Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Forţele nucleare americane încă utilizează dischete

Ziarul de Vrancea
26 mai 2016 632 vizualizări
Forţele nucleare americane încă utilizează calculatoare învechite cu dischete, atrage atenţia un raport al GAO, echivalentul american al Curţii de Conturi.

"Departamentul Apărării foloseşte floppy disk-uri de 8 inci în sistemul ce controlează funcţiile operaţionale ale forţelor nucleare naţionale" ca "rachetele intercontinentale, bombele nucleare şi aparatele de realimentare în zbor", potrivit raportului. Dischetele sunt utilizate cu calculatoare "IBM seria/1", care datează din anii 1970, precizează raportul privind îmbătrânirea instrumentelor IT ale administraţiei federale. Potrivit GAO, Departamentul Apărării a răspuns că intenţionează să-şi actualizeze "sistemele de stocare a datelor" şi calculatoarele "portabile şi de birou până la sfârşitul anului 2017". Raportul evidenţiază şi alte exemple de instrumente învechite în administraţia federală, cum ar fi utilizarea de programe "antice" folosind limbajul COBOL în agenţia însărcinată cu veteranii. În mod general, raportul arată că operaţiunile şi întreţinerea reprezintă peste 75% din cheltuielile informatice şi pentru reţele ale administraţiei federale. Aceste cheltuieli operaţionale au crescut în ultimii ani, în detrimentul cheltuielilor de investiţii, mai afirmă, cu părere de rău, GAO în acest raport.

M. Britanie va lansa o anchetă pentru a stabili dacă tribunalele sharia le discriminează pe femei

Guvernul Marii Britanii urmează să lanseze o anchetă pentru a stabili dacă tribunalele sharia care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul ţării le discriminează pe femei, autorizând căsătorii forţate şi emiţând hotărâri de divorţ nedrepte, relatează The Independent. Ministerul de Interne a anunţat că va examina informaţii potrivit cărora tribunalele sau consiliile sharia şi-ar desfăşura activitatea într-un “mod discriminatoriu şi inacceptabil”, încercând să legitimeze căsătoriile forţate şi emiţând hotărâri de divorţ care sunt nedrepte pentru femei, ceea ce este în contradicţie cu învăţăturile islamului. În cadrul anchetei se vor căuta, de asemenea, exemple ale celor mai bune practici la nivelul consiliilor sharia. În Marea Britanie există aproximativ 30 de consilii sharia care elaborează certificate islamice de divorţ şi oferă consiliere cu privire la legislaţia islamică.

Premierul Japoniei: Suntem în faţa unei crize de amploarea Lehman Brothers

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a avertizat ieri că suntem în faţa unei noi crize de amploarea Lehman Brothers. El a prezentat date care arată preţurile materiilor prime, care au scăzut cu 55% din 2014, acelaşi procent cu care au scăzut în timpul crizei financiare, scrie Business Insider.
Abe a spus că liderii G-7 au ajuns la un conses cu privire la necesitatea unor cheltuieli flexibile pentru impulsionarea creşterii economice, însă momentul investiţiei şi nivelul acesteia depinde de fiecare ţară în parte.
Marea Britanie şi Germania au fost împotriva unor noi măsuri de stimulare fiscală. "Liderii G-7 susţin că economiile emergente sunt într-o situaţie severă, deşi unii cred în continuare că situaţia din prezent nu este o criză", a spus un oficial de top din Japonia.

China ameninţă că va trimite submarine nucleare în Oceanul Pacific

Administraţia de la Beijing intenţionează să trimită pentru prima dată în Oceanul Pacific submarine dotate cu arme nucleare, în contextul în care Statele Unite susţin că au dreptul să efectueze patrule în zone disputate din Marea Chinei de Sud, informează site-ul ziarului The Guardian. "Trimiterea de submarine dotate cu arme nucleare în Oceanul Pacific este inevitabilă", au declarat oficiali militari chinezi citaţi de ziarul The Guardian.
Sursele citate nu au precizat când va fi trimis primul submarin chinez în Oceanul Pacific. Anunţul a fost făcut la câteva zile după ce preşedintele SUA, Barack Obama, a decis anularea embargoului privind aprovizionarea cu armament a Vietnamului. "Orice încercare de a implica Vietnamul în eforturile de izolare a Chinei afectează pacea şi stabilitatea regională", a reacţionat un cotidian oficial chinez.
Relaţiile dintre SUA şi China sunt tensionate, în contextul în care Pentagonul a trimis nave în zone din Marea Chinei de Sud revendicate de Beijing, pentru a aplica "principiul libertăţii de circulaţie". Recent, Statele Unite au intensificat prezenţa militară în Marea Chinei de Sud pe fondul disputelor teritoriale pe care China le are cu Filipine, Brunei, Taiwan şi Vietnam.

Putin: Nu există probleme irezolvabile în relaţiile UE-Rusia

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin susţine că nu există probleme irezolvabile în relaţiile UE-Rusia. "Noi nu credem că există probleme irezolvabile în relaţiile pe care le avem cu UE", a subliniat acesta. "Pentru a reveni pe drumul parteneriatului multidimensional este important să se renunţe la logica vicioasă la jocurilor de o singură parte şi să se ia în considerare opinia şi interesele celuilalt", a adăugat Putin. Declaraţiile preşedintelui Rusiei au fost citate într-un articol publicat ieri de cotidianul grec Kathimerini. Rusia face apel la dialog, în spiritul parteneriatului cu UE, asupra unui spectru larg de probleme, de la relaxarea reglementărilor privind eliberarea vizelor până la domeniul energiei, însă nu observă vreun semn de disponibilitate din partea opusă, a mai spus Vladimir Putin. El a mai subliniat importanţa stabilirii unei zone de cooperare economică şi umanitară de la Oceanul Atalntic până la Oceanul Pacific. "Sunt încrezător că trebuie trase concluziile corespunzătoare din urma evenimentelor din Ucraina şi trebuie început lucrul pentru a crea o zonă de cooperare economică şi umanitară bazată pe arhitectura securităţii egale şi indivizible pe o suprafaţă vastă de la Atlantic, până la Pacific", a spus Putin. "Rusia şi Europa au ajuns acum la o răscruce de drumuri, când este nevoie să răspundem la întrebarea: cum vedem viitorul relaţiilor noastre, în ce direcţie vrem să ne îndreptăm?", a spus liderul rus.

Peste 65% dintre britanici cred că Regatul Unit va rămâne în UE

Lira sterlină a crescut pentru a treia zi consecutiv, apropiindu-se de maximul ultimelor trei săptămâni în raport cu dolarul, după ce un sondaj arată că aproape 65% dintre britanici cred că Regatul Unit va rămâne în Uniunea Europeană după referendumul din 23 iunie, scrie Bloomberg. Lira a crescut cu 0,1% la 1,4718 dolari, după ce miercuri a urcat la 1,4729 dolari, cel mai ridicat nivel de pe 3 mai. Părăsirea Uniunii Europene ar putea obliga Marea Britanie să se împrumute zeci de miliarde de lire, crescând astfel datoria publică a ţării şi forţând ministrul de finanţe să extindă măsurile de austeritate în deceniul următor. În loc să se întoarcă la surplus în 2019-2020, după cum este planificat în prezent, Marea Britanie ar putea avea un deficit bugetar de aproximativ 30 de miliarde de lire dacă britanici votează pentru Brexit luna viitoare, scrie Bloomberg. ”Atingerea echilibrului bugetar în cazul unui Brexit ar putea însemna extinderea măsurilor de austeritate pentru încă 2 ani faţă de cât era planificat”, a spus Paul Johnson, directorul Institutului de Studii Fiscale (IFS) din Anglia.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.