Internațional

Fauna globală de pe Terra s-a diminuat cu 58% în ultimii 40 de ani

Ziarul de Vrancea
27 oct 2016 446 vizualizări
Populaţiile de animale sălbatice din cadrul faunei globale de pe Terra au scăzut cu 58% din 1970 şi până în prezent, potrivit unui studiu internaţional.

Acest studiu, intitulat ”The Living Planet”, realizat de Zoological Society of London (SZL) şi World Wildlife Fund (WWF), sugerează că dacă această tendinţă va continua atunci declinul ar putea să afecteze două treimi din totalul speciilor de vertebrate până în anul 2020.
Datele sugerează că animalele care trăiesc în lacuri, râuri şi mlaştini sunt cele care au suferit cele mai mari scăderi. Activităţile umane, distrugerea habitatelor, comerţul cu animale sălbatice, poluarea şi încălzirea globală au contribuit la declinul acestor specii.
Raportul ”The Living Planet” este publicat la fiecare doi ani şi care ca obiectiv realizarea unei analize a stării de sănătate pe care o are fauna globală. Analiza a inclus date colectate de la 3.700 de specii de păsări, peşti, mamifere, amfibieni şi reptile - reprezentând aproximativ 6% din numărul total al speciilor de vertebrate din lume. Cercetătorii au analizat apoi felul în care efectivele de populaţii s-au modificat de-a lungul timpului începând din 1970. Precedentul raport, publicat în 2014, a estimat că populaţiile speciilor sălbatice de pe Terra s-au înjumătăţit în ultimii 40 de ani. Noul raport sugerează că tendinţa a continuat: din 1970, populaţiile de animale au scăzut cu o medie de 58%.
Unele specii au avut mai mult de suferit în comparaţie cu altele. Cele mai afectate sunt speciile care trăiesc în habitate de apă dulce - în cazul lor, după 1970, declinul a fost de 81%.  Printre speciile afectate se află şi elefantul african, ale cărui efective a suferit scăderi dramatice în ultimii ani din cauza braconajului, dar şi rechinul, ameninţat de pescuitul excesiv.
Populaţiile de vertebrate scad în medie cu 2% în fiecare an şi, dacă organismele mondiale nu vor face nimic în acest sens, atunci populaţiile mondiale vor scădea cu 67% (faţă de 1970) până la sfârşitul acestui deceniu.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.