Internațional

"Acum e randul nostru!"

Ziarul de Vrancea
25 iun 2016 781 vizualizări
Votul pentru ieşirea Marii Britanii din UE a fost primit cu exuberanţă de liderii partidelor de extremă-dreapta de pe Bătranul Continent n politicienii ultra-naţionalişti, mulţi dintre ei apropiaţi de Moscova, au prins curaj şi pregătesc să-şi ia "ţara înapoi" n comentatorii prezic un viitor sumbru pentru Europa unită şi se tem că influenţa Rusiei va creşte

Marea Britanie va ieşi din UE, după ce 51.9 la sută dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea ţării din Blocul Comunitar, potrivit rezultatelor finale. Pentru "Brexit" au votat aproximativ 17,4 milioane de cetăţeni, în timp ce pentru rămânerea în UE s-au înregistrat puţin peste 16 milioane de voturi.
După anunţul rezultaturului, premierul David Cameron, cel care a promovat referendumul dar în acelaşi timp a susţinut rămanerea în UE, şi-a anunţat demisia. Conservatorii, aflaţi la putere, vor propune un nou premier într-un interval de trei luni.

Johnson face un pas înapoi, Bruxelles-ul îi arată uşa

Favorit să-i urmeze lui David Cameron la şefia executivului britanic este Boris Johnson, liderul conservator al mişcării "Brexit". În ciuda "victoriei", fostul primar al Londrei a afirmat că Marea Britanie nu trebuie să se grăbească să iasă din Uniunea Europeană. "Cred că alegătorii au căutat în inimi şi au găsit răspunsul că a venit vremea să reia controlul de la o Uniune Europeană care a devenit prea îndepărtată, prea opacă şi prea puţin responsabilă în faţa oamenilor", a spus Boris Johnson, huiduit la primul discurs după decizia de părăsire a UE. "Dar este esenţial să subliniem că nu este nevoie să ne grăbim; exact cum a spus premierul David Cameron, pe termen scurt nu se va schimba nimic", a spus Johnson.
Mesajul său nu a găsit ecou la Bruxelles. Marea Britanie trebuie să părăsească Uniunea Europeană "cât mai curând posibil", au reacţionat, într-un comunicat comun, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, Jean-Claude Juncker, şeful Comisiei Europene, şi Martin Schulz, preşedintele Parlamentului UE. "Asistăm la o situaţie fără precedent şi suntem uniţi în reacţii. Vom rezista în mod puternic şi vom susţine valorile fundamentale ale UE - promovarea păcii şi bunăstării popoarelor. UE va continua să funcţioneze în 27 de state membre. Uniunea Europeană este cadrul viitorului nostru politic comun", se arată în declaraţia semnată de liderii UE. "Acum aşteptăm ca Guvernul Marii Britanii să pună în aplicare cât mai rapid posibil decizia cetăţenilor, oricât de dureros ar fi acest proces. Orice întârziere ar prelungi incertitudinea fără a fi necesar. Oricum, avem reglementări în acest sens", subliniază liderii europeni.

Le Pen: Ce am crezut ieri că e imposibil acum a devenit posibil

Ieşirea Marii Britanii din UE a căzut ca un şoc în majoritatea cancelariilor occidentale. Dar pe bătranul continent există numeroşi politicieni care au deschis şampaniile. Astfel, partidele de extremă dreaptă din Europa, multe dintre ele susţinute făţiş de Kremlin sau care şi-au exprimat simpatia pentru politicile regimului Vladimir Putin, au salutat votul britanicilor de a părăsi UE. Potrivit The Guardian, ele privesc rezultatul referendumului din Marea Britanie drept "o victorie pentru propriile lor poziţii anti-imigratie şi anti-UE", determinandu-le să preseze pentru referendumuri similare în ţările lor.
Frontul Naţional din Franţa consideră votul pro-Brexit drept un impuls pentru aspiraţiile prezidenţiale ale lui Marine Le Pen, în alegerile de anul viitor, dar şi pentru politica antieuropeană şi anti-imigratie a partidului de extremă dreaptă. Le Pen a declarat: "Ce am crezut ieri că e imposibil acum a devenit posibil".
Liderul extremei drepte olandeze, Geert Wilders, a cerut la randul său, vineri, organizarea unui referendum privind statutul Olandei de membru UE. "Cred că referendumul e istoric şi ar putea avea consecinţe imense pentru Olanda şi restul Europei. Acum e randul nostru. Cred că poporul olandez trebuie să aibă şansa să-şi spună cuvantul într-un referendum".
În Germania, europarlamentara Beatrix von Storch, reprezentantă a partidului Alternative fur Deutschland, care recent făcea comentarii despre "împuşcarea refugiaţilor", a salutat rezultatul Brexit.

Trump: Un vot uimitor, istoric

Liderul Ligii Nordului din Italia, Matteo Salvini, a salutat rezultatul Brexit şi "curajul cetăţenilor liberi. Mulţumim Marea Britanie, acum e randul nostru"
Liderul dreptei populiste din Austria, Norbert Hofer, care recent a pierdut la mustaţă alegerile prezidenţiale din această ţară a transmis şi el pe Twitter: "Marea Britanie votează să plece! În zilele următoare vom recunoaşte pe deplin semnificaţia acestei decizii".
Şi candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, a declarat că este un lucru extraordinar că britanicii "şi-au luat ţara înapoi" votând pentru ieşirea statului din UE.  "Un vot uimitor, istoric", a spus constroversatul miliardar, cunoscut pentru discursul său radical. “Oamenii sunt furioşi. În toată lumea sunt furioşi“, a spus Trump, întrebat de ce oamenii au votat pentru ieşirea Marii Britanii din UE. 
În zece state membre UE există partide naţionaliste populiste de extremă (Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, UK, Grecia, Ungaria, Olanda, Suedia şi Slovenia) care au reprezentanţi în Parlamentul European.
Votul britanicilor este o victorie pentru preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a scris, pe Twitter, fostul ambasador american la Moscova Michael McFaul. "Şocat de votul Brexit! Perdanţi: UE, UK, SUA, cei care cred într-o Europa puternică, unită şi democratică. Caştigator: Putin", a scris McFaul.
"Îl felicit sincer pe Putin pentru victoria sa din aceasta noapte cu Brexit. Aceasta noapte este o victorie uriaşă pentru obiectivele de politică externă ale lui Putin", a adăugat McFaul.

"Pensionarii urăsc imigranţii mai mult decat îşi iubesc nepoţii"

Cifrele electorale după referendumul britanic arată că Scoţia şi insulele Shettland şi Gibraltar au fost total pentru rămanerea în UE, iar Irlanda de Nord în proporţie mare pentru "Remain". Datele sociologice sugerează că alegătorii cu mai puţine studii, mai în varstă şi din mediul rural au optat mai mult pentru Brexit. Reţelele de socializare din "Insulă" s-au umplut de mesaje în care britanicii le-au reproşat concetăţenilor lor alegerea făcută. “S-a confirmat că majoritatea britanicilor sunt şovini, rasişti, proşti, needucaţi şi manipuţati de media”, a scris un utilizator pe Twitter. Fractura dintre generaţii s-a observat şi în postări, mai mulţi acuzand faptul că cei în varsta au votat preponderent pentru ieşire. “Se vede că pensionarii urăsc imigranţii mai mult decat îşi iubesc nepoţii”, a scris user-ul Laceybloke. “Am optat pentru şomaj, lipsa comerţului, salarii mici şi recesiune - dar nu va face griji deoarece suntem liberi", a ironizat situaţia Elle Louise Smith.
Pe de altă parte, zeci de mii de britanici au cerut organizarea celui de-al doilea referendum pe tema apartenenţei ţării lor la UE. O petiţie online în acest sens a fost semnată pană vineri la pranz de peste 100.000 de "supuşi ai Coroanei".
 

CTP: Britanicii au ales "buzunarul" în locul păcii

Majoritatea liderilor de opinie din Romania deplang soarta Europei şi arată, fără oculişuri, spre Vladimir Putin, drept principalul caştigător al referendumului britanic. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu reaminteşte că  scopul iniţial al creării UE a fost unul politic, de garantare a păcii pe continent şi nu unul de ordin economic. "Acest principiu fondator al UE a funcţionat mai bine de o jumătate de secol, pentru a fi spart astăzi de britanici. Care au spus aşa: Noi credem că nu ne e bine la buzunar şi la slujbe să fim în UE şi nu ne interesează abureli teoretice cu privire la unitatea, echilibrul şi capacitatea Europei de a face faţă ameninţărilor, de felul terorismului sau expansionismului imperialist al Rusiei. Nu întâmplător, pentru ieşire s-au pronunţat în majoritate britanicii în vârstă de peste 50 de ani, în vreme ce tinerii au fost pentru rămânere – cu cât cetăţeanul are în faţă mai puţin timp de trăit, cu atât e mai egocentric, nepăsător faţă de evoluţiile colective pe termen lung. După căderea comunismului în 1989, Rusia s-a retras pas cu pas din Europa, unde ajunsese până la Berlin. Acum, Imperiul Armatei Roşii reface un prim pas înainte asupra Europei pierdute", a scris CTP pentru republica.ro.
Ieşirea Marii Britanii din UE este mai mult decat o crimă, a declarat, la RFI, scriitorul Mircea Cărtarescu. El crede ca "viitorul Europei din această clipă devine sumbru". "Sentimentul meu este că e o catastrofă atat pentru Marea Britanie, cat şi pentru Europa. Eu am fost întotdeauna un eurofil, întotdeauna am crezut că şansa comunităţii noastre romaneşti vine dinspre Europa şi sentimentul meu de acum este unul de catastrofă şi de pierdere a ceea ce am caştigat în ultimul deceniu".
După votul votul britanicilor pentru Brexit, există multe incertitudini, dar şi cel puţin două certitudini, a spus Razvan Nicolescu, fost preşedinte al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER). "Prima dintre ele este că marele caştigator politic al votului este Vladimir Putin. A doua certitudine este că David Cameron va rămane în istorie ca un politician slab şi oscilant care a cultivat ani buni spiritul anti-european în loc să îşi asume procesul mult mai dificil de explicare şi educare a oamenilor".

Se destramă Marea Britanie?

Politicienii din Scoţia şi Irlanda de Nord, regiuni în care s-a votat masiv în favoarea rămanerii în UE, au vorbit ieri deschis despre posibilitatea părăsirii Regatului Unit. Scoţia intenţionează să organizeze un nou referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie, a afirmat şeful Guvernului de la Edinburgh, Nicola Sturgeon. "În acest context, Scoţia se confruntă cu perspectiva de a fi scoasă din UE împotriva voinţei cetăţenilor. Acest lucru este inacceptabil din punct de vedere democratic", a precizat Sturgeon. Alegătorii scoţieni au respins într-un raport de 55 la 45% independenţa faţă de Marea Britanie în referendumul din anul 2014, dar, între timp, formaţiunea proindependenţă a lui Sturgeon - Partidul Naţional Scoţian (SNP) - a devenit mai popular.
Şi vicepremierul nord-irlandez Martin McGuinness, membru al formaţiunii republicane Sinn Fein, a propus un referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie şi unirea cu Irlanda. "Sinn Féin va insista pentru organizarea unui referendum privind frontiera Irlandei de Nord cu Irlanda, o măsură stabilită prin Acordul din Vinerea Mare, semnat acum 18 ani; avem dreptul de a vota pentru oprirea divizării şi pentru un rol în UE", a completat eurodeputata Martina Anderson.
Lideri republicani din regiunea britanică Irlanda de Nord au semnalat deja că nu vor tolera reintroducerea controalelor la frontiere cu Irlanda, un efect al ieşirii Marii Britanii din UE. Riscul reizbucnirii conflictului nord-irlandez a fost evocat chiar de foştii premieri Tony Blair şi John Major, care au avertizat că eventuala ieşire din Uniunea Europeană va pune în pericol unitatea Marii Britanii, afectând acordul de pace privind Irlanda de Nord şi alimentând mişcarea proindependenţă în Scoţia. "Abandonaţi apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană şi să nu fiţi surprinşi că la final, drept consecinţă, abandonăm unitatea noastră ca ţară. Cel mai de succes model de uniune din istorie riscă să se destrame pentru totdeauna", a declarat John Major, premier conservator britanic în intervalul 1990-1997.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.