Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cehia recunoaşte genocidul armean şi înfurie Turcia

Ziarul de Vrancea
27 apr 2017 648 vizualizări
Ankara protestează faţă de recunoaşterea de către Parlamentul ceh a genocidului armean. Ministerul turc de Externe a condamnat rezoluţia ”în cei mai puternici termeni”.

Textul rezoluţiei, adoptat săptămâna aceasta, a fost iniţiat de către un parlamentar, ci nu de Guvernul ceh. Ministerul ceh de Externe a spus în mai multe rânduri că istoricii, ci nu politicienii, trebuie să soluţioneze această problemă.
Potrivit unor experţi, până la 1,5 milioane de armeni au fost ucişi de otomani în timpul Primului Război Mondial, un eveniment considerat de numeroi cercetători drept primul genocid din secolul al XX-lea. Turcia respinge însă această etichetă, afirmă că bilanţul este exagerat şi că morţii sunt victime ale unui război civil.

O femeie de 37 de ani are 38 de copii

O femeie ugandeză de 37 de ani are 38 de copii, dintre care patru seturi de tripleţi şi trei seturi de cvadrupleţi şi gemeni. Mariam Nabatanzi din satul Kabimbiri, situat la aproximativ 50 de kilometri nord-est de capitala Kampala, a făcut cei 37 de copii cu acelaşi bărbat. Copiii au vârste cuprinse între patru luni şi 23 de ani, a precizat pentru DPA consilierul districtual Samari Musenero. Femeia se luptă să îşi crească copiii, în condiţiile în care nu primeşte nicio asistenţă financiară din partea tatălui lor, a declarat Musenero. Politicienii din district au mobilizat fonduri guvernamentale pentru a-i oferi lui Nabatanzi seminţe de porumb pentru a le planta, a adăugat el.

Doi soţi nonagenari au murit ţinându-se de mâini, în decurs de 40 de minute

Doi soţi nonagenari din statul american Illinois, care au fost căsătoriţi timp de 69 de ani, au murit ţinându-se de mâini, la mai puţin de 40 de minute unul după celălalt, au anunţat membrii familiei lor. Isaac Vatkin, în vârstă de 91 de ani, a ţinut-o de mână pe soţia lui, Teresa, în momentul în care aceasta a murit din cauza complicaţiilor generate de maladia Alzheimer, la vârsta de 89 de ani, sâmbătă. Isaac Vatkin a murit şi el după 40 de minute. Membrii familiei lor spun că găsesc o anumită consolare în ideea că cei doi soţi au rămas împreună până la sfârşit. ”Nu voiam să îi văd murind. Însă nimeni nu putea să ceară un final mai bun decât acesta”, a spus unul dintre nepoţii cuplului, William Vatkin. ”Iubirea dintre ei era atât de puternică, încât pur şi simplu nu au putut să trăiască unul fără celălalt”, a spus fiica lor, Clara Gesklin, la funeraliile comune ale părinţilor săi.
Isaac şi Teresa Vatkin au locuit în Skokie, Illinois, şi au avut împreună trei copii, menţinând o relaţie apropiată şi cu nepoţii lor. Isaac Vatkin a fost distribuitor de carne, iar Teresa Vatkin a lucrat ca manichiuristă.

Omul ar fi pus piciorul în America mai devreme decât se credea

Scaune din piatră şi fragmente de oase rupte de mastodont descoperite în California ar demonstra că oamenii au ajuns în Americi până în urmă cu 130.000 de ani, mult mai devreme decât se credea până acum, informează Reuters citând un anunţ făcut miercuri de o echipă de cercetători. Descoperirea este considerată de o parte a cercetătorilor drept una dintre cele mai importante din arheologia americană. Oamenii de ştiinţă au numit cele cinci unelte rudimentare, ciocane de piatră şi nicovale descoperite în zona San Diego alături de oase fosilizate provenind de la elefanţi preistorici, drept dovezi solide, deşi conjuncturale, ale prezenţei fie a speciei noastre, fie a unui strămoş dispărut, precum omul de Neanderthal.
Geologul James Paces din cadrul U.S. Geological Survey a utilizat metode moderne de datare pentru a determina vechimea oaselor de mastodont găsite, ale smalţului dinţilor şi ale colţilor rezultând că acestea provin din urmă cu 131.000 de ani, plus sau minus circa 9.000 de ani.
Tom Deméré, paleontolog în cadrul Muzeului de Istorie Naturală din San Diego, a declarat că cea mai veche dată acceptată până în prezent atesta prezenţa omului în Lumea Nouă în urmă cu 14.000 până la 15.000 de ani. Astfel, dacă dovezile recente sunt evaluate corect, situl din San Diego ar fi de aproape zece ori mai vechi. Descoperirea ar rescrie în mod radical ceea ce se ştia până acum despre primii oameni care au ajuns în Lumea Nouă, însă unii cercetători care nu au fost implicaţi în acest studiu se declară sceptici.
Specia noastră, Homo sapiens, a apărut iniţial în Africa, în urmă cu circa 200.000 de ani şi s-a răspândit ulterior în mai multe zone. Momentul în care a ajuns în Lumea Nouă rămâne unul controversat. Informaţiile genetice sugerează că acest lucru s-a petrecut în urmă cu circa 23.000 de ani, deşi estimarea nu este susţinută de dovezi arheologice.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.