Internațional

CEDO: Fetele musulmane vor învăţa să înoate împreună cu băieţii

Ziarul de Vrancea
10 ian 2017 491 vizualizări
Stirea e alta: lecţiile de înot sunt obligatorii pentru elevi în Elveţia, iar părinţii care îşi “scutesc” odraslele de la practicarea acestui sport sunt amendaţi usturător

Elveţia a obţinut câştig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în a-i obliga pe părinţii musulmani să-şi ducă copiii la lecţii de înot mixte. Curtea stabileşte că autorităţile elveţiene au acordat în mod justificat prioritate aplicării ”programului şcolar complet” şi ”reuşitei integrării” copiilor în societate. CEDO recunoaşte totodată o interferenţă cu libertatea religioasă. Însă judecătorii subliniază că nu este vorba despre o încălcare a acestei libertăţi. Cazul a fost semnalat de doi cetăţeni elveţieni de origine turcă. Ei au refuzat să-şi trimită fetele adolescente la lecţii obligatorii mixte în Basel. Însă oficiali din domeniul educaţiei au declarat că scutirile sunt valabile doar pentru fete care au ajuns la vârsta pubertăţii, ceea ce nu era cazul. În 2010, în urma unui lung conflict, părinţii au fost condamnaţi să plătească o amendă de 1.400 de franci elveţieni (aproximativ 1.300 de euro) ”pentru că au acţionat prin încălcarea îndatoririlor părinteşti”.
Ei au argumentat că acest tratament încalcă articolul 9 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului cu privire la libertatea de gândire, de conştiinţă şi religioasă. Într-un comunicat, CEDO apreciază că refuzul de a scuti fetele a interferat cu dreptul la libertate religioasă. nsă Curtea precizează că legea respectivă vizează ”să protejeze copiii străini de orice excludere socială”, iar Elveţia este liberă să-şi conceapă sistemul educativ în conformitate cu propriile nevoi şi tradiţii. Şcolile, apreciază Curtea, joacă un rol important în integrarea socială, iar scutiri de la unele lecţii sunt ”justificate doar în circumstanţe foarte excepţionale”. ”În consecinţă, interesul copiilor într-o educaţie completă, care să le faciliteze integrarea socială în conformitate cu obiceiurile şi cutumele locale, prevalează asupra dorinţei părinţilor de scutire a copiilor lor de la lecţii de înot mixte”, stabileşte CEDO. Curtea notează totodată că ”aranjamente foarte flexibile” au fost oferite ca un compromis, inclusiv ca fetele să poarte burkini în timpul lecţiilor, în loc de costumul tradiţional de înot, şi să se schimbe fără băieţi în vestiar.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.