Internațional

Temperaturile globale au atins un nivel record în 2016

Ziarul de Vrancea
19 ian 2017 959 vizualizări
Este al treilea cel mai călduros an consecutiv

Anul 2016 a fost - fără nicio surpriză, potrivit oamenilor de ştiinţă - cel mai călduros înregistrat pe Terra de la debutul măsurătorilor temperaturilor mondiale, în 1880. Temperatura medie globală din 2016 a atins un nivel record pentru al treilea an consecutiv, potrivit reprezentanţilor agenţiei americane National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).
De la începutul secolului al XXI-lea, planeta a înregistrat cinci ani cu temperaturi record - 2005, 2010, 2014, 2015 şi 2016. ”Chiar dacă nu ţinem cont de încălzirea cauzată de influenţa fenomenului El Nino, 2016 rămâne anul cel mai cald din istoria modernă”, a declarat profesorul Piers Forster, directorul Centrului Internaţional Priestley pentru climatologie, afiliat Universităţii Leeds din Marea Britanie.
Cu o creştere record a temperaturilor medii globale din ianuarie până în august, valoarea acestora, măsurată la nivelul uscatului şi oceanelor, a fost mai mare cu 0,94 grade Celsius faţă de valoarea medie a secolului al XX-lea, care a fost de 13,9 grade Celsius, şi a depăşit precedentul record din 2015 cu 0,04 grade Celsius, a precizat agenţia americană NOAA.
În ceea ce priveşte luna decembrie 2016, temperaturile de la suprafaţa uscatului şi oceanelor s-a situat cu 0,79 grade Celsius peste media secolului al XX-lea. Decembrie 2016 a ocupat locul al treilea în topul celor mai calde luni de decembrie de la începutul măsurătorilor meteorologice, fiind întrecută doar de lunile echivalente din 2014 şi 2015.
Pe durata întregului an 2016, temperatura de la nivelul uscatului a fost cu 1,43 grade Celsius superioară mediei din secolul al XX-lea şi, totodată, cea mai ridicată din 1880 şi până în prezent. Temperatura medie din 2016 a doborât precedentul record din 2015 pe care l-a depăşit cu 0,10 grade Celsius, au anunţat reprezentanţii NOAA.
Printre cele mai extreme evenimente meteorologice din 2016 se află incendiul de pădure din Alberta, desemnat cel mai costisitor dezastru natural din istoria Canadei, dar şi temperatura de 51 de grade Celsius înregistrată în Phalodi, în vestul Indiei, pe 19 mai, care a stabilit un nou record naţional de căldură.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.