Home | International | CEDO: Fetele musulmane vor învăţa să înoate împreună cu băieţii

CEDO: Fetele musulmane vor învăţa să înoate împreună cu băieţii

Publicat de 166 vizualizari 0 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
CEDO: Fetele musulmane vor învăţa să înoate împreună cu băieţii

Stirea e alta: lecţiile de înot sunt obligatorii pentru elevi în Elveţia, iar părinţii care îşi “scutesc” odraslele de la practicarea acestui sport sunt amendaţi usturător

Elveţia a obţinut câştig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în a-i obliga pe părinţii musulmani să-şi ducă copiii la lecţii de înot mixte. Curtea stabileşte că autorităţile elveţiene au acordat în mod justificat prioritate aplicării ”programului şcolar complet” şi ”reuşitei integrării” copiilor în societate. CEDO recunoaşte totodată o interferenţă cu libertatea religioasă. Însă judecătorii subliniază că nu este vorba despre o încălcare a acestei libertăţi. Cazul a fost semnalat de doi cetăţeni elveţieni de origine turcă. Ei au refuzat să-şi trimită fetele adolescente la lecţii obligatorii mixte în Basel. Însă oficiali din domeniul educaţiei au declarat că scutirile sunt valabile doar pentru fete care au ajuns la vârsta pubertăţii, ceea ce nu era cazul. În 2010, în urma unui lung conflict, părinţii au fost condamnaţi să plătească o amendă de 1.400 de franci elveţieni (aproximativ 1.300 de euro) ”pentru că au acţionat prin încălcarea îndatoririlor părinteşti”.
Ei au argumentat că acest tratament încalcă articolul 9 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului cu privire la libertatea de gândire, de conştiinţă şi religioasă. Într-un comunicat, CEDO apreciază că refuzul de a scuti fetele a interferat cu dreptul la libertate religioasă. nsă Curtea precizează că legea respectivă vizează ”să protejeze copiii străini de orice excludere socială”, iar Elveţia este liberă să-şi conceapă sistemul educativ în conformitate cu propriile nevoi şi tradiţii. Şcolile, apreciază Curtea, joacă un rol important în integrarea socială, iar scutiri de la unele lecţii sunt ”justificate doar în circumstanţe foarte excepţionale”. ”În consecinţă, interesul copiilor într-o educaţie completă, care să le faciliteze integrarea socială în conformitate cu obiceiurile şi cutumele locale, prevalează asupra dorinţei părinţilor de scutire a copiilor lor de la lecţii de înot mixte”, stabileşte CEDO. Curtea notează totodată că ”aranjamente foarte flexibile” au fost oferite ca un compromis, inclusiv ca fetele să poarte burkini în timpul lecţiilor, în loc de costumul tradiţional de înot, şi să se schimbe fără băieţi în vestiar.Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicate)

total: | afişare:

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0

Soarele răsare: 6.57
Soarele apune: 19.36
Calendar creștin- ortodox: Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor (Denia Canonului Mare)
Calendar catolic: Sf. Eustasie, ep.

Maxima zilei: „Vremurile noastre sunt vremea mediocrității, a lipsei de sentimente, a pasiunii pentru incultură, a lenei, a incapacității de a te apuca de treabă și a dorinței de a avea totul de-a gata.” (Feodor Mihailovici Dostoievski)

Curs BNR:
1 Euro – 4.5500 lei
1 Dolar American (USD) – 4.1870 leiUltimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail