Internațional

Ruşii anchetează dacă ”Spărgătorul de nuci” reprezintă “forţele oculte”

Ziarul de Vrancea
19 ian 2017 595 vizualizări
Totul a plecat de la o sesizare a unui prelat ortodox

Autorităţile dintr-o regiune importantă din Siberia au anunţat că vor investiga acuzaţiile formulate împotriva spectacolului ”Spărgătorul de nuci” de un preot local, potrivit căruia acel balet clasic nu reprezintă o poveste de Crăciun pentru copii, ci mai degrabă ”o operă a forţelor oculte”.
Vladimir Gorodeţki, guvernatorul regiunii Novosibirsk, le-a spus reporterilor locali că vor putea să participe la o masă rotundă ce va fi organizată pentru a analiza declaraţiile mitropolitului Tihon, care consideră că spărgătorul de nuci care se trezeşte la viaţă în acel spectacol de balet este de fapt ”un prinţ care îşi schimbă înfăţişarea”, precizează agenţia de presă Tass.
Arhiepiscopul a făcut acea remarcă săptămâna trecută, la premiera unei opere cu tematică de Crăciun, compusă de soţia unui preot local, despre care a spus: ”Acest spectacol reflectă mai bine tradiţiile noastre în ceea ce priveşte naşterea lui Iisus Hristos”. Rusia celebrează Crăciunul pe rit vechi, în ianuarie, din cauza diferenţelor dintre calendarul bisericii sale şi cel al creştinătăţii din Occident.
Directorul Operei şi Teatrului de Balet din Novosibirsk, unde sunt puse în scenă atât ”Spărgătorul de nuci”, cât şi acea operă de Crăciun, a spus că nu va scoate celebrul spectacol de balet din programul instituţiei sale. Vladimir Kekhman a sugerat că arhiepiscopul a făcut o glumă şi a acuzat mass-media că ”se agită şi se lasă cuprinsă de frenezie” de fiecare dată atunci când un reprezentant al Bisericii Ortodoxe comentează chestiuni artistice. ”Diavolul este tatăl minciunilor”, i-a avertizat el pe reprezentanţii cotidianului rus Moskovskii Comsomoleţ.

Nu e primul caz

Mitropolitul Tihon pare să fie pasionat de critica muzicală şi a mai făcut astfel de afirmaţii în trecut. În urmă cu doi ani, el a acuzat acelaşi teatru că desacralizează simbolurile Crăciunului printr-o punere în scenă controversată a operei ”Tannhäuser şi întrecerea poetică din Wartburg”, de Richard Wagner. Jurnaliştii de la postul televiziunii de stat Vesti TV s-au referit la noul scandal cauzat de arhiepiscop folosind expresia ”Tannhäuser 2”.
Un tribunal local a decis în acea vreme că acel spectacol de teatru nu a încălcat legea referitoare la blasfemie, însă show-ul a fost anulat, iar regizorul a fost concediat, în urma unei mese rotunde la care au participat personalităţi ale Bisericii, ministrul Culturii şi autorităţi regionale.
Înlocuitorul lui - actualul director al teatrului, Vladimir Kekhman - a fost unul dintre puţinii manageri unor teatre importante care au condamnat spectacolul ”Tannhäuser ”, spunând acel show era ”ofensator” pentru convingerile sale religioase.
”Spărgătorul de nuci”, un balet clasic, este un spectacol artistic pus în scenă pe scară largă în Rusia şi foarte iubit în întreaga lume. Acest spectacol în două acte, a cărei muzică a fost compusă de Piotr Ilici Ceaikovski, are la bază un libret de Marius Petipa, după versiunea lui Alexandre Dumas a basmului ”Spărgătorul de nuci şi regele şoarecilor” de E.T.A. Hoffmann.
Baletul ”Spărgătorul de nuci” a avut premiera la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg pe 18 decembrie 1892.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.