Jurnalism cetatenesc

Cum alegi cel mai bun miel pentru Paşte şi cum îl găteşti

Ziarul de Vrancea
17 apr 2014 2938 vizualizări
Vă prezentăm astăzi cateva reţete delicioase de miel pentru masa pascală dar şi cateva sfaturi oferite de specialişti pentru a alege cea mai bună carne u mielul se asociază cel mai bine cu garnituri uşoare pe bază de legume şi este imporant să fie bine prăjit sau fiert

În perioada Paştelui multă lume înlocuieşte carnea de pasăre, porc sau vită cu carne de miel pentru a prepara tradiţionalele mâncăruri de sărbătoare. Iată de aceea câteva lucruri pe care trebuie să le cunoşti despre această carne. Consumat cu moderaţie, adică aproximativ 200 – 250 g, mielul este sănătos şi aduce beneficii organismului. O porţie de 100 g are aproximativ 200 de calorii, dacă a fost curăţată bine de grăsime, dar poate ajunge şi până la 300. Carnea este bogată în proteine şi are un conţinut ridicat de seleniu, fosfor, zinc şi vitamine din grupa B.

Carnea de miel este uşor perisabilă şi se strică mai rapid decât alte tipuri de carne. De aceea este bine să fie preparată şi consumată proaspătă sau imediat după decongelare. La preparare se recomandă îndepărtarea în totalitate a grăsimii şi marinarea cărnii. De asemenea, este important ca ea să fie bine prăjită sau fiartă. În ceea ce priveşte servirea, mielul se asociază cel mai bine cu garnituri uşoare pe bază de legume şi se recomandă consumul abundent de lichide încercând să se evite băuturile alcoolice.


Cum alegem mielul
Reperele după care se alege o carne sănătoasă: să nu fie lipicioasă, iar animalul să nu cântărească mai puţin de 12 kg. Cereţi să vedeţi capul şi copitele mielului. Produsele de miel trebuie alese doar din pieţe şi magazine, după cum spun inspectorii de la Protecţia Consumatorilor. Verificaţi dacă este prezentă ştampila sanitară pe carne; testaţi dacă are elasticitate şi verificaţi ca suprafaţa să nu fie lipicioasă sau urât mirositoare. În final, produsul cumpărat trebuie dus rapid acasă şi depozitat la temperaturi între 0 şi 4 grade Celsius. Un miel viu cu greutatea sub 12 kg are carnea foarte indigestă, conţine colagen şi oxipurine ce dăunează organismului. Preţul poate fi un alt indiciu: un kg de carne al unui animal viu pleacă de la 13 lei, iar la carcasă -25 de lei. Pentru a nu exista nicio îndoială, când cumpărăţi miel luaţi-l cu tot cu cap şi copite. Sunt cunoscute cazurile în care cumpărătorii au descoperit că luaseră, de fapt, câini. Un alt sfat al specialiştilor este să luaţi organele pentru prepararea drobului direct din carcasa mielului.
Cum preparăm mielul
Criteriile pentru prepararea mielului de Paşte la un mod sănătos nu sunt foarte multe, trebuie doar să renunţi la prăjeală şi să ai grijă ca mancarea să conţină cat mai puţine calorii şi cat mai putine grasimi, recomandă cei de la dietetik.ro. Carnea de miel este foarte benefică pentru organism, ea fiind bogată în seleniu şi fosfor, două minerale care întăresc sistemul osos şi sistemul imunitar. De asemenea, este bogată în proteine de calitate şi nu contine prea multe calorii: 200-300 la 100 de grame, în functie de cat de gras este mielul. Un alt beneficiu pe care ni-l aduce consumul de carne de miel este continutul mare de triptofan, un nutrient foarte util celulelor nervoase. În ceea ce priveste grăsimile, carnea de miel conţine mai puţine grăsimi saturate comparativ cu alte tipuri de carne şi putin colesterol.
Iată mai jos 3 moduri în care poţi să gătesti sănătos mielul de Paşte:
Coaste de miel cu feta şi verdeţuri
Ingrediente:
- 6-8 coaste de miel;
- o legătură de pătrunjel, una de mărar şi una de leuştean, cateva fire de cimbru proaspăt sau o lingură de cimbru uscat;
- trei-patru linguri cu ulei de măsline;
- sare şi piper proaspăt măcinat;
- o felie de feta de un deget grosime;
- o lămaie.
Mod de preparare: Toacă verdeţurile foarte mărunt. Pune-le într-un vas, adaugă cimbrul şi sucul de la jumătate de lămaie. Poti pune şi puţină coaja de lămaie rasă. Sfăramă branza feta şi adaugă bucăţelele în amestecul de verdeturi. Pune sare şi piper şi amesteca bine. Acoperă şi lasă sosul la rece. Curaţă de bine coastele de miel. Trebuie tăiate astfel ca fiecare bucată să aibă o singură coastă. Pune o lingură, două de ulei într-o tigaie neaderentă şi, cand s-a încins, prăjeste la foc potrivit costele. Nu durează mai mult de trei-patru minute pentru fiecare parte. Coastele se fac în două tranşe. Coastele trebuie să se rumească frumos, dar să ramană roz şi zemoase la mijloc. Cand sunt toate coastele gata, asează-le pe un platou şi îmbracă-le cu sosul de verdeţuri cu branză. Serveşte coastele imediat, fierbinţi. Sunt aromate şi foarte gustoase. Le poţi servi simple sau alături de o salată de verdeturi şi morcovi copti.
Ciorba de miel
Ingrediente: 700-800 de grame de carne de miel; 2-3 morcovi; o jumătate de rădăcină de ţelină; o ceapă uscată şi una verde; 2 gălbenuşuri de ou, 3 linguri de orez; pătrunjel, sare, tarhon, o lingură de oteţ; o lingură faină; o ceaşcă smantană.
Mod de preparare: Se curaţă legumele şi se toacă mărunt. Se pune carnea de miel la fiert şi se ia din spuma ce se formează. Se adaugă legumele tocate peste carnea care fierbe. Într-un bol se amestecă faină cu smantană şi gălbenuşurile. Se adaugă în oală: orezul, ceapa verde, amestecul de faină, oţetul şi sarea. După care se mai lasă cateva minute vasul pe foc.
Frigărui de miel
Ingrediente:  800 grame de carne de miel (spate),
Pentru marinare: 3 catei de usturoi; sucul de la o lămaie; 3-4 linguri cu ulei de masline; sare şi piper negru macinat; 1 praf de sare.
Plus: 500 de grame de ardei gras roşu, ceapa; 1 linguriţă cu oregano; rozamarin şi cimbru.
Mod de preparare: Se curăţă usturoiul, se pisează într-un vas şi apoi se amestecă cu sucul de lămaie şi cu 3-4 linguri cu ulei de măsline. Se adaugă sare şi piper. Următorul pas în prepararea acestei reţete este spalarea cărnii cu apa rece şi tăierea acesteia în cubulete. Se lasă la marinat, în amestecul pregătit anterior, la frigider timp de 3 ore. Din cand în cand carnea se va întoarce în sosul în care stă. Se curaţă ardeiul gras, ceapa şi se taie în cuburi. Se scoate carnea de la marinat şi se pune pe frigărui alternativ cu cuburi de ceapă şi ardei, după care se pun frigăruile pe grătar. Într-un bol se amestecă verdeturile şi se presează deasupra frigăruilor înainte ca acestea să fie servite.
Stufat de miel
Ingrediente
750g carne de miel,
75-100 fire ceapă verde,
15-20 fire usturoi verde,
puţină boia,
oţet după gust,
1 lingură bulion de roşii, mărar.

Pentru rantaş: grăsime şi făină.
Mod de preparare
Punem într-o cratiţă ceapă şi usturoiul şi le opărim cu apă clocotită. Prăjim în grăsime bucăţile de carne şi le scoatem într-o cratiţă. Adaugăm ceapa şi usturoiul. Pregătim un rantaş din grăsime şi făină, presărăm boiaua, apoi stingem cu puţina zeamă în care a fiert zarzavatul. Adaugăm în rantaş puţin oţet şi bulion de roşii, turnăm rantaşul peste carnea cu zarzavat şi adaugăm mărar tocat mărunt. Lăsăm stufatul să fiarbă la loc potrivit, dand cu lingura pe fund cat mai rar posibil. Cand mancarea a scăzut şi s-a format un sos ca o smantană subţire, o tragem la margine să se răcorească. Poftă bună!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.