Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Se întamplă la Florenţa

Ziarul de Vrancea
25 mai 2016 640 vizualizări
O uriaşă surpare care se întinde de-a lungul malului râului Arno, în apropiere de celebrul Ponte Vecchio din centrul oraşului Florenţa, a înghiţit ieri dimineaţa 20 de maşini, fără să producă însă pagube de proporţii, sau victime.

Surparea s-a produs în urma rupturii unei ţevi sau din cauza infiltraţiei apelor râului, potrivit primelor informaţii ale pompierilor, care au început inspectarea clădirilor din apropiere pentru a evalua posibilele daune în structura acestora. Surparea de 200 de metri lungime a apărut în zona Lungarno Torrigiani, strada care se întinde de-a lungul râului între Ponte Vecchio şi Ponte alle Grazie, de cealaltă parte a râului Arno, unde se află celebra Galleria degli Uffizi.

Oficial de la Moscova: România pare că vrea o confruntare cu Rusia

Un parlamentar rus a declarat că ţările baltice, Statele Unite, România, Polonia, Marea Britanie par să aibă drept miză o confruntare militară cu Rusia. "Există un grup de state din cadrul NATO care au drept miză confruntarea militară cu Rusia. Acestea state sunt ţările baltice, România, Polonia, Marea Britanie şi Statele Unite", a spus Alexei Pushkov, preşedintele Comitetului Internaţional al Dumei de Stat, într-un interviu acordat cotidianului Rossiiskaya Gazeta. Potrivit acestuia, Moscova ar trebui să traducă acest lucru într-un semnal că reluarea relaţiilor cu NATO este în afara agendei, într-un viitor apropiat. "Cel puţin până când NATO îşi va abandona noua strategie de extindere a instalării (n.r. - bazelor militare) şi de intimidare a Rusiei, până când le va face să înţeleagă pe tinerele naţiuni europene care doresc ceartă că nu vor fi lăsate niciodată să târască Alianţa într-un potenţial conflict cu Moscova", a spus el.
Parlamentarul a respins, de asemenea, declaraţiile făcute de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit cărora Alianţa Nord-Atlantică va menţine un dialog cu Rusia şi că aceasta face apel la reluarea activităţii Consiliului NATO-Rusia. "Toate declaraţiile făcute de Stoltenberg, potrivit cărora activitatea Consiliului NATO-Rusia trebuie reluată, că Alianţa vrea mai mult dialog - aceste lucruri nu sunt nimic altceva decât o frunză de smochin care are rolul de a acoperi intensificarea prezenţei militare NATO la graniţa cu Rusia şi pregătirea pentru noi decizii agresive la summitul de la Varşovia", a mai spus Alexei Pushkov. "Prin intermediul acestor presiuni se fac încercări pentru a ne priva de independenţă, pentru a ni se restricţiona suveranitatea, cum s-a întâmplat în anii '90. Însă Rusia de astăzi nu va fi niciodată de acord cu asta", a mai subliniat acesta.

Sondaj: 77 la sută dintre unguri sunt împotriva "cotelor obligatorii de imigranţi"

Potrivit unui sondaj recent efectuat în Ungaria de Institutul Nezopont pentru publicaţia Heti Valasz, 77 la sută dintre respondenţi s-au poziţionat împotriva "cotelor obligatorii de imigranţi". Data referendumului privind cotele de imigranţi nu a fost încă stabilită, însă se estimează că în jur de 62 la sută dintre unguri vor vota în cadrul referendumului, a comunicat institutul. De asemenea, sondajul a măsurat şi susţinerea partidelor politice în luna mai, partidul de guvernământ Fidesz având susţinerea a 30 la sută din electorat, fiind urmat de partidul naţionalist Jobbik, cu 12 la sută, iar partidul socialist, principala formaţiune de opoziţie, având 9 la sută.

Listă cu posibile ţinte de atac din Franţa, găsită în calculatorul lui Abdeslam

Salah Abdeslam, singurul terorist în viaţă care a participat la atacurile de la Paris, schiţase o listă cu locuri din Franţa unde intenţiona să comită noi atacuri, potrivit BFMTV. Printre aceste locuri se numărau cartierul parizian La Defense, care a fost vizat şi de Abdelhamid Abaaoud, zona portuară din Marsilia, Parlamentul European de la Strasbourg şi aeroportul Toulouse-Blagnac. Potrivit BFMTV, un fişier găsit în memoria computerului şi denumit "Salah" conţinea în afară de această listă, înregistrări video cu atentatele de la Paris din noiembrie 2015, cu Mohamed Merah, autorul atacurilor din Toulouse şi Montauban din martie 2012, sau imagini de propagandă ale Stat Islamic. Printre metodele de atac descrise în document se numără cele cu dronă, montarea unor bombe la bordul avioanelor sau atacuri armate. Aceste locuri au fost deja menţionate în luna ianuarie într-un document al serviciului militar francez de informaţii, ce conţinea lista cu şapte posibile ţinte ale teroriştilor. Este posibil ca Abdeslam să se fi inspirat din acel document.

Avionul EgyptAir ar fi transmis 11 mesaje înainte de a dispărea de pe radar

Avionul EgyptAir prăbuşit în Marea Mediterană nu a avut probleme tehnice înainte de a decola din Paris, afirmă surse din cadrul comisiei egiptene de investigaţie, fiind trimise 11 mesaje electronice înainte de a dispărea de pe radar. Surse din cadrul comisiei egiptene de investigaţie au declarat că avionul nu a putut lua legătura cu turnul de control aerian din Egipt, dar controlorii egipteni de trafic aerian ar fi putut vedea avionul pe radar într-o zonă de la graniţa aeriană dintre Egipt şi Grecia cunoscută ca KUMBI, aflată la 260 de mile nautice de Cairo.
Aceleaşi surse citate de Reuters au afirmat că avionul a dispărut de pe radar fără a efectua niciun viraj brusc sau a-şi schimba cursul de navigaţie, la mai puţin de un minut după ce a intrat în spaţiul aerian egiptean, însă oficialii greci şi egipteni au versiuni diferite în această privinţă.
Ziarului egiptean de stat Al-Ahram a relatat că avionul nu ar fi avut probleme tehnice înainte de a decola din Paris, citând un raport de verificare tehnică a avionului semnat de pilotul aeronavei MS804, document publicat pe site-ul ziarului. Avionul MS804 a decolat miercuri seară la ora locală 23.20 (00.20 - ora României) de pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris cu destinaţia Cairo şi a dispărut de pe radare la ora locală 02.45 (03.45 - ora României). Potrivit respectivului document, avionul a transmis 11 mesaje electronice începând cu ora 00.09.
Primele două mesaje indicau că motoarele erau funcţionale, abia cel de-al treilea - trimis cu câteva minute înainte de a dispărea - ar fi semnalat o creştere a temperaturii în zona geamului unde se afla copilotul. Avionul ar fi continuat să trimită mesaje în următoarele trei minute după care a dispărut de pe radare, scrie Al-Ahram.

Haibatullah Akhunzada, noul lider al talibanilor în Afganistan

Haibatullah Akhunzada a fost desemnat ca noul lider al talibanilor afgani, a anunţat ieri un purtător de cuvânt al grupării, fiind prima confirmare oficială a mişcării privind decesul mullahului Akhtar Mansour într-un raid aerian al forţelor americane. Haibatullah este un adjunct al lui Mansour şi a reprezentat puterea judecătorească în cadrul grupării.
Sirajuddin Haqqani, coordonatorul unei reţele responsabile pentru atacuri puternice în Kabul în ultimii ani, şi Mullah Mohammad Yaqoob, fiul fostului lider Mullah Mohammad Omar, au fost numiţi adjuncţi, a declarat purtătorul de cuvânt al grupării Taliban. Akhtar Mansour, liderul mişcării fundamentaliste talibane, a fost ucis într-un raid aerian al forţelor americane vineri noapte, în zona de la frontieră dintre Afganistan şi Pakistan. Decesul său a fost confirmat duminică de Abdul Rauf, un lider marcant al talibanilor, şi luni de preşedintele american Barack Obama.
În schimb, Ministerul pakistanez de Interne a anunţat, marţi, că, deocamdată, nu poate confirma moartea liderului talibanilor afgani, deoarece "cadavrul este carbonizat şi nu poate fi recunoscut".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.