Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Germania ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu

Ziarul de Vrancea
23 aug 2016 683 vizualizări
Guvernul german analizează o reintroducere a serviciului militar obligatoriu în cadrul unui nou set de strategii în înfruntarea unor eventuale ameninţări în domeniul securităţii, potrivit unui document confidenţial la care agenţia de presă DPA a avut acces

Planul pentru apărare civilă al Ministerului de Interne include o subsecţiune intitulată "Susţinerea forţelor armate" care sugerează reintroducerea serviciului militar - abolit în urmă cu cinci ani - ca o cale de a pregăti ţara în vederea unor eventuale mobilizări în cadrul NATO.
Tot în acest plan pentru apărarea civilă - care urmează să fie analizat de Cabinetul Merkel astăzi - este propusă o nouă măsură prin care cetăţenii germani sunt obligaţi să-şi constituie un stoc de alimente şi apă potabilă care să fie folosit în situaţii de urgenţă.
Berlinul analizează noi strategii în domeniul securităţii în urma celor două atacuri teroriste şi atacului armat în masă de luna trecută, dar şi a tensiunilor dintre NATO şi Rusia după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 şi implicăriii Moscovei în războiul din estul Ucrainei.
Guvernul a abolit serviciul militar obligatoriu în 2011, argumentând că nu mai este necesar din punct de vedere geopolitic.
Ministrul Apărării Ursula von der Leyen declara la începutul acestei luni că Bundeswehrul va participa la formări alături de poliţia federală în vederea mobilizării în operaţiuni interne în cadrul luptei împotriva terorismului.

Nigeria: Forţele aeriene anunţă că l-ar fi ucis pe liderul Boko Haram

Forţele aeriene nigeriene au anunţat ieri că liderul Boko Haram ar fi fost rănit mortal într-un raid aerian asupra insurgenţilor din nord-estul ţării, în care au fost ucişi şi alţi responsabili de rang înalt ai grupării. Avioanele nigeriene au atacat vineri o tabără a combatanţilor Boko Haram din satul Taye, situat în pădurea Sambisa din statul Borno, au precizat forţele aeriene. "Se crede că liderul lor, aşa-numitul «Abubakar Shekau», a fost rănit mortal", se menţionează în comunicatul dat publicităţii ieri de purtătorul de cuvânt al armatei, col. Sani Kukasheka Usman. El a precizat că liderul Boko Haram a fost rănit grav în zona umerilor. Alţi trei responsabili de rang înalt ai Boko Haram — Abubakar Mubi, Malam Nuhu şi Malam Hamman — au fost ucişi şi mulţi alţii răniţi, a adăugat col. Sani Usman.
Armata nigeriană a anunţat uciderea lui Shekau şi în trecut, dar bărbatul a apărut ulterior în înregistrări video, notează Reuters. Gruparea jihadistă nu a reacţionat până în prezent la anunţul forţelor aeriene nigeriene.
Anunţul privind rănirea gravă şi chiar posibilul deces al liderului Boko Haram a fost făcut în contextul în care secretarul de stat american John Kerry se află în regiune pentru a discuta despre lupta împotriva Boko Haram, a cărei rebeliune s-a soldat cu 20.000 de morţi şi 2,6 milioane de strămutaţi din 2009. La începutul lui august, gruparea Stat Islamic, faţă de care Abubakar Shekau a depus jurământ de credinţă în martie, a desemnat un nou lider al Boko Haram, respectiv fostul purtător de cuvânt al grupării, Abu Mosan al Baragouin. O săptămână mai târziu, Abubakar Shekau şi-a reafirmat poziţia de lider al grupării într-o înregistrare video, în care a dat asigurări că are "o responsabilitate personală" în lupta "împotriva Nigeriei şi a lumii întregi".

Tensiuni diplomatice între Irak şi Portugalia, după ce fiii ambasadorului irakian ar fi bătut un adolescent

Fiii ambasadorului irakian la Lisabona ar fi bătut un adolescent portughez în vârstă de 15 ani, un incident ce a generat un val de indignare în Portugalia şi tensiuni diplomatice între Irak şi ţara iberică.
Ministrul portughez de Externe, Augusto Santos Silva, a descris incidentul drept „extrem de grav” şi a avertizat că Portugalia ar putea cere ridicarea imunităţii diplomatice a fiilor gemeni ai ambasadorului, dacă procurorii vor formula acuzaţii oficiale. Victima era ieri în comă, după ce a fost atacată săptămâna trecută pe o stradă din Ponte de Sor, un sat aflat la circa 180 de kilometri nord-est de Lisabona. Unul dintre cei doi fii ai ambasadorului, în vârstă de 17 ani, studia la o şcoală de pilotaj din regiune. Potrivit serviciilor de urgenţă locale, adolescentul de 15 ani a suferit fracturi faciale multiple şi a fost dus cu elicopterul la un spital din Lisabona.
Incidentul a provocat un val de indignare în Portugalia.
Pe de altă parte, Ministerul irakian de Externe a anunţat într-un comunicat publicat pe site că fiii ambasadorului său, Saad Mohammed Ridha, au fost bătuţi de şase persoane la un restaurant din sat şi că unul dintre ei a suferit fracturi la nas şi la coaste. Potrivit Bagdadului, cei şase atacatori i-au înjurat pe fiii diplomatului „pentru că sunt arabi şi musulmani”. Ambasadorul a depus plângere la Poliţia locală, se mai precizează în comunicat.
Copiii diplomatului au oferit un interviu postului portughez de televiziune SIC, din care au fost difuzate pasaje ieri. Ei susţin că au fost implicaţi într-o altercaţie cu un grup de tineri localnici şi dau asigurări că nu au invocat imunitatea diplomatică, ci că au colaborat cu Poliţia pentru anchetă.
În fragmentele difuzate, jurnaliştii posturghezi nu i-au întrebat direct pe cei doi dacă l-au atacat pe adolescentul portughez. Ei nu au răni vizibile.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.