Internațional

TI: Corupţia a favorizat apariţia grupării Statul Islamic

Ziarul de Vrancea
21 feb 2017 478 vizualizări
Guvernele occidentale trebuie să lupte împotriva corupţiei care, în Irak, Libia şi Nigeria, a contribuit la apariţia unor grupări radicale precum Statul Islamic sau Boko Haram, a denunţat ieri organizaţia nonguvernamentală Transparency International.

"Mişcările radicale precum gruparea Statul Islamic prosperă când oamenii îşi pierd încrederea în cei care sunt la putere, când oficialii profită de sărăcia oamenilor, când poliţia, în loc să protejeze, exploatează la rândul său şi când oportunităţile economice sunt acaparate de o minoritate", subliniază ONG-ul într-un raport al filialei sale britanice, intitulat “Marea turnură: corupţia şi extremismul violent”. Transparency International notează de asemenea că grupări precum Statul Islamic şi Boko Haram se folosesc de corupţie pentru a recruta noi membri, prezentându-se ca o alternativă la autorităţile corupte. "Combaterea corupţiei ar trebuie să fie prioritatea", se arată în raport, care mai notează că există "măsuri practice care pot fi luate la nivel diplomatic, cum ar fi refuzul acordării de vize sau îngheţarea activelor, pentru a lupta cu corupţia la nivelul elitelor". ONG-ul subliniază astfel că "prezenţa a circa 50.000 de militari fantomă" în rândul armatei irakiene a avut drept consecinţă faptul că "nimeni nu s-a putut opune preluării controlului la Mosul de către SI şi că probleme similare au afectat lupta împotriva Boko Haram în Nigeria". "Mai general, guvernele occidentale trebuie să-şi regândească în mod fundamental relaţiile cu cei ca Gaddafi, Al-Assad sau Maliki în viitor", afirmă Transparency International, principala organizaţie nonguvernamentală care luptă şi denunţă corupţia în lume. "Prea multe guverne occidentale preferă să încerce să influenţeze sau să modereze comportamentul autocraţilor corupţi pe care îi consideră alternativă la instabilitate", notează raportul. "Însă, în final, guvernele corupte nu fac decât să pună bazele unor viitoare crize de securitate", conform Transparency International.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.