Internațional

Paşi tot mai fermi pentru o Uniune Europeană ”cu mai multe viteze”

Ziarul de Vrancea
24 feb 2017 729 vizualizări
După Angela Merkel, Francois Hollande şi Guy Verhofstadt, a venit randul preşedintelui Comisiei Europene să se declare partizanul unor reguli diferite pentru statele UE n “Nu mai există acel moment în care putem să ne imaginăm că facem cu toţi acelaşi lucru... împreună”, le-a spus Junker unor studenţi

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi noaptea că Uniunea Europeană ar trebui să permită unor ţări membre să-şi avanseze integrarea în anumite domenii, fără ca celălalte ţări europene să fie obligate să adopte acelaşi model de integrare în UE. Aceste propuneri s-ar putea regăsi în ”Documentul Alb”, care va fi publicat săptămâna viitoare la Bruxelles, transmite Reuters. Ideea dezvoltării unui bloc comunitar ”cu mai multe viteze” a fost prezentată de Juncker la o întâlnire cu studenţii belgieni din Louvain-la-Neuve. Nu este pentru prima dată când un politician european prezintă ideea unei uniuni ”cu mai multe viteze”, care a reprezentat anterior un subiect aprins de dezbatere. După şocul pe care îl va provoca ieşirea Marii Britanii, unele state ar putea să opteze pentru avansarea suveranităţii comune în speranţa creşterii eficienţei finale a UE. Însă, alţii susţin că tocmai această ieşire din blocul comunitar, precum şi proliferarea formaţiunilor naţionaliste şi eurosceptice, demostrează antipatia europenilor cu privire la o integrare mai puternică.
”Nu mai există acel moment în care putem să ne imaginăm că facem cu toţi acelaşi lucru... împreună. Şi nu ar trebui ca aceia care îşi doresc să avanseze mai rapid să poată să facă asta fără să deranjeze alte ţări membre, punând în picioare o structură mai stabilă şi deschisă pentru toată lumea?”, a declarat preşedintele Comisiei Europene.
Cancelarul Angela Merkel a vorbit în urmă cu trei săptămâni despre o Uniunea Europeană ”cu mai multe viteze”, întrucât o parte din ţările fondatoare vor să lanseze dezbaterea unei asemenea reforme la nivelul UE. Un punct de vedere asemănător a exprimat şi preşedintele Franţei, Fracois Hollande. Însă, ţările mai sărace sunt îngrijorate de ideea că un bloc comunitar ”cu mai multe viteze” ar genera şi mai multe tensiuni şi ar risca să blocheze progresul făcut spre atingerea prosperităţii Europei Occidentale.

Raeţchi: Partidul lui Tăriceanu să părăsească grupul ALDE

Deputatul liberal Ovidiu Raeţchi solicită partidului condus de Călin Popescu-Tăriceanu să se delimiteze sau să părăsească grupul ALDE din Parlamentul European, după ce liderul acestui grup, Guy Verhofstadt, a propus şi el o rezoluţie care aduce aminte de o Uniune cu “două viteze”.
"Este regretabil că ALDE acceptă să facă parte dintr-un grup parlamentar european care pune în pericol în mod direct interesele cetăţenilor români. Europarlamentarul Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE, a propus ca în chestiuni specifice zonei euro deputaţii să aibă un vot diferenţiat. Mai exact, doar voturile europarlamentarilor din zona euro să fie luate în considerare, iar cele ale deputaţilor europeni din statele non-euro să fie exclusiv consultative. Acest gen de abordare discriminatorie a condus la eşecuri de etapă ale proiectului european precum Brexit şi perpetuarea acesteia riscă să pună în pericol întreaga Uniune", afirmă Raeţchi.  Liberalul subliniază că interesele României sunt direct lezate de această prevedere, în calitatea sa de membru cu drepturi depline a Uniunii Europene şi care îşi propune să adere la zona euro. "În acest context, consider că este esenţial ca europarlamentarii români, membri ai grupului european ALDE, să se dezică de acest gen de abordare. Singura soluţie viabilă este aceea ca partidul condus de Tăriceanu să părăsească grupul european ALDE. În caz contrar, este evident că europarlamentarii ALDE acţionează împotriva intereselor cetăţenilor români", arată el. Ovidiu Raeţchi aminteşte că liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a făcut recent declaraţii care au criticat proiectul european. "Îngrijorător este şi faptul că, recent, chiar preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de proiectul european şi a lăudat Brexit. Un eventual refuz de detaşare faţă de rezoluţia din Parlamentul European al lui Guy Verhofstadt nu ar face altceva decât să alimenteze suspiciunile că ALDE este un partid care se poziţionează împotriva valorilor care au condus la apariţia Uniunii Europene, dar şi împotriva intereselor României", conchide el.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.