Internațional

Şpagă de milioane pentru Ponta

Ziarul de Vrancea
6 mar 2017 861 vizualizări
Sebastian Ghiţă ar fi cerut zeci de milioane de lei de la compania Siveca, bani pe care urma să-i împartă mai multor miniştri şi înalţi funcţionari, inclusiv fostului premier Victor Ponta

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a cerut, în repetate rânduri, reprezentaţilor Siveco România bani pentru a interveni în favoarea acestei companii la politicieni cu funcţii importante, între care Victor Ponta, Valerian Vreme, Eugen Nicolescu, Nicolae Bănicioiu sau Zsolt Nagy, dar şi pe lângă fostul şef al CNAS Doru Bădescu şi cel al APIA Doru Nechiti, susţin procurorii. Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă întocmit de DNA în cel mai nou dosar al lui Sebastian Ghiţă, fostul deputat ar fi cerut, timp de mai mulţi ani şi în repetate rânduri, zeci de milioane de lei de la reprezentanţii Siveco România pentru a-şi folosi influenţa în favoarea acestei firme. Printre cei la care Ghiţă ar fi promis că intervine în favoarea Siveco se numără politicieni cu funcţii importante de la PSD, dar şi de la alte partide, dar şi directori de instituţii publice.

Peste 10 milioane de euro primiţi de la Siveco

”În perioada 2007 - 2014, Ghiţă Sebastian Aurelian, în mod direct, a pretins de la reprezentanţii SC Siveco SA şi a primit, în mod indirect de la aceştia suma de 22.872.321 lei (bani însuşiţi), respectiv suma de 24.620.988 lei (bani folosiţi pentru creşterea artificială a cifrei de afaceri la firma sa şi în scopul determinării Băncii Mondiale să achiziţioneze acţiuni la această societate) prin simularea unor relaţii comerciale între S.C. Siveco S.A. şi societăţile pe care le controlează, constând în achiziţionarea fictivă de servicii IT, promiţând în schimb că îşi va exercita influenţa asupra factorilor decizionali şi funcţionarilor publici din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, CNAS, Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Consiliului Judeţean Tulcea, Consiliului Judeţean Braşov, respectiv promiţând că va interveni la primul ministru al României Ponta Victor Viorel, ministrul agriculturii Valeriu Tabără, miniştrii Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Zsolt Nagy şi Valerian Vreme, miniştrii Sănătăţii Eugen Nicolăescu şi Nicolae Bănicioiu, directorul CNAS, Doru Bădescu, directorul general APIA, Doru Nechiti, în vederea atribuirii şi derulării în bune condiţii (fără impedimente la acordarea plăţilor) a contractelor finanţate din fonduri publice încheiate cu SC Siveco România SA", se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă formulat pe numele lui Ghiţă.
Potrivit sursei citate, era vorba despre contractul cu Spitalul Judeţean de Urgenţe Ploieşti încheiat de Siveco în ianuarie 2014 şi care avea ca obiect ”dezvoltarea sistemului informatic medical prin servicii de e-sănătate în beneficiul locuitorilor judeţului Prahova”, valoare acestuia fiind de 6.595.112 lei; contractul cu CJ Tulcea încheiat în ianuarie 2015, în valoare de 5.832.650 lei; contractul cu CJ Braşov încheiat tot în ianuarie 2015, în valoare de 3.844.000 lei.
Politicienii la care ar fi intervenit Ghiţă ar fi intermediat şi deblocarea ”unor plăţi pentru contracte deja existente, încheierea unor contracte şi acte adiţionale, dar şi pentru alocarea unor fonduri băneşti pentru viitoare contracte în domeniul IT, cu referire la contracte încheiate de SC SIVECO SA cu Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit din cadrul Ministerului Agriculturii, precum şi cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din cadrul Ministerului Sănătăţii)”, se mai arată în documentele citate.

Nicolae Bănicioiu: Ghiţă nu a intervenit niciodată la mine

Fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a declarat ieri, la Parlament, că Sebastian Ghiţă nu a intervenit niciodată la el pentru a face anumite decontări: „La mine nu. Am văzut şi eu ştirea. Cred că ar trebui să îi cereţi explicaţii, nu cred că e vorba de numele meu”. Întrebat dacă îl cunoştea bine pe Sebastian Ghiţă, social-democratul a susţinut că nu se cunoşteau atât de bine cum afirmă presa. „Îl cunoşteam ca şi coleg de partid, nu îl cunoşteam atât de bine cum spuneţi dumneavoastră, dar, referitor la ce m-aţi întrebat, am văzut că era vorba de dosarul electronic al pacientului. Parcă asta a apărut şi în comunicarea oficială şi în date. Din câte îmi aduc eu aminte, cred că în 2013 s-a format sau chiar înainte de 2013. Dar sigur nu în mandatul meu”, a completat fostul ministru. Întrebat în continuare dacă Sebastian Ghiţă a venit vreodată la el în birou ca să îi ceară vreo intervenţie, social-democratul a spus: „Niciodată”.
Fostul ministru al Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu, a declarat, ieri, că nu îl cunoaşte pe Ghiţă. "Am văzut şi eu aceste informaţii pe care mass-media le-a dat. Recunosc că am rămas foarte suprins, ştiind că nu am avut niciodată niciun fel de relaţie cu Sebastian Ghiţă, nici oficială şi nici neoficială. Nu pot să spun decât că Sebastian Ghiţă minţea probabil în stânga şi dreapta că dă ca să poată să-şi rezolve problemele", a comentat Eugen Nicolăescu. Fostul ministru a afirmat că Ministerul Sănătăţii nu a beneficiat de contracte de informatizare, ele fiind derulate de CNAS, care este ordonator de credite separat. "De aceea, vă spun, cred că Sebastian Ghiţă, aşa cum îl ştim toţi, mitoman, s-a comportat şi în această situaţie ca în general", a spus el. Eugen Nicolăescu a mai spus că nu a fost chemat la audieri până acum pe acest subiect, aflând din presă despre acuzaţii, dar nu ar avea niciun fel de problemă să explice procurorilor situaţia.

DNA: Ghiţă a plecat din România

Sebastian Ghiţă nu se mai află în România, arată investigaţiile făcute de către autorităţi. Potrivit documentelor DNA, un martor dintr-un dosar al fostului deputat a declarat că acesta ştia de anul trecut că reprezentanţi ai firmelor Romsys şi Siveco au formulat denunţuri pe numele său şi era convins că procurorii vor cere arestarea sa după pierderea imunităţii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.