Internațional

Apropiaţi ai lui Trump au avut contacte cu spioni ruşi

Ziarul de Vrancea
15 feb 2017 610 vizualizări
Membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump şi alţi asociaţi ai republicanului au avut contacte repetate cu înalţi oficiali din serviciile ruse de informaţii în anul de dinainte de alegerile prezidenţiale americane, au declarat patru foşti şi actuali oficiali pentru New York Times. Ancheta este încă în curs.

Agenţiile americane de informaţii au interceptat comunicaţiile în aproximativ aceeaşi perioadă în care au descoperit şi dovezi că Rusia a încercat să perturbe alegerile prezidenţiale americane prin spargerea serverelor Comitetului Naţional Democrat, au precizat trei dintre oficialii citaţi sub acoperirea anonimatului. Sursele au precizat, însă, că deocamdată nu există dovezi privind o cooperare între echipa lui Trump şi ruşi privind influenţarea scrutinului. Cu toate acestea contactele au alarmat comunitatea de informaţii, cu atât mai mult cu cât Trump îl lăuda pe preşedintele rus Vladimir Putin. La un moment dat, în cursul verii, candidatul republican a declarat la un eveniment de campanie că speră că Moscova a furat e-mailurile lui Hillary Clinton şi că le va publica. Oficialii au precizat că printre comunicările interceptate s-au numărat şi cele ale unor asociaţi ai lui Trump, nu numai ale membrilor echipei de campanie.
În partea rusă, contactele au inclus atât membri ai serviciilor de informaţii, cât şi membri ai Guvernului.
Unul dintre consilierii care au discutat cu ruşi a fost Paul Manafort, care a fost preşedintele echipei de campanie a lui Trump timp de câteva luni anul trecut şi care a lucrat drept consultant politic în Ucraina. Oficialii au refuzat să identifice alţi asociaţi ai actualului preşedinte implicaţi. Manafort a respins marţi, într-un interviu telefonic, acuzaţiile.
Mai mulţi asociaţi ai lui Trump, inclusiv Manafort, au făcut afaceri în Rusia şi nu este neobişnuit ca oamenii de afaceri americani să intre în contact cu oficiali din serviciile de informaţii străine, uneori fără să îşi dea seama, în ţări precum Rusia sau Ucraina, unde serviciile de spionaj sunt adânc înrădăcinate în societate.

Informaţiile agentului britanic, în atenţia FBI

Oficialii nu au precizat măsura în care contactele ar fi putut fi de afaceri. De asemenea, ei nu au divulgat detalii sau conţinutul discuţiilor telefonice, nici identitatea oficialilor ruşi care au participat şi nici câţi dintre consilierii lui Trump au fost implicaţi. Nu este clar nici dacă discuţiile au avut ceva de-a face cu Trump în sine. Comunicaţiile interceptate fac parte dintr-o serie de informaţii analizate de FBI, care verifică eventuale legături dintre asociaţii lui Trump şi Guvernul rus, precum şi atacurile informatice vizând Partidul Democrat. În cadrul investigaţiei, FBI a obţinut şi documente bancare şi de călătorie şi a audiat mai mulţi responsabili, au precizat sursele citate de New York Times. FBI i-a examinat îndeaproape pe cel puţin trei apropiaţi ai lui Trump, deşi nu este clar dacă apelurile lor telefonice au fost interceptate. Este vorba despre Carter Page, un om de afaceri şi fost consilier pentru politică externă, Roger Stone, un membru vechi al Partidului Republican, şi Michael Flynn, fost consilier pentru securitate naţională. Toţi au negat vehement că ar fi avut contacte nepotrivite cu ruşii. În cadrul anchetei, FBI încearcă să stabilească şi credibilitatea unui raport oferit anul trecut de fostul spion britanic Christian Steele, potrivit căruia Moscova ar avea informaţii compromiţătoare ce ar putea fi folosite pentru a-l şantaja pe Trump. Agenţii au contactat sursele lui Steele, care a furnizat anterior informaţii credibile.
Un raport al agenţiilor americane de informaţii publicat în ianuarie a conchis că Guvernul rus a intervenit în alegeri, parţial pentru a-l ajuta pe Trump, dar nu a precizat dacă vreun membru al echipei de campanie a lui Trump a participat la efort. Comunicaţiile interceptate sunt diferite de discuţiile avute de fostul consilier pentru securitate naţională Michael Flynn cu ambasadorul rus la Washington – scandal în urma căruia Flynn şi-a dat demisia.

Trump acuză spionii că transmit ilegal date către NY Times şi Washington Post

Preşedintele Donald Trump a acuzat că membrii comunităţii americane de informaţii se ocupă de transmiterea ilegală a unor documente şi rapoarte confidenţiale către jurnaliştii de la NY Times şi Washington Post. De asemenea, reprezentanţii administraţiei s-au arătat îngrijoraţi de scurgerea unor rapoarte confidenţiale către presă, în special după expunerea discuţiilor purtate de fostul consilier Michael Flynn cu ambasadorul rus de la Washington. ”Informaţia este transmisă ilegal către (n.r. publicaţiile) falimentare NY Times şi Washinton Post de către comunitatea de informaţii (NSA şi FBI?). Exact ca Rusia”, a scris preşedintele american pe Twitter.
De asemenea, miliardarul republican a susţinut că ştirile false şi teoriile conspiraţiei domină posturi de televiziune CNN şi MSNBC.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.