Internațional

Judecătorii îl sfidează pe Trump

Ziarul de Vrancea
5 feb 2017 602 vizualizări
După ce un judecător federal a blocat interdicţiile de călătorie impuse de Casa Albă mai multor ţări musulmane, o curte de apel a dat caştig de cauză magistratului

O curte federală de apel a respins cererea administraţiei Trump de restabili imediat decretul blocat vineri de un judecător federal. Decretul, promulgat de noul preşedinte american pe 27 ianuarie, vizează cetăţenii a şapte ţări musulmane, Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen. Avocaţi ai unor state au argumentat că decretul este neconstituţional şi discriminator. Judecătorul federal din Seattle a respins argumentele avocaţilor guvernului, porivit cărora statele nu au dreptul să conteste decretul preşedintelui Donald Trump. Prin această hotărâre, decretul antiimigraţie rămâne suspendat până la examinarea întregului caz. Curtea de Apel a dat Casei Albe şi statelor care contestă decretul termen până luni să prezinte noi argumente. Avocaţi ai statelor au argumentat că interdicţiile de călătorie impuse prin decret, care afectează cetăţenii din şapte ţări, este neconstituţional. Departamentul Justiţiei, care a făcut apelul, a argumentat că statele nu au autoritatea să conteste ordinul executiv al preşedintelui Donald Trump şi nici să-i pună la îndoială judecata cu privire la riscurile la adresa securităţii naţionale. Departamentul a subliniat că preşedintele are ”autoritatea care nu poate fi supusă revizuirii” de a împiedica orice grup de străini să intre în ţară şi a apreciat că hotărârea de vineri a judecătorului federal James Robart din Seattle este prea generală, potrivit The New York Times. Deasemenea, hotărârea judecătorului Robart este în contradicţie cu hotărârea altui judecător, din Boston, care a confirmat decretul lui Trump, a subliniat departamentul.
 

Confirmat în post în unanimitate
 

Judecătorul federal care a blocat temporar decretul preşedintelui american Donald Trump ce vizează cetăţeni din şapte ţări musulmane a reprezentat persoane defavorizate şi refugiaţi înainte să fie numit în post de către George W. Bush, preşedinte de la vremea respectivă, scrie CNN. James Robart, care prezidează în statul Washington, a fost confirmat în post de Senatul american în 2004, în unanimitate. El le-a spus senatorilor că oamenii ar trebui să fie trataţi echitabil de sistemul judiciar.  În cadrul audierii în vederea confirmării, senatorul democrat Patty Murray din Washington l-a lăudat pentru ”simţul generos al muncii în folosul comunităţii prin activitatea pe care a depus-o pentru tineri cu risc şi nevoi speciale”. Robart este un fost preşedinte şi membru al CA al Seattle Children's Home, care se ocupă de copii cu nevoi speciale şi familiile lor la nivelul oraşului şi statului, potrivit site-ului instituţiei. El a lucrat de asemenea cu Children's Home Society din Washington, care furnizează servicii familiilor în vederea îmbunătăţirii vieţilor copiilor.
 

Nu apare prima dată la ştiri

Robart a provocat o polemică anul trecut, în urma unei declaraţii pe care a făcut-o de la prezidiu în legătură cu un caz de presupusă utilizare a forţei excesive de către poliţie. Potrivit unei înregistrări video postate pe site-ul tribunalului federal, Robart a spus că ”vieţile afroamericanilor contează” ("black lives matter") în timpul unei şedinţe de judecată în august 2016. Citând statistici FBI, judecătorul a spus că ”deschiderea focului de către poliţie care conduce la morţi implică în proporţie de 41% persoane de culoare, în pofida faptului că reprezintă doar 20% din populaţia care trăieşte în aceste oraşe”. ”Patruzeci şi unul de procente victime, 20% din populaţie - vieţile afroamericanilor contează”, a spus Robart. Declaraţia a fost făcută în timpul unei mărturii într-un proces intentat în 2012 de administraţia Obama Departamentului de Poliţie din Seattle (SPD). Departamentul Justiţiei (DoJ) voia ca poliţia să modifice anumite politici după ce o anchetă a dezvăluit ”motive rezonabile să se creadă că SPD s-a angajat într-un tipar sau o practică a forţei excesive”. Raportul DoJ a identificat totodată ”îngrijorări grave cu privire la anumite practici care ar putea să aibă un impact asupra comunităţilor minorităţilor”.

A muncit pro bono şi a reprezentat refugiaţi

În timpul audierilor în vederea confirmării, senatorul republican Orrin Hatch din Utah a notat că Robart a muncit pro bono şi a reprezentat refugiaţi în cariera sa. ”El a fost activ în reprezentarea unor persoane defavorizate prin activitatea sa la Evergreen Legal Services şi prin reprezentarea independentă a unor refugiaţi din Asia de Sud-Est”, a spus senatorul. Tot la confirmare el a vorbit despre folosirea tribunalelor în vederea ajutării oamenilor care se simt privaţi de drepturi. ”Am fost prezentat unor oameni care în multe rânduri considerau că sistemul juridic le era potrivnic sau nedrept”, a spus el. ”Iar eu cred că unul dintre lucrurile la care am contribuit a fost să le arăt că sistemul legal a fost înfiinţat în beneficiul lor şi că el poate fi, atunci când este folosit corect, o oportunitate ca ei să caute reparaţii în cazul în care au fost nedreptăţiţi”. Robart a spus că va trata pe oricine, în tribunalul său, cu ”demnitate şi respect”. ”Să lucrezi cu oameni care au o nevoie imediată şi o problemă imediată în care poţi să-i ajuţi este cel mai satisfăcător aspect al practicării dreptului. Eu mă gândesc - dacă am şansa să fiu confirmat de Senat - să aduc această experienţă în sala de şedinţă, recunosc că este necesar ca toată lumea să fie tratată demnitate şi respect şi să fie tratată astfel încât atunci când iese din sala de şedinţă să simtă că a avut parte de un proces echitabil”.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.