Internațional

Trump: Îi voi privi în ochi pe copiii sirieni şi le voi spune că nu pot veni în SUA

Ziarul de Vrancea
9 feb 2016 649 vizualizări
"Dacă doi la sută dintre aceşti oameni sunt rău intenţionaţi, necazul este incredibil de mare", a continuat favoritul republican în cursa pentru Casa Albă

Magnatul Donald Trump, înscris în cursa pentru a reprezenta Partidul Republican în alegerile prezidenţiale, a spus că ar putea să îi privească în ochi pe copiii sirieni şi să le spună că nu pot veni în Statele Unite. El a făcut aceste declaraţii în timpul unui eveniment de campanie care a avut loc în oraşul Salem şi la care au participat aproximativ 200 de persoane.
Un bărbat din public a spus că locuieşte în oraşul Greenwich din statul Connecticut, unde Trump are o casă, şi că intenţionează să primească acolo familii de refugiaţi sirieni. El l-a întrebat pe Trump dacă ar putea să "îi privească în ochi pe copiii de cinci, opt şi zece ani şi să le spună că nu pot merge la şcoală acolo". Trump nu a ezitat în a spune că ar putea, răspuns care a atras aplauzele sălii. "Îi voi privi în ochi şi le voi spune «nu puteţi veni». Mă voi uita în ochii lor", a răspuns Trump. "Nu ştim de unde provin părinţii lor. Părinţii lor ar trebui să stea mereu cu ei, acest lucru este foarte important, dar nu ştim de unde provin părinţii lor, nu au documente. Ei ar putea fi membri ai reţelei Stat Islamic, ei ar putea avea legături cu această reţea. Ar putea fi un cal Troian (n.r. - pentru terorişti). Dacă doi la sută dintre aceşti oameni sunt rău intenţionaţi, necazul este incredibil de mare", a mai avertizat Trump. "Am o inimă mai mare decât oricine din această sală. Ceea ce facem este să alegem o regiune sau mai multe regiuni din Siria şi să construim acolo zone sigure", a adăugat el.
Donald Trump a mai declarat recent că, dacă va deveni preşedinte al SUA, va introduce simularea înecului şi "metode mult mai dure" de interogare a suspecţilor de terorism. "Eu aş reintroduce tehnica simulării înecului", a declarat Donald Trump, în cursul unei dezbateri electorale republicane în statul New Hampshire. "Şi nu numai atât. Voi introduce metode mult mai dure" de interogare a suspecţilor de terorism, a precizat Trump, criticat deja pentru o serie de afirmaţii cu caracter rasist şi xenofob.

Un general condamnat pentru genocid la Srebreniţa a decedat în celulă la Haga

Un general bosniac sârb, considerat aghiotantul lui Ratko Mladici, condamnat de judecători ONU pentru genocid în masacrul de la Srebreniţa, în 1995, a decedat în celulă, a anunţat ieri Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, relatează AP online. Zdravko Tolimir, în vârstă de 67 de ani, a murit în noaptea de luni spre marţi în unitatea de detenţie a Tribunalului din Haga. Tribunalul nu precizează cauza decesului.
Instanţa, care judecă dosare legate de moştenirea războaielor din fosta Iugoslavie şi Rwanda, a anunţat o anchetă.
Tolimir, fostul comandant al serviciilor de informaţii ale armatei bosniece sârbe, a fost condamnat în decembrie 2012 pentru genocid şi alte crime de război comise în timpul masacrării de către forţe bosniece sârbe a aproximativ 8.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani la Srebreniţa, în estul Bosniei - cel mai sângeros masacru comis în Europa după al Doilea Război Mondial. El a fost condamnat la închisoare pe viaţă.
La anunţarea verdictului, judecătorul Christoph Fluegge afirma că martori l-au descris pe Tolimir drept "mâna dreaptă (a comandantului militar bosniac sârb Mladici). Ochii şi urechile acestuia". Tolimir "era deplin conştient de operaţiunile criminale josnice" ale forţelor bosniece sârbe care au comis masacrul. În urma unui apel, judecători au confirmat - în aprilie - cea mai mare parte a dispozitivului condamnării şi pedeapsa.
În pofida condamnării pentru genocid, Tolimir este considerat un erou de către bosniecii sârbi. Premierul bosniac sârb Zeljka Cvijanovic îl laudă, citată într-un comunicat, drept "un om excepţional, un general curajos şi onorabil care (...) a contribuit în mare măsură la apărarea poporului său" şi regiunii bosniece aflate sub controlul sârbilor.
Presupuşii autori ai atrocităţilor comise de către bosniecii sârbi - Mladici şi fostul lider Radovan Karadzici - sunt deţinuţi amândoi în unitatea în care a decedat Tolimir. Procesul lui Mladici este în curs, iar verdictele în cazul Karadzic sunt aşteptate în prima parte a acestui an. Amândoi sunt acuzaţi de genocid şi alte crime comise în timpul Războiului din Bosnia (1992-1995), soldat cu aproximativ 100.000 de morţi.

Ambasador rus: Normalizarea relaţiilor Rusiei cu UE este "imposibilă"

Normalizarea relaţiilor Rusiei cu Uniunea Europeană este imposibilă şi nu este necesară, afirmă ambasadorul rus la Bruxelles, Vladimir Cijov. "Nu se pune problema revenirii la ce a fost în trecut în relaţiile Rusiei cu Uniunea Europeană", a spus Cijov. "Avem în prezent unele poziţii similare cu Uniunea Europeană; dar revenirea la o formulă de normalizare a relaţiilor nu este necesară şi este imposibilă", a subliniat diplomatul rus. "Intenţionăm să avem relaţii de parteneriat echitabil, fără elemente superficiale. Vor fi mai puţine sloganuri şi, să sperăm, mai mult conţinut", a precizat Cijov, conform postului tv Rossiya 24.
Statele Unite, Canada şi Uniunea Europeană au introdus sancţiuni economice şi diplomatice împotriva Rusiei începând din primăvara anului 2014, pe fondul crizei ucrainene.

Indian descoperit în viaţă, la şase zile după producerea unei avalanşe

Un soldat indian a fost descoperit în mod miraculos în viaţă, după ce a stat îngropat timp de şase zile sub un strat gros de zăpadă, în urma unei avalanşe produse în regiunea Kashmir, au anunţat oficiali militari. Bărbatul figura printre cei 10 soldaţi daţi dispăruţi în urma unei avalanşe survenite pe gheţarul Siachen săptămâna trecută şi în privinţa cărora autorităţile nu mai aveau practic nicio speranţă de a-i găsi în viaţă. "În cursul operaţiunilor desfăşurate la Siachen, din cei 10 soldaţi îngropaţi, unul a fost găsit în viaţă", a declarat generalul D.S. Hooda într-un comunicat al comandamentului militar din nordul Indiei, luni noapte. "Toţi ceilalţi militari nu se mai află din păcate printre noi", a adăugat el. Soldatul salvat, Hanamanthappa Koppad, se află în prezent în stare critică, motiv pentru care autorităţile vor încerca să-l evacueze de pe munte la spitalul militar din New Delhi, marţi dimineaţa. Soldatul a fost îngropat sub opt metri de zăpadă, potrivit agenţiei Press Trust of India (PTI).

Emiratele Arabe Unite vor avea un Minister al Fericirii

Guvernul Emiratelor Arabe Unite a dispus înfiinţarea unui Minister al Fericirii, a anunţat premierul Mohammed bin Rashid Al Maktum, citat de site-ul publicaţiei Khaleej Times. "Ministrul Fericirii va avea sarcina de a alinia politicile guvernamentale în sensul atingerii binelui social şi satisfacţiei", a declarat premierul Emirarelor Arabe Unite. În plus, Rashid Al Maktum a dispus crearea unui Minister al Toleranţei. "Toleranţa trebuie să devină o valoare fundamentală în Emiratele Arabe Unite", a adăugat şeful Guvernului. Rashid Al Maktum a făcut aceste declaraţii la finalul Summitului Global privind Guvernarea, explicând că decizia de creare a noilor ministere a fost aprobată de prinţul Mohammed bin Zayed Al Nahyan. "Guvernele trebuie să fie flexibile. Nu avem nevoie pur şi simplu de noi ministere, ci de noi ministere capabile să genereze schimbare", a explicat premierul.

Un sirian condamnat pentru viol a evadat cu ajutorul gardiencei

Poliţia elveţiană a anunţat ieri ca un tanăr deţinut sirian, condamnat pentru viol, a evadat cu ajutorul unei gardience cu care a şi fugit, scrie AFP. Potrivit unui comunicat al poliţiei cantonale Zurich, cei doi fugari se afla deja "în străinătate". Evadarea a avut loc în noaptea de luni spre marţi în cantonul Zurich, a precizat poliţia. Potrivit primelor rezultate ale anchetei, sirianul, în varstă de 27 de ani şi condamnat la patru ani de închisoare pentru viol, a putut să îşi părăsească celula graţie complicităţii gardiencei, în varstă de 32 de ani, dar a cărei naţionalitate nu a fost precizată.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.