Internațional

Comandant american în Romania: “Niciodată SUA nu au mai mutat o aşa de mult echipament militar în Estul Europei”

Ziarul de Vrancea
14 feb 2017 1538 vizualizări
500 de militari cu armament de ultimă generaţie au ajuns ieri la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu

Comandantul celor aproximativ 500 de militari americani care au sosit la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu, Jason Sabat, spune că SUA nu au mai mutat o asemenea cantitate de echipament militar în Europa de aproximativ 30 de ani. Cei aproximativ 500 de militari americani din Batalionul 1 ”Vulturii luptători”, cu mai multe tancuri M1 Abrams şi echipamente de luptă, au ajuns, ieri dimineaţă, la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu. “Sunt probabil 30 de ani de când Statele Unite nu au mai mutat o aşa mare cantitate de echipament de luptă în Europa şi niciodată atât de departe în Est. Am mai lucrat cu militari români acum doi-trei ani, în Afganistan. Este un privilegiu să venim în Europa de Est, să experimentăm cultura ţării şi să ne antrenăm aici cu echipamentele noastre”, a afirmat comandantul Batalionul 1 ”Vulturii luptători”, Jason Sabat. Întrebat dacă aceste echipamente militare sunt cele mai bune pe care le are Armata americană, comandantul a confirmat, preciznd însă că soldaţii sunt de fapt cei mai buni din tot ceea ce are Armata SUA. El a menţionat că principalul scop al prezenţei în ţara noastră îl constituie antrenamentul cu forţe NATO, având în vedere că militari vin din Polonia, unde au avut de asemenea un exerciţiu menit să ducă la creşterea nivelului de interoperabilitate şi de sincronizare între militarii celor două ţări. Jason Sabat a mai spus că în timpul călătoriei din Polonia în România militarii americani au fost încântaţi să vadă ţări pe care nu le vizitaseră până în prezent, ei călătorind până ţara noastră cu autobuzul şi cu trenul.
Procedura de mutare a tancurilor de pe platforma feroviară a avut loc cu ajutorul unei macarele uriaşe. Militarii au legat cu atenţie fiecare tanc pentru ca acesta să nu se desprindă în cursul operaţiunii, după care macaraua l-a ridicat de pe calea ferată şi l-a lăsat pe sol. Ulterior, echipamentele militare vor fi transportate la Smârdan, unde vor avea loc exerciţii de tragere cu muniţie de luptă împreună cu militarii români, de la jumătatea lunii martie şi până la sfârşitul lui aprilie.
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a declarat că "sosirea Batalionului 1, Regimentul 8 Infanterie, evidenţiază că puternicul parteneriat strategic dintre SUA şi România există nu doar în scris, ci şi în realitate”.

NATO laudă România

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a notat ieri după-amiază că ţările baltice Letonia şi Lituania, precum şi România se îndreaptă spre atingerea obiectivului alianţei de alocare a 2% din PIB pentru Apărare. De asemenea, acesta a notat o creştere de 3,8% în ultimul an a cheltuielilor pentru Apărare la nivelul aliaţilor din Uniunea Europeană, o excepţie fiind Marea Britanie, transmite Reuters. ”Am făcut un important pas înainte, dar mai avem un drum lung... nu este încă destul”, a precizat Stoltenberg într-o conferinţă de presă de la Bruxelles. De asemenea, liderul alianţei a precizat că necesitatea creşterii alocărilor bugetare pentru Apărare la nivelul aliaţilor din Europa a fost subliniată în două apeluri separate de către preşedintele Donald Trump.
Diplomaţii NATO susţin că printre factorii importanţi care au determinat creşterea cheltuielilor militare se numără agresivitatea rusă, multiplicarea ameninţării islamice, precum şi înmulţirea regimurilor eşuate de la graniţele Europei. Singurele ţări europene care au atins în 2016 obiectivul alianţei de 2% din PIB pentru Apărare sunt Estonia şi Grecia. Totuşi, Stoltenberg a notat progresele importante înregistrate de ţări precum Letonia, Lituania şi România, ca urmare a creşterii ameninţării ruse după anexarea peninsulei Crimeea.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.