Home | International | Iran: Divorţul trimite la închisoare mii de bărbaţi

Iran: Divorţul trimite la închisoare mii de bărbaţi

Publicat de 227 vizualizari 0 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
Iran: Divorţul trimite la închisoare mii de bărbaţi

Tot mai mulţi bărbaţi nu reuşesc să plătească familiilor fetei „zestrea” tradiţională şi ajung în detenţie

Divorţul ruinează sau trimite la  închisoare mii de bărbaţi în Iran, din cauza unei străvechi practici islamice a zestrei. Atunci când Sadegh s-a căsătorit cu iubita lui din liceu, nu şi-ar fi imaginat vreodată că va deveni într-o bună zi unul dintre miile de bărbaţi din Iran care ajung să devină ruinaţi sau chiar încarceraţi din cauza unui divorţ. Totuşi, exact acest lucru se petrece tot mai des în Iran, unde un viitor soţ se angajează înainte de căsătorie să ofere monede din aur soţiei sale în cazul divorţului - un sistem denumit ”Mehrieh” (”Afecţiune”), derivat din străvechea practică islamică a zestrei. Familiile celor doi soţi se înţeleg între ele în privinţa sumei ce va fi plătită pentru Mehrieh, înainte de nuntă. ”Mehrieh a noastră a fost mare, aproximativ 800 de monede din aur, dar atunci când am făcut planurile de nuntă, nu ne-am gândit la felul în care căsnicia noastră urma să se încheie”, a explicat tânărul Sadegh, care a divorţat în 2016 după opt ani de căsnicie. Fiecare monedă din aur valorează 10 milioane de reali (300 de dolari). Un iranian care câştigă salariul mediu pe economie are nevoie de 50 de ani pentru a câştiga echivalentul a 800 de monede din aur. Potrivit lui Sadegh, atunci când problemele au apărut în cuplul său şi când despărţirea a fost evocată, ”separarea ar fi trebuit să se facă prin acord mutual, fără plata acelei Mehrieh”. Însă familia soţiei a intervenit, iar Sadegh s-a văzut somat să se prezinte în faţa unui tribunal care i-a ordonat să plătească imediat o sumă echivalentă cu 110 monede din aur, sub ameninţarea de a fi trimis la închisoare.

Divorţul a devenit un business

”Gândul că voi sfârşi în închisoare, pur şi simplu, ca în filme, părea ridicol”, spune Sadegh. ”Mehrieh este o soluţie bună ca sprijin financiar pentru femeile dintr-o societate patriarhală, precum aceea din Iran, dar a devenit un fel de business”, a adăugat el, cu tristeţe. Invocând lipsa de mijloace financiare, Sadegh - care nu a dorit ca numele lui de familie să fie divulgat - a reuşit să obţină un acord prin care s-a angajat să plătească echivalentul a 120 de monede (36.000 de dolari) - câte o monedă pe lună. Acest lucru echivalează cu şase ani de plată, care îi reduce la jumătate salariul lunar.  Însă la cinci luni după semnarea acordului, tânărul, care lucra ca fotograf, şi-a pierdut locul de muncă. Un număr de 2.297 de bărbaţi se află în prezent în închisoare în Iran pentru faptul că nu au putut să achite Mehrieh, potrivit Autorităţii judiciare din această ţară. Pentru cei mai săraci, singura speranţă de a fi eliberaţi este o ceremonie în timpul căreia binefăcătorii bogaţi din localitate le achită datoriile, aşa cum a fost cazul, recent, pentru 1.700 dintre ei, la Teheran. Pentru a obţine mâna miresei, familiile de fete supralicitează şi propun cuantumuri tot mai ridicate pentru Mehrieh. Dar pentru numeroase femei, Mehrieh rămâne o soluţie bună pentru a nu pierde totul în cazul unui divorţ.
Numărul divorţurilor a crescut în ultimii ani, pe măsură ce societatea se modernizează şi se occidentalizează, iar femeile au acces la tot mai multe drepturi şi libertăţi: pe parcursul ultimelor 11 luni, 165.000 de divorţuri au fost pronunţate, ceea ce reprezintă o creştere cu 15% în cinci ani.


Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicate)

total: | afişare:

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0Soarele răsare: 6.13
Soarele apune: 20.07

Calendar ortodox: Sf. Ap. şi Ev. Marcu; †) Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului

Calendar catolic: SF. MARCU, ev.

Maxima zilei: „Cel mai jalnic om este acela care-şi preschimbă visele în argint şi aur.” — Khalil Gibran
   

Curs BNR:

1 Euro – 4. 5340 lei
1 Dolar American (USD) – 4. 1702 lei

 

Ultimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail