaţii în care „artiştii străzii”, cei care desenează graffitti pe zidurile clădirilor, pentru a-şi manifesta trăirile. Deşi mulţi au început să creadă că această artă se ocupă cu adresarea unor cuvinte injurioase, acest domeniu este, de fapt, o metodă de a expune imagini plăcute vederii sau cuvinte stilizate, fapt dovedit şi de artiştii din străinătate. De asemenea, eu cred că ne-ar plăcea nouă, focşănenilor, să fim spectatorii unor piese de teatru ce se desfăşoară în aer liber, obicei ce se practică şi în marile oraşe „din afară”.
    În ciuda faptului că se spune că adolescenţii din ziua de azi nu mai citesc, eu pot afirma chiar contrariul, căci, dat fiind faptul că sunt şi bloggeriţă, am avut oportunitatea de a contacta tineri, deloc rari, din diferite colţuri ale ţării, care nu pot trăi fără lectură. Şi dacă în Focşani există tineri, care „încă” citesc şi care frecventează pub-uri, de ce să nu se înfiinţeze şi o… Cafenea a Artiştilor, în care adolescenţii să poată citi, desena sau cânta în voie?
    Pe lângă faptul că mersul pe bicicletă este benefic pentru sănătatea noastră, ciclismul este şi o măsură de a proteja planeta, întrucât nu poluează. Din zi în zi, tot mai mulţi se plimbă cu bicicleta prin oraş, fără să fie însă încurajaţi. Dacă maşinilor, care poluează foarte mult, li se oferă străzi, pe care să circule, atunci bicicletele, nepoluante, de ce nu au parte de acelaşi beneficiu, prin intermediul unor benzi speciale?
    Oraşul Focşani, însă, nu poate fi îmbunătăţit, modernizat, înfrumuseţat numai prin vorbe, căci depinde numai de acţiunile noastre de turnura pe care o va lua transformarea sa. Aceasta nu se poate înfăptui numai prin cele scrise de mine, puterea aflându-se în mâinile lectorului, care poate trata cu indiferenţă ceea ce eu am scris şi care poate să lupte pentru convertirea în realitate a unui vis, a unei speranţe.


Laura F. Pătrăşcan



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
any, acum 3627 zile, 14 ore, 25 minute, 58 secunde
Sunt de acord cu tot ce spune tanara - vrem un oras curat cu spatii verzi- in cartierul Sud s-a distrus tot ce insemna spatii verzi- si strazile sunt praf -facute - nici un trotuar nu mai este pe citeste integral
danb, acum 3628 zile, 40 minute, 35 secunde
Da, "sa fie", " sa se faca", " trebuie". Cine doamna bloggerita ? Cine "sa fie", " sa se faca", "trebuie" ? Raspunde tot doamna bloggerita. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.