Home | International | Erdogan ar putea rămâne la putere până în 2029

Erdogan ar putea rămâne la putere până în 2029

Publicat de 134 vizualizari 0 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
Erdogan ar putea rămâne la putere până în 2029

Proiectul de revizuire a Constituţiei în vederea consolidării prerogativelor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, adoptat la sfârşitul anului trecut într-o comisie parlamentară, este supus Parlamentului începând de ieri.

Acest proiect prevede transferul puterii executive de la premier la preşedinte şi ar putea să-i permită lui Erdogan, ales şef al statului în 2014, după trei mandate la conducerea Guvernului (2003-2014), să rămână la putere până în 2029. Introducerea unui sistem prezidenţial ar fi o premieră în Republica turcă, condusă după o Constituţie care datează de la lovitura de stat din 1980.
Ideea unei consolidări a prerogativelor lui Erdogan îi îngrijorează pe opozanţii săi, care îl acuză de o derivă autoritaristă, mai ales după tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie şi epurările care au urmat. Însă membrii majorităţii afirmă că un asemenea sistem este necesar pentru a asigura stabilitatea la vârful statului şi că el ar permite alinierea la sisteme în vigoare în Franţa şi în Statele Unite.

“Dictatura unui singur om”

În cazul în care revizuirea este validată, preşedintele nu va mai fi nevoit să-şi rupă legăturile cu partidul politic după ce este ales, va numi şi va revoca miniştri, va avea unul sau mai mulţi vicepreşedinţi şi va putea să emită decrete. Ea prevede, de asemenea, creşterea de la 550 la 600 a numărului de mandate în Parlament şi o scădere a vârstei eligibilităţii de la 25 la 18 ani. Propunerea este necesar să fie susţinută de cel puţin 330 din cei 550 de deputaţi pentru a putea să fie supusă unui referendum. Partidul la putere, AKP, şi formaţiunea naţionalistă de dreapta MHP, care susţine textul, deţin împreună 355 de mandate în hemiciclu.
Referendumul urmează să se ţină ulterior, la 60 de zile după votul Parlamentului, adică în martie sau la începutul lui aprilie.
Însă reforma constituţională provoacă o respingere puternică în rândul partidelor de opoziţie prokurdă HDP şi social-democrat CHP, care-l acuză pe Erdogan că profită de starea de urgenţă în vigoare pentru a prezidenţializa sistemul. Această reformă va conferi ”Palatului” puterile retrase sultanului otoman în urmă cu un secol, apreciază Bülent Tezcan, un deputat şi vicepreşedinte al CHP. ”Asta ar însemna disoluţia a tot ceea ce a realizat republica noastră”, a declarat el şi a adăugat că acest proiect de reformă constituţională deschide calea ”dictaturii unui singur om”.
Proiectul de revizuire a Constituţiei prevede organizarea simultană, în noiembrie 2019, a alegerilor legislative şi prezidenţiale. Şeful statului va fi ales pentru un mandat de cinci ani, care poate fi reînnoit o dată.
În cazul în care numărul de mandate este reaşezat începând din 2019, Erdogan ar putea să rămână la putere până în 2029.


Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicate)

total: | afişare:

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0Soarele răsare: 6.13
Soarele apune: 20.07

Calendar ortodox: Sf. Ap. şi Ev. Marcu; †) Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului

Calendar catolic: SF. MARCU, ev.

Maxima zilei: „Cel mai jalnic om este acela care-şi preschimbă visele în argint şi aur.” — Khalil Gibran
   

Curs BNR:

1 Euro – 4. 5340 lei
1 Dolar American (USD) – 4. 1702 lei

 

Ultimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail