Internațional

Ultima ofertă a Guvernului pentru dascăli

Ziarul de Vrancea
31 mai 2016 902 vizualizări
Salariul brut al unui profesor grad I ar creşte de la 4.946 la 5.153, respectiv cu 207 lei.Leafa unui învăţător grad I ar creşte de la 3.080 la 3.234, cu 154 lei.Propunerile Guvernului au fost respinse de liderii sindicatelor din educaţie

Potrivit unui document obţinut de Mediafax, ordonanţa de urgenţă privind salariile din sectorul bugetar, respinsă de liderii sindicatelor din educaţie, prevede o creştere salarială de 207 lei pentru un profesor gradul I, vârsta 25-30 de ani, cu studii superioare. În prezent, potrivit unui exemplu conţinut de grilă, un profesor gradul I, vârsta 25-30 de ani, cu studii superioare, are un salariu de încadrare de 2.405 lei (conţine cele trei majorări succesive anterioare), la care se adaugă gradaţia de merit, 601 lei, indemnizaţie diriginte, 301 lei, spor de vechime, 826 lei, compensaţii tranzitorii rural, 241 lei, şi se ajunge la un salariu de bază de 4.374 lei. La salariul de bază se adaugă două sporuri, spor simultan, 331 lei, şi spor rural, 241 lei, şi rezultă un salariu brut de 4.946 lei.
Potrivit documentului, în varianta propusă de Guvern se pleacă de la un salariu de bază de 3.156 lei, care conţine salariul de încadrare şi sporul de vechime. La salariul de bază se adaugă gradaţia de merit, 789 lei, îndemnizaţie diriginte, 395 lei, compensaţii tranzitorii rural, 241 lei, şi se ajunge la un salariu brut de 5.153 lei, respectiv 207 lei mai mult decât are în prezent un profesor de gradul I.
În ceea ce priveşte învăţătorul gradul I, cu vârsta 22-25 de ani şi studii medii, salariul de încadrare actual este de 1.792 (conţine majorările succesive anterioare). La acesta se adaugă gradaţia de merit, 448 lei, indemnizaţia de diriginte, 224 lei şi sporul de vechime- 616 lei şi se ajunge la un salariu de bază de 3.080 lei. În varianta propusă de Guvern, conform grilei ordonanţei de urgenţă, salariul de bază este 2.352 lei (conţine salariul de încadrare şi sporul de vechime). La salariul de bază se adaugă gradaţia de merit, 588 lei şi indemnizaţia de diriginte, 294 lei, astfel că se ajunge la un salariu de bază de 3.234 lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 154 de lei faţă de cât câştigă în prezent un învăţător cu gradul I. Potrivit documentului, salariile debutanţilor cresc în medie cu 16%.
Negocierile dintre sindicaliştii din învăţământ şi reprezentanţii Ministerului Muncii au eşuat, profesorii urmând să declanşeze acţiuni de protest în Capitală pe 1 iunie, au declarat, luni, reprezentanţii sindicatelor.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
profesor, acum 2857 zile, 46 minute, 47 secunde
Situatia prezentata in acest articol nu are nicio legatura cu realitatea. Un profesor cu studii de lunga durata ,cu gradul I ,si vechime in intervalul 30-35 ani , inv. preuniversitar , are un citeste integral
profesor, acum 2858 zile, 4 ore, 21 minute, 57 secunde
De ce tot adaugati aceasta ”gradatie de merit ” de ca si cum intra in buzunarul fiecarui cadru? Acesti bani sunt incasati doar de 20 de profesori dintr-un judet si asta dupa lupte adevarate cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.