Internațional

În Germania nu-i ca-n România: plagiatul se pedepseşte

Ziarul de Vrancea
23 ian 2013 1099 vizualizări
Ministrul Educaţiei şi-ar putea pierde titlul de doctor n în 2011 ministrul Apărării de atunci a păţit aceeaşi ruşine

Universitatea din Dusseldorf a anunţat iniţierea unei proceduri care s-ar putea solda cu retragerea titlului de "doctor" ministrului german al Educaţiei, Annette Schavan, apropiat al cancelarului Angela Merkel, acuzată de plagiat în teza sa de doctorat. Consiliul facultăţii a decis cu 14 voturi pentru şi o abţinere, iniţierea procedurii de verificare a acuzaţiilor de "înşelăciune", aduse ministrului conservator, care a susţinut în 1980 o teză cu tema "Persoană şi conştiinţă".
Schavan a respins în repetate rânduri acuzaţiile. Preşedintele Consiliului facultăţii a subliniat totodată că "rezultatul procedurii este deschis şi ar putea foarte bine, în cele din urmă, să se considere că nu există suficiente dovezi".
Decizia este o lovitură dură pentru prietena Angelei Merkel, scandal care îi slăbeşte reputaţia, cu atât mai mult cu cât aceasta deţine din 2005 portofoliul de ministru al Educaţiei şi Cercetării, din timpul primului guvern Merkel. Potrivit săptămânalului Der Spiegel, Merkel şi-a susţinut ministrul şi a exclus posiblitatea înlăturării din funcţie. Titlul de "Doktor" are o mare importanţă socială în Germania, şi orice abuz este pasibil de amendă.
În 2011, două scandaluri similare au izbucnit în Germania, printre care cel al Ministrului Apărării la acea vreme, Karl-Theodor zu Guttenberg, care i-a adus, în martie, demisia. Fiind o figură centrală în guvernului Merkel, cancelarul l-a susţinut până la capăt, însă, cu toate acestea, titlul i-a fost retras. Aceeaşi soartă a avut-o, trei luni mai târziu, europarlamentarul liberal (FDP), Silvana Koch-Mehrin, care şi-a dat demisia din postul de vice-preşedinte al Parlamentului European şi preşedinte al grupului FDP în PE, cu puţin timp înainte de a-i fi retras titlul de doctor.
De fiecare dată, acuzaţiile au fost lansate pe site-uri de pe Internet. În ceea ce priveşte cazul din prezent, în teza ministrului Educaţiei Schavan, 92 de paragrafe din cele 350 de pagini sunt considerate suspecte.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
relu, acum 4107 zile, 22 ore, 30 minute, 55 secunde
Oare primul ministru al Romaniei si fosta ministru Andronescu,ambii emanatii Ilyesciene, au citit aceasta informatie ? Daca da, atunci cum de nu ies pe ecran sa comenteze ?! Cat de valabila este citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.