Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Franţa înfiinţează o Gardă Naţională

Ziarul de Vrancea
28 iul 2016 627 vizualizări
Preşedintele francez François Hollande a decis constituirea unei Gărzi Naţionale care va fi "construită din rezerve operaţionale existente", a anunţat ieri Palatul Elysée.

"În acord cu activitatea parlamentară depusă de senatorii Gisèle Jourda şi Jean-Marie Bockel şi deputaţii Marianne Dubois şi Joaquim Pueyo", primii trei s-au întâlnit ieri dimineaţa la Elysée cu şeful statului, iar acesta "a decis ca Garda Naţională să fie construită din rezerve operaţionale existente". "Modalităţile de formare şi desfăşurare a forţelor de protecţie pe teritoriul francez vor fi definite împreună cu ansamblul actorilor" printr-o comunicare în cadrul Consiliului de Apărare "la începutul lui august" şi o consultare a comisiilor parlamentare în septembrie, precizează preşedinţia. Obiectivul preşedintelui este "să facă operaţională cât mai rapid posibil constituirea acestei forţe care îi va proteja pe francezi".
Rezerva operaţională, pe care autorităţile vor să o implice mai mult pe teren în lupta împotriva terorismului, este deschisă în anumite condiţii unor voluntari, bărbaţi şi femei, în poliţie, jandarmerie sau armată. "Am spus că vom suplimenta rezerva operaţională, bărbaţi şi femei tinere care se angajează în jandarmerie, în poliţie, timp de câteva săptămâni, câteva luni, în vederea unei consolidări, pentru ca să fim mai prezenţi. Este valabil şi în armată", a declarat preşedintele. "Aceste (forţe) nu au vocaţia să substituie forţele de ordine, ci să le sprijine, să le consolideze. De când am lansat acest apel - această mobilizare m-a impresionat -, s-au prezentat numeroşi tineri", şi-a exprimat satisfacţia preşedintele.
Aproximativ 15.000 de rezervişti operaţionali din cadrul jandarmeriei şi poliţiei urmează să fie disponibili până la sfârşitul lui iulie, cu scopul de a "asigura securitatea diverselor evenimente de pe timpul verii". Apărarea va "mobiliza cei 28.000 de titulari ai unui contract de angajament pentru ca ei să fie pregătiţi pentru săptămânile viitoare".

Trei bărbaţi arestaţi după ce au strigat "Allahu Akbar"

Trei bărbaţi au fost plasaţi în arest preventiv miercuri seara, la Marsilia, pentru că au strigat în mai multe rânduri "Allahu Akbar" ("Allah este mare") în timp ce se năpusteau cu o ambarcaţiune către coastă, a anunţat ieri Parchetul din Marsilia. Incidentul a avut loc la Cassis (Bouches-du-Rhône), lângă Marsilia. Persoane care înotau în zonă au alertat poliţia. Cei trei bărbaţi au fost reţinuţi la coborârea din ambarcaţiune.

Turcia deţine informaţii potrivit cărora Gulen ar putea fugi din SUA

Turcia deţine informaţii potrivit cărora predicatorul Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, ar putea fugi de la reşedinţa sa din Statele Unite, unde s-a refugiat din 1999, a declarat ieri Bekir Bozdag, ministrul turc al Justiţiei. Bozdag a declarat pentru postul Haberturk TV că imamul Fethullah Gulen ar putea fugi în Australia, Mexic, Canada, Africa de Sud sau Egipt.
Ankara îl acuză pe Gulen, care trăieşte din 1999 într-un exil autoimpus în Statele Unite, că se află în spatele puciului eşuat din noaptea de 15 spre 16 iulie care a vizat răsturnarea regimului lui Recep Tayyip Erdogan.

Assad le oferă amnistie rebelilor care se predau în următoarele trei luni

Preşedintele sirian Bashar al-Assad le oferă amnistie rebelilor care depun armele şi se predau în următoarele trei luni, a anunţat televiziunea de stat de la Damasc. Conflictul sirian, un conflict complex, implică pe teren multipli protagonişti rivali, într-un context de disensiuni internaţionale profunde şi unei intensificări a puterii grupărilor jihadiste Statul Islamic şi al-Nusra. O serie de ţări intervin militar în conflict. Astfel, Rusia susţine regimul cu aviaţia, Turcia bombardează forţe kurde siriene, iar coaliţia internaţională condusă de Statele Unite efectuează atacuri aeriene asupra Statului Islamic din 2014.
De la începutul revoltei faţă de regimul de la Damasc, în martie 2011, războiul s-a soldat cu 270.000 de morţi şi a aruncat pe drumuri milioane de oameni, provocând o criză umanitară majoră în regiune şi în Europa.

Sedentarismul ucide 5 milioane de oameni pe an

Sedentarismul - lipsa activităţii fizice - generează costuri de 67,5 miliarde de dolari pentru economia globală, prin pierderi de productivitate şi creşterea facturilor medicale, şi cauzează 5 milioane de decese pe an, potrivit unui studiu realizat pe 1 milion de persoane. O singură oră de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea să elimine cea mai mare parte dintre aceste efecte negative, afirmă autorii aceluiaşi studiu.
Stilul de viaţă sedentar a fost asociat cu un risc sporit de maladii cardiace, diabet şi cancer, în timp ce activităţile fizice - precum mersul pe jos în ritm alert - au capacitatea de a contracara riscul de deces prematur asociat cu statul la birou timp de opt ore (sau chiar mai mult) în fiecare zi.
Specialiştii au estimat că inactivitatea fizică produce peste 5 milioane de decese în fiecare an, aproape la fel de mult ca fumatul care, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ucide peste 6 milioane de oameni anual.
Ulf Ekelund, profesor la şcoala norvegiană de ştiinţe ale sportului şi la Universitatea Cambridge, consideră că recomandările OMS - 150 de minute de exerciţii fizice de intensitate moderată pe săptămână - sunt probabil insuficiente. Un sfert din totalul adulţilor din lumea întreagă nu îndeplinesc recomandările OMS. ”Nu trebuie să faci sport sau să mergi la sală... însă trebuie să te mişti cel puţin o oră pe zi”, a spus Ulf Ekelund, dând ca exemplu, în ceea ce priveşte necesarul minim săptămânal de exerciţii fizice, mersul pe jos cu o viteză de 5,6 kilometri pe oră şi mersul pe bicicletă cu viteza de 16 kilometri pe oră.
Persoanele care stau aşezate la birou timp de opt ore pe zi dar sunt active în restul zilei prezintă un risc mai mic de deces prematur în comparaţie cu oamenii care petrec mai puţine ore aşezaţi la birou şi care sunt mai puţin activi în afara programului de lucru. Acest fapt sugerează că exerciţiile fizice sunt deosebit de importante pentru starea de sănătate, indiferent de numărul de ore petrecute la birou.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.