Internațional

Liderul opoziţiei turce denunţă o "contralovitură" de stat

Ziarul de Vrancea
30 sep 2016 626 vizualizări
El susţine că regimul de la Ankara îşi reglează acum socotelile cu reţeaua gulemiştilor acuzaţi că se află la originea unui scandal de corupţie care-l implică pe Erdogan

Liderul opoziţiei turce Kemal Kilicdaroglu a protestat vineri faţă de o preconizată prelungire a stării de urgenţă instaurate după puciul eşuat de la 15 iulie şi a acuzat regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan că se serveşte de acest lucru pentru a reduce la tăcere orice voce critică.
Erdogan a apărat joi o prelungire a stării de urgenţă, care urmează să expire la 20 octombrie, şi a sugerat că aceasta poate rămâne în vigoare timp de până la 12 luni. Starea de urgenţă le-a dat mână liberă autorităţilor să efectueze o vastă epurare în rândul unor presupuşi susţinători ai fostului predicator Fethullah Gülen, pe care-l acuză că este instigatorul tentativei de lovitură de stat.
Într-o conferinţă de presă, la Istanbul, Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat), a denunţat faptul că aceste declaraţii ale lui Erdogan "întăresc percepţia că suntem pe cale să asistăm la o contalovitură de stat". "Atunci când va fi prezentată Parlamentului cerea de prelungire (a stării de urgenţă), noi ne vom opune", a anunţat el, recunoscând totodată că partidul său, care are 133 de deputaţi din totalul de 550 nu are vreo şansă în acest vot, în contextul în care AKP-ul lui Erdogan este majoritar. "Dar vom apăra democraţia până la sfârşit", a subliniat el.
Liderul opoziţiei a criticat totodată amploarea epurărilor lansate de către autorităţi în urma puciului eşuat şi a acuzat puterea că se foloseşte de starea de urgenţă "pentru a-şi reduce la tăcere opozanţii". "Suntem împotriva arestării jurnaliştilor şi artiştilor", a spus el şi a deplans că "peste 100 de jurnalişti au fost arestaţi, iar mii de universitari şi profesori destituiţi".
În opinia lui Kilicdaroglu, puterea se serveşte de epurările în curs pentru a-şi regla socotelile cu reţeaua gulemiştilor acuzaţi că se află la originea unui scandal de corupţie care-l implică pe Erdogan, izbucnit în decembrie 2013.
"Scopul lor nu este doar să lupte împotriva loviturii de stat, ci şi să se răzbune pentru evenimentele din decembrie 2013", a declarat preşedintele CHP. Liderul opoziţiei a criticat, de asemenea, concentrarea puterii în mâinile lui Erdogan şi a apreciat că sistemul a devenit "de facto" prezidenţial, în contextul în care Turcia este guvernată printr-un regim parlamentar. "Imediat ce el (Erdogan) spune ceva, toată lumea dă din cap şi execută", a deplâns el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.