Internațional

Microbi în varstă de 60.000 de ani, descoperiţi în viaţă

Ziarul de Vrancea
20 feb 2017 701 vizualizări
Oamenii de ştiinţă de la NASA au descoperit microorganisme vii în stare latentă prinse în interiorul unor cristale timp de 60.000 de ani în grotele de la Naica, din statul mexican Chihuahua, relatează AFP.

Aceşti stranii microbi vechi par să fi evoluat pentru a supravieţui hrănindu-se cu sulfiţi, oxid de mangan sau oxid de cupru, a explicat Penelope Boston, din cadrul Institutului de Astrobiologie al NASA, într-o prezentare din acest weekend la conferinţa Asociaţiei americane pentru progresul ştiinţei (AAAS) de la Boston. Această descoperire suscită speranţe de a descoperi organisme capabile să supravieţuiască în medii extreme pe alte planete, potrivit oamenilor de ştiinţă. Cercetătoarea americană a precizat că au fost descoperite circa 100 de microorganisme diferite, majoritatea bacterii care au fost prinse în aceste cristale pentru perioade care oscilează de la 10.000 la 60.000 de ani. Dintre aceste specii, 90% nu au fost văzute niciodată înainte pe Terra. Acest sistem de grote — o mină abandonată de plumb şi zinc de 800 de metri adâncime — se situează deasupra unui mare buzunar de magmă vulcanică. Aici atmosfera este una foarte umedă, cu o temperatură ambiantă de 40 de grade Celsius în medie, ceea ce i-a făcut pe astrobiologi să numească acest loc "infernul".Descoperirea — care nu făcut până acum obiectul unui articol într-o mare revistă ştiinţifică pentru că rezultatele nu au fost încă coroborate — face să se creadă că organisme extraterestre periculoase ar putea ajunge în viitor pe Terra pe navele spaţiale care se întorc de pe o altă planetă sau lună din sistemul nostru solar.Diferite grupuri de oameni de ştiinţă au publicat în urmă cu câţiva ani studii privind descoperirea unor microbi încă în viaţă care ar putea avea 500.000 de ani şi care sunt prinşi în gheaţă sau sare, notează AFP.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.