Internațional

Europenii nu vor destrămarea UE

Ziarul de Vrancea
29 dec 2016 1227 vizualizări
Alegătorii din Franţa, Germania, Italia şi Grecia cred că ţările lor se îndreaptă într-o direcţie greşită, însă nu există deocamdată o tendinţă la nivel european de urmare a exemplului Marii Britanii privind ieşirea din blocul comunitar, arată un sondaj publicat ieri şi citat de Reuters.

Sondajul realizat online de WIN/Gallup International, pe un eşantion de 14.969 de oameni din cele mai mari 15 state UE, arată că alegătorii sunt nemulţumiţi în general, dar susţinerea pentru Uniune rămâne peste 60% în majoritatea statelor membre mari.

Astfel, 89% dintre alegătorii din Grecia cred că ţara lor merge în direcţia greşită. În Franţa, proporţia celor care sunt de aceeaşi părere este de 82%, în Italia de 79% şi în Germania de 62%. Deşi alegătorii UE sunt, în mod clar, nemulţumiţi, s-a înregistrat numai o creştere uşoară a numărului celor care ar vota pentru ieşirea ţării lor din blocul comunitar: 36% faţă de 33% în 2015 la nivelul celor 15 ţări luate în calcul, inclusiv Marea Britanie. În Germania, Franţa şi Belgia, proporţia celor care ar vota pentru retragerea din UE a scăzut faţă de anul trecut.

Pe de altă parte, în Finlanda, 40% dintre alegători sunt anti-UE, faţă de 29% anul trecut. În Grecia, 46% din populaţia cu drept de vot ar vrea o ieşire a ţării din blocul comunitar, faţă de 38% în 2015.

 

 “În 2016, fundaţia UE a fost zdruncinată grav”

 

Decizia surprinzătoare a britanicilor de a ieşi din UE, care a fost salutată de Donald Trump drept “un miracol”, a ridicat semne de întrebare în legătură cu viitorul proiectului de integrare europeană. După Brexit şi după victoria lui Trump în cursa pentru Casa Albă, investitorii urmăresc cu atenţie orice semnal că nemulţumirea populară este în creştere înainte de alegerile din 2017 din Franţa, Germania şi, probabil, Italia. “În 2016, fundaţia UE a fost zdruncinată grav”, a spus Johnny Heald, directorul general al ORB International, care s-a ocupat de sondaj în Marea Britanie. “Este de remarcat opinia majoritară a cetăţenilor UE că ţările lor merg în direcţia greştită – cel mai uşor de observat în Franţa şi Grecia – ceea ce reprezintă un teren fertil pentru partidele populiste de dreapta”, a adăugat el.

La nivel european, 60% dintre alegători ar vrea mai puţini migranţi şi refugiaţi. În Grecia, 86% dintre cei chestionaţi sunt de această părere, în Italia 75%, iar în Germania 64%.

Sondajul a fost realizat în perioada 25 noiembrie – 7 decembrie, adică înainte de atentatul de la Târgul de Crăciun din Berlin, ce a avut loc pe 19 decembrie.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.