Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: O elevă a primit despăgubiri de 1,25 milioane de dolari pentru că i s-a interzis să meargă la toaletă

Ziarul de Vrancea
27 ian 2017 1954 vizualizări
Pentru că nu a fost lăsată să meargă la toaletă de o profesoară prea strictă, o elevă din California a primit despăgubiri de 1,25 milioane de dolari, după ce a fost nevoită să urineze într-o găleată în spatele clasei, relatează AFP.

Un tribunal din San Diego a luat miercuri această decizie în favoarea fostei eleve a liceului Patrick Henry, care a depus plângere în urma incidentului petrecut în 2012 şi pentru care a cerut iniţial o indemnizaţie de 25.000 de dolari. Potrivit plângerii, adolescenta care avea atunci 14 ani nu a fost lăsată să meargă la WC din cauza regulamentului foarte strict al liceului. Profesoara i-a sugerat să facă pipi într-o găleată într-un dulap din spatele clasei şi apoi să verse găleata în chiuvetă. Acest episod umilitor i-au atras elevei jigniri şi texte obscene din partea colegilor şi au împins-o chiar spre o tentativă de sinucidere, a explicat fata în cursul procesului care a durat trei săptămâni.

Finlanda vrea să devină prima ţară din lume fără fumători

Finlanda, al cărei guvern a dezvoltat de curând un plan ambiţios, ce vizează sănătatea şi bunăstarea financiară a rezidenţilor acestei ţări, vrea să devină până în anul 2040 primul stat din lume fără fumători. Oficialii finlandezi vor ca mai puţin de 2% din totalul adulţilor din această ţară să consume tutun - în orice formă - înainte de anul 2040. Acest lucru ar însemna ca peste 98% din populaţia Finlandei să refuze să fumeze ţigarete clasice, pipă, trabuc, ţigări electronice şi să consume tutun de prizat.
Respectând tendinţele din ţările industrializate, rata fumatului din Finlanda a urmat o curbă descendentă în ultimele decenii datorită unor măsuri eficiente, precum interzicerea reclamelor la ţigări şi interzicerea expunerii pachetelor de ţigarete în magazine, dar şi crearea unor spaţii în zone publice în care fumatul este interzis.
În 2013, 16% dintre finlandezii cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani fumau zilnic, în timp ce în Marea Britanie procentul aferent aceleiaşi categorii de vârsta a fost de 19% în anul 2014.
Începând din ianuarie 2017, guvernul finlandez a implementat un nou set de măsuri împotriva fumatului. ”Abordarea finlandeză este revoluţionară”, a spus Kaari Paaso, directorul departamentului de prevenţie din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Chestiuni Sociale din această ţară. ”Vrem să eliminăm toate produsele pe bază de tutun”. Experţii consideră că strategia guvernului finlandez utilizează soluţii inovatoare şi creative pentru a îi convinge pe toţi fumătorii să renunţe la acest viciu.  În loc să vizeze un domeniu pe rând, precum expunerea la fumat în spaţiile publice, oficialii finlandezi vor să abordeze chestiunea fumatului din toate unghiurile simultan. Ei refuză să promoveze produse mai ”blânde”, care provoacă mai puţine daune, precum e-ţigaretele sau inhalatoarele cu tutun.

Populaţia Germaniei a atins un nivel record

Germania avea o populaţie de circa 83 de milioane de locuitori la sfârşitul anului 2016 - cel mai mare număr din istoria ţării - ca urmare a afluxului de refugiaţi, a anunţat vineri Biroul Federal de Statistică Destatis. Numărul populaţiei era de 82,8 milioane anul trecut, depăşind recordul de 82,5 milioane înregistrat de Destatis în 2002. Potrivit Biroului de Statistică, dacă în ţară nu ar fi sosit 750.000 de refugiaţi în 2016, atunci numărul populaţiei Germaniei ar fi înregistrat un declin anul acesta. Rata fertilităţii în Germania este mult sub 2,1 copii/femeie necesară pentru a menţine stabil nivelul populaţiei. În 2016, a existat un deficit de 150.000-190.000 de naşteri, a precizat Destatis. Această cifră a fost de 188.000 în 2015.
Tot vineri, Ministerul de Finanţe a anunţat în raportul său anual că guvernul german a cheltuit 21,7 miliarde de euro (23,2 miliarde de dolari) pentru gestionarea crizei refugiaţilor în 2016.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.