Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Agenţii MI5 l-au cercetat Khalid Masood pentru un complot terorist

Ziarul de Vrancea
27 mar 2017 598 vizualizări
Jurnaliştii Telegraph au dezvăluit ieri dimineaţă că agenţii MI5 l-au cercetat în urmă cu şase ani pe Khalid Masood în legătură cu un complot terorist care viza detonarea unei maşini-capcană la o bază militară din Luton, o localitate situată la aproximativ 50 de kilometri de metropola Londra.

Agenţii MI5 au încercat să determine dacă acesta avea legături cu patru terorişti inspiraţi de al-Qaeda, care au plănuit atacul dejucat de la Luton.
Zahid Iqbal, Mohammed Sharfaraz Ahmed, Syed Hussain şi Umar Arshad au primit împreună 44 de ani de închisoare, după ce au recunoscut în faţa autorităţilor britanice că plănuiau să lanseze un atentat îndrăzneţ asupra bazei Armatei Teritoriale din localitatea Luton. Khalid Masood locuia la doar câteva sute de metri de mai mulţi jihadişti, după ce se mutase la revenirea sa din Arabia Saudită în Luton. Agenţii MI5 au stabilit că atacatorul era vecin cu Taimour Abdulwahab, un student suedez care s-a aruncat în aer în Stockholm după ce s-a radicalizat în timp ce studia la universitatea Bedfordshire.
Masood a locuit şi în apropiere de Abu Rahin Aziz, un jihadist ucis de o dronă în bastionul Statului Islamic de la Rakka. Atunci, anchetatorii l-au suspectat că ar fi avut contact cu teroriştii inspiraţi de al-Qaeda, întrucât aceştia se întâlneau pentru a plănui atacul într-o sală locală, iar Masood era interesat de culturism în perioada petrecută în Luton.
Premierul May a confirmat deja ancheta serviciilor secrete care l-a vizat pe Masood, născut Adrian Ajao. Însă, singurele detalii care au ieşit la iveală săptămâna trecută au avut legătură cu acuzaţiile de ”extremism violent” împotriva atacatorului de la Westminster.
Agenţii MI5 au stabilit în urmă cu cinci ani că acesta nu reprezenta niciun risc de securitate şi nici măcar nu a fost inclus în lista celor 3.000 de presupuşi jihadişti din Marea Britanie.

Dodon vrea ca limba rusă să devină din nou obligatorie în Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră că predarea limbii ruse ar trebui să devină din nou obligatorie în şcolile din ţara sa şi ca documentele elaborate de autorităţile statului să fie în două limbi. „Ca această lege să lucreze trebuie ca în instituţiile de stat să se vorbească în două limbi străine. Nu e vorba doar de Preşedinţie, dar de un şir de instituţii. În Parlament aproximativ toate proiectele de lege sunt în limba moldovenească şi rusă”, a spus Dodon într-un interviu acordat postului rus de televiziune Rossia24. “Eu consider că trebuie să reintroducem studierea rusei pentru că peste 90% din cetăţeni vorbesc limba rusă, de la cei mici, la cei maturi. Şi eu consider că este un lucru pozitiv că cunosc limba rusă, faţă de vecinii noştri este un lucru important, din punct de vedere cultural, politic şi economic”, a adăugat el.  La scurt timp după învestirea în funcţie, preşedintele pro-rus a schimbat limba română în „limba moldovenească" pe site-ul Preşedinţiei.

Sondaje: Erdogan va pierde la limită referendumul

Cincizeci şi unu la sută dintre turcii cu drept de vot vor spune "NU" la referendumul din 16 aprilie privind întărirea prerogativelor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit unui sondaj publicat ieri, informează EFE.
Sondajul, realizat de compania Sonar pe un eşantion de 5.000 de persoane, coincide din punct de vedere al rezultatelor cu un altul, dat publicităţii duminică, care stabilea la 51,2% procentul celor care se vor opune intenţiei lui Erdogan de a aduce schimbări Constituţiei pentru a-şi consolida puterea.
Pe ansamblu, în ultimele luni a crescut numărul persoanelor care susţin modificarea Constituţiei. În februarie, adică înainte de declanşarea conflictului cu mai multe ţări europene care au interzis ca miniştri turci să facă campanie electorală în diaspora turcă, circa 44% dintre cetăţenii turci declarau că vor vota "da" la referendum, faţă de 49% care nu doreau modificarea Constituţiei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.