Internațional

Investigaţie: România a vândut arme ce au ajuns în Siria şi Yemen

Ziarul de Vrancea
27 iul 2016 577 vizualizări
Mai multe ţări est-europene, inclusiv România, au vândut în ultimii ani arme în valoare de 1,2 miliarde de euro ţărilor din Orientul Mijlociu despre care se ştie că le trimit în Siria, este concluzia unei anchete realizate de Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) şi Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) şi publicate de The Guardian.

Circa 4.700 de tone de arme, inclusive mitraliere, lansatoare de rachete şi arme anti-tanc, dar şi gloanţe, mortiere, grenade, rachete şi explozibili au fost livrate din Bulgaria şi România către baze militare din Iordania şi Turcia, arată documente de transport consultate de jurnalişti. De acolo, acestea au ajuns în Siria şi Yemen, potrivit raportului. O parte din acest arsenal a fost livrat cu ajutorul Statelor Unite. De altfel, ultima navă închiriată de SUA a plecat din Bulgaria pe 21 iunie, cu 17.000 de tone de material neidentificat, probabil arme, către un port neprecizat la Marea Roşie. Comandamentul pentru Operaţiuni Speciale al armatei SUA (SOCOM) a afirmat că a fost vorba de „muniţii pentru a susţine Operaţiunile Speciale şi misiunile lor din lume”, dar şi „forţele străine partenere”.
În total, mii de puşti de asalt, precum AK-47, obuze de mortieră, lansatoare de rachete şi mitraliere au ajuns din Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Muntenegru, Slovacia, Serbia şi România în Arabia Saudită, Iordania, Emiratele Arabe Unite şi Turcia – ţări cunoscute ca principalele pieţe de armament pentru Siria şi Yemen.
Jurnaliştii notează că toate contractele au fost semnate în ultimii patru ani, în condiţiile în care, înainte de izbucnirea războaielor civile din Siria şi Yemen, vânzările de arme din Europa de Est şi din Balcani către Peninsula Arabă erau aproape inexistente.
Astfel, începând din 2012, cele opt ţări din centrul şi estul Europei citate în raport au vândut arme şi muniţie în valoare de 806 milioane de euro către Arabia Saudită, arată rapoartele naţionale şi europene, citate de BIRN şi OCCRP.
Statele vizate au aprobat şi exporturi în valoare de 155 de milioane de euro către Iordania, de 135 de milioane de euro către Emiratele Arabe Unite şi de 87 de milioane de euro către Turcia.
Tranzacţiile au fost aprobate de Guvernele din ţările exportatoare în pofida temerilor exprimate de experţi şi chiar de membri ai cabinetelor că armele ar putea ajunge în mâinile opoziţiei armate siriene sau chiar ale teroriştilor, ceea ce încalcă legislaţiile lor naţionale, pe cea europeană, dar şi acordurile internaţionale.
Arme şi muniţie est-europeană au fost identificate în înregistrări video şi în fotografii publicate pe reţelele de socializare de unităţi ale rebelilor sirieni susţinuţi de Occident, dar şi de mişcări jihadiste precum Statul Islamic, Ansar al-Sham, Frontul al-Nusra (afiliat al-Qaida) şi facţiunile rebele din Yemen. O parte dintre arme au fost fabricate chiar în anul 2015, arată datele de identificare.
Raportorul Parlamentului European privind armele, Bodil Volero, a avertizat că cel puţin o parte dintre transferuri au încălcat, probabil, directivele UE.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.