Internațional

Tensiuni între Chişinău şi Moscova: Oficiali moldoveni, spionaţi şi hărţuiţi de serviciile secrete ruseşti

Ziarul de Vrancea
9 mar 2017 621 vizualizări
Guvernul şi Parlamentul de la Chişinău acuză Moscova de comportament abuziv în privinţa unor oficiali moldoveni n hărţuirile şi filajul s-au intensificat după ce anchetatorii de peste Prut au nceput să investigheze spălarea a 22 de miliarde de dolari, bani proveniţi din Rusia

Republica Moldova a transmis ieri o notă către conducerea Rusiei, prin care semnalează o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale şi partidele Coaliţiei de Guvernare din Republica Moldova, acuzând serviciile secrete pentru această situaţie, relatează site-ul deschide.md. Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, şi premierul Pavel Filip au avut ieri o întrevedere cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin. La discuţii au fost prezenţi şi ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, precum şi un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.
Tema discuţiei a constituit-o transmiterea unei note către conducerea politică a Federaţiei Ruse, prin care sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor moldoveni.  În notă este descris modul în care oficialii moldoveni sunt opriţi abuziv la intrarea în Federaţia Rusă, interogaţi, percheziţionaţi, trataţi în mod umilitor de către reprezentanţi ai serviciilor speciale ruse. ”Un asemenea comportament este atât inadecvat, cât şi nejustificat”, afirmă Parlamentul într-un comunicat.

Spionaţi cu ajutorul unor terţe ţări

De asemenea, în document este descris modul abuziv în care una dintre instituţiile de la Moscova a încercat de mai multe ori în ultimele luni să pună sub monitorizare internaţională mai mulţi politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputaţi, folosindu-se în acest scop de informaţii false sau inculpate. Solicitările lor abuzive au fost respinse din aceste motive, dar şi din considerente ce ţin de o încercare evidentă de hărţuire a oficialilor moldoveni, se arată în notă. Au fost situaţii în care astfel de solicitări s-au transmis de 15 ori doar în cazul unei singure persoane, ceea ce subliniază caracterul de hărţuire politică, au adăugat oficialii moldoveni.
După acest eşec, instituţiile respective din Federaţia Rusă au trecut la o nouă formă de abuz, încercarea de punere sub monitorizare internaţională a categoriei de persoane menţionate prin intermediul relaţiei bilaterale ale Federaţiei Ruse cu anumite ţări, în speranţa că acestea nu vor verifica minuţios informaţia, pentru a descoperi datele false care stau în spatele ei. Ca urmare, autorităţile din Republica Moldova au început o comunicare cu aceste ţări, pentru a stopa acest nou abuz, adaugă portalul.

Refuzul de a răspunde la comisiile rogatorii

Toate aceste abuzuri, hărţuirea oficialilor moldoveni la intrarea în Federaţia Rusă şi punerea lor sub monitorizare internaţională, au luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigaţiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniţi din Federaţia Rusă. Mai exact, abuzurile s-au intensificat odată cu solicitările transmise de anchetatorii moldoveni în Federaţia Rusă pentru a obţine informaţii privind provenienţa sumei de bani menţionată, se arată în comunicatul Parlamentului. „Menţionăm că ancheta a relevat inclusiv legături între o parte din banii respectivi şi tentativa de corupere a unor deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova. Evidenţiem şi faptul că doar în ultimele luni, cel puţin 25 de oficiali moldoveni au fost opriţi şi trataţi abuziv la intrarea în Federaţia Rusă”, a mai anunţat Legislativul.
În nota transmisă este semnalat şi abuzul asupra ofiţerilor moldoveni din instituţiile care au în gestiune ancheta menţionată, aceştia fiind de asemenea vizaţi de abuzuri la intrarea în Federaţia Rusă. Doar în cazul unui angajat al Ministerului Afacerilor Interne au existat 35 de intervenţii abuzive asupra lui la intrarea sau la părăsirea unui aeroport din Moscova.
O altă sursă de îngrijorare exprimată este legată de lipsa totală de cooperare a instituţiilor de drept din Federaţia Rusă cu anchetatorii moldoveni în acest caz, precum şi refuzul de a răspunde la comisiile rogatorii transmise de procurorii moldoveni în ancheta privind spălarea celor 22 de miliarde de dolari. Au fost încălcate în acest sens mai multe acorduri bilaterale, dar şi acorduri internaţionale la care Federaţia Rusă este parte.
Potrivit Chişinăului, aceste abuzuri nu sunt de natură politică, fiind iniţiate de serviciile speciale ruse, ai cărui reprezentanţi conduc interogarea oficialilor moldoveni când ajung în Federaţia Rusă.  Ambasadorul rus, Farid Muhametşin a fost anunţat că, până la soluţionarea acestei probleme, oficialilor moldoveni li se va cere să se abţină de la deplasări în Federaţia Rusă.

Dodon ţine rusul

Preşedintele Republicii Moldova, pro-rusul Igor Dodon, i-a criticat ieri pe liderii de la Chişinău. „Precizez de la început că nu cunosc detalii despre cazurile menţionate de cei de la Guvern şi Parlament, dar din ce au comunicat public pot să trag concluzia că decizia lor de a le interzice oficialilor statului să meargă în Federaţia Rusă este una deplasată. E posibil să fi fost anumite disfuncţionalităţi, aşa cum avem şi noi la frontiere, dar asta nu justifică o decizie care riscă să blocheze bunele relaţii pe care am început să le construim cu Federaţia Rusă”, a scris şeful statului moldovean pe Facebook. „Eu voi continua să merg la Moscova şi să promovez interesele ţării noastre, să muncesc pentru consolidarea parteneriatului strategic pe care îl avem cu Federaţia Rusă”, a adăugat el.
Republica Moldova a transmis o notă către conducerea Rusiei, prin care semnalează o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale şi partidele Coaliţiei de Guvernare din Republica Moldova, relatează Deschide.md.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.