Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Şase jurnalişti riscă 10 ani de închisoare, în urma revoltelor de la învestirea lui Trump

Ziarul de Vrancea
25 ian 2017 1083 vizualizări
Şase jurnalişti riscă 10 ani de închisoare şi plata unei amenzi de 25.000 de dolari, după ce au fost arestaţi la revoltele din timpul ceremoniei de învestitură a celui de-al 45-lea preşedinte american, Donald Trump.

Un producător de documentare, un fotojurnalist, o persoană care transmitea revoltele prin live-streaming şi un reporter freelancer au fost acuzaţi de încălcarea legii americane a revoltei şi incitării la revoltă, după ce au fost surprinşi în acţiunile poliţiei împotriva manifestanţilor.
The Guardian a aflat despre arestarea celor patru jurnalişti după ce a relatat, luni, că jurnaliştii Evan Engel, angajat la Vocativ, şi Alex Rubinstein, angajat la RT America, au fost, de asemenea, arestaţi şi acuzaţi de infracţiuni în timp ce prezentau revoltele.
Organizaţia Committee to Protect Journalists (CPJ) a transmis, marţi, că acuzaţiile împotriva jurnaliştilor care au prezentat protestele ar trebui să fie anulate. ”Aceste acuzaţii sunt, în mod evident, necorespunzătoare. Suntem îngrijoraţi că ar putea transmite mesaje înfiorătoare jurnaliştilor care intenţionează să prezinte prosteste în viitor. Apelăm la autorităţile din Washington să anuleze aceste acuzaţii imediat”, a spus Carlos Lauría, reprezentant CPJ. Jack Keller, producător al seriei documentare online ”Story of America”, a spus că a fost acuzat şi reţinut pentru aproximativ 36 de ore după ce a fost arestat vineri dimineaţă, în ciuda faptului că le-a spus poliţiştilor că se afla la locul evenimentului în calitate de jurnalist.
Matt Hopard, un jurnalist independent care transmitea prin live-streaming protestele, a fost arestat în acelaşi loc ca Evan Engel şi Alex Rubinstein. El a transmis că neagă acuzaţiile formulate împotriva sa. Shay Horse, un fotojurnalist independent şi activist, şi Aaron Cantú, un jurnalist freelancer şi activist, neagă, de asemenea, că ar fi încălcat legea.
Rapoartele de arestare a cinci dintre cei şase jurnalişti conţin formulări identice potrivit cărora ”numeroase infracţiuni au fost săvârşite în prezenţa poliţiei”.

Efectele învestirii lui Donald Trump: Romanul ”1984” a devenit bestseller în 2017, pe Amazon

Editura Penguin a retipărit 75.000 de exemplare ale romanului clasic de George Orwell ”1984”, ca răspuns la valul uriaş de cereri după învestirea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite, informează CNN.
Casa de editură responsabilă de acest titlu a înregistrat o creştere de vânzări. ”Am retipărit 75.000 de exemplare în această sătămână. Este o retipărire substanţială şi mult mai mare decât retipărirea noastră obişnuită pentru «1984»”, a declarat purtătorul de cuvânt al Penguin pentru CNNMoney. Marţi seara şi miercuri dimineaţa cartea era pe primul loc la vânzări în lista celor mai vândute cărţi pe Amazon. Lista reflectă vânzările pe ore.
Romanul, care are o vechime de 68 de ani, a apărut pe listă luni, când s-a aflat mai toată ziua pe locul 6, iar până marţi după-amiază a urcat pe 2 şi apoi pe prima poziţie. Pe următoarele locuri se află alte două romane clasice cu temă similară: "It Can't Happen Here", de Sinclair Lewis, şi "Brave New World", de Aldous Huxley.
”1984” spune povestea pătrunzătoare a unei lumi dominate de controlul guvernamental, de propagandă şi newspeak, o limbă prin care Partidul descris în carte limitează libertatea gândirii. În acest volum, Ministerul Adevărului livrează de fapt minciuni.
Conform Nielsen BookScan, compania care măsoară cele mai multe vânzări de carte din Statele Unite, ”1984” s-a vândut în 47.000 de exemplare în print din ziua alegerilor din noiembrie. Cu mai mult de 36.000 de copii decât în aceeaşi perioadă a anului anterior. Publicată în 1949, cartea este o meditaţie asupra destinului tiraniei în viitor. Ea a avut un efect foarte puternic şi numeroase formule şi cuvinte au intrat în vocabularul de zi cu zi.

Bilanţul morţilor în urma avalanşei din Italia a crescut la 24

Bilanţul persoanelor care au murit în urma avalanşei de la hotelul Rigopiano din centrul Italiei a crescut la 24, iar cinci oameni sunt daţi încă dispăruţi, relatează La Repubblica. În cursul nopţii de marţi spre miercuri au fost scoase de sub dărâmături trupurile neînsufleţite ale trei bărbaţi. Marţi dimineaţă, salvatorii au mai recuperat trei cadavre: două femei şi un bărbat. Printre victime se numără administratorul hotelului, Roberto del Rosso. „Practic locuia acolo, nu pleca niciodată”, au declarat apropiaţi ai acestuia.
Până la 120.000 de tone de zăpadă s-au desprins din masiv, au distrus o pădure şi au îngropat hotelul, după ce mai multe cutremure puternice au lovit regiunea. Se pare că viteza avalanşei a atins 100 de kilometri pe oră atunci când a acoperit hotelul Rigopiano.


Dodon vrea republică prezidenţială

Preşedintele Igor Dodon a anunţat marţi seara că pregăteşte organizarea unui referendum naţional pentru sporirea împuternicirilor şefului statului, astfel încât să poată dizolva parlamentul pentru a fi organizate alegeri legislative anticipate. El a declarat că împreună cu un grup de jurişti a identificat modalitatea de a provoca alegeri anticipate în acest an. "Voi insista pe organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Spun acest lucru în premieră; împreună cu juriştii din aparatul preşedintelui am identificat practic calea juridică prin care în timpul apropiat vom iniţia modificarea Constituţiei pentru a acorda preşedintelui ţării dreptul de a dizolva parlamentul în alte cazuri decât cele două prevăzute de legislaţie. Cel mai probabil vom avea un referendum de extindere a împuternicirilor preşedintelui ţării. Nu este vorba de stat prezidenţial, cel puţin în această etapă”, a spus el, potrivit portalului Deschide.md. El a indicat că pentru început va propune o iniţiativă legislativă privind modificarea Constituţiei în această privinţă, iar dacă aceasta va fi respinsă, atunci va declanşa un referendum. "Stimaţi cetăţeni, vă rog să-mi acordaţi acest drept. Nu va fi republică prezidenţiala, pentru început vom modifica doar acest aspect. Deşi cred că pentru Moldova e mai potrivită o republică prezidenţială, e nevoie măcar ca această modificare să o facem”, le-a mai spus jurnaliştilor Igor Dodon.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.