Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Copil, operat cu succes după ce a fost "decapitat"

Ziarul de Vrancea
8 oct 2015 845 vizualizări
Miracolul medicilor australieni readuce în actualitate anunţul făcut de un chirurg italian privind realizarea primului transplant de cap

Un copil australian în vârstă de 16 luni a fost operat cu succes de medicii din oraşul Brisbane, după ce a suferit o "decapitare internă", în urma unui accident de automobil. Cazul lui Jaxon Taylor reprezintă un miracol. Medicii chirurgi de la Spitalul Municipal din Brisbane au reuşit să salveze viaţa micuţului pacient, care a fost pur şi simplu "decapitat intern", într-un accident de automobil: două dintre vertebrele sale cervicale au fost sfărâmate, iar craniul lui s-a desprins de coloana vertebrală. Din fericire, niciunul dintre nervii cu rol vital ai copilului nu a fost secţionat. "Mulţi dintre copiii care suferă astfel de accidente nu supravieţuiesc în urma unei astfel de răni şi, chiar dacă uneori se întâmplă acest lucru, pacienţii nu mai pot să respire şi nici să se mişte", a explicat medicul Geoff Askin, coordonatorul echipei de specialişti care a realizat această intervenţie chirurgicală.
Graţie unui corset special pe care micul pacient va trebui să îl poarte cel puţin opt săptămâni, capul său a putut fi plasat în poziţia corectă, iar Jaxon a putut să meargă din nou, la doar câteva ore după acea operaţie, care a durat şase ore. Opt săptămâni reprezintă intervalul de timp de care ţesuturile şi conexiunile nervoase de la nivelul gâtului au nevoie pentru a beneficia de o vindecare completă.
În iunie 2015, Sergio Canavero, un chirurg italian care vrea să realizeze primul transplant de cap/ corp al unui om din lume, a declarat că plănuieşte să facă această intervenţie chirurgicală în următorii ani, în SUA sau în China. Chirurgul italian l-a întâlnit şi pe primul voluntar care s-a oferit să suporte această operaţie, un bărbat rus, în vârstă de 30 de ani, Valery Spiridonov, care suferă de sindromul Werdnig-Hoffmann, o boală neuromusculară progresivă, rară, caracterizată prin degenerescenţa neuronilor motori.
Criticii spun că aceste planuri reprezintă "o pură fantezie", însă Sergio Canavero afirmă că toate tehnicile necesare pentru o astfel de intervenţie chirurgicală există deja pe piaţă şi trebuie doar să fie cumulate şi puse să lucreze împreună. Au trecut deja peste 40 de ani de la primul transplant de cap al unei maimuţe, iar o operaţie similară, realizată pe şoareci, a fost executată de curând în China.

Un procuror TPI vrea o anchetă privind războiul dintre Rusia şi Georgia

Un procuror al Tribunalului Penal Internaţional, Fatou Bensouda, intenţionează să deschidă o anchetă cu privire la posibile crime comise în 2008, în timpul Războiului dintre Rusia şi Georgia, şi să aducă Rusia în faţa TPI pentru prima dată.  Tribunalul a anunţat ieri că procurorul Fatou Bensouda consideră că există o "bază rezonabilă să se creadă" că au fost comise crime în timpul scurtului conflict care a opus cele două ţări cu privire la provincia separatistă prorusă georgiană Osetia de Sud.
Judecătorii urmează să decidă "în curând" dacă autorizează deschiderea unei anchete, ceea ce ar putea aduce Rusia - care nu este stat membru şi care, în plus, este un adversar al Tribunalului - pentru prima dată în faţa acestei Curţi internaţionale permanente, susţinute de europeni, care judecă, între altele, crime de război.
CPI analizează, de asemenea, dacă să deschidă o anchetă cu privire la crime comise pe teritoriul Ucrainei, implicată într-un război cu separatişti susţinuţi de Moscova, în estul ţării.

Tinerii slăbesc mai greu decât părinţii lor

Alegerile alimentare şi activitatea fizică nu sunt singurii factori implicaţi în procesul de pierdere a greutăţii. Un nou studiu evidenţiază efectele negative ale diferitelor moduri de viaţă, care s-au schimbat în mod drastic în ultimii 40 de ani. Potrivit studiului realizat de o echipă de cercetători canadieni, momentul naşterii ar influenţa capacitatea de a slăbi mai mult sau mai puţin. Astfel, cei născuţi după cel de-al Doilea Război Mondial (aşa-zişii "baby-boomers") şi tinerii generaţiei Y (cu vârste cuprinse între 15 şi 35 de ani) nu se comportă la fel în privinţa regimurilor alimentare. Primii ar avea tendinţa să ia mai puţin în greutate decât copiii lor.
În cadrul studiului, publicat în revista Obesity Research & Clinical Practice, cercetătorii au analizat datele privitoare la obiceiurile alimentare a 36.400 de adulţi americani între 1971 şi 2008.
Toate studiile arată că un regim alimentar echilibrat şi mişcarea duc la pierderea kilogramelor în plus, însă cel menţionat a demonstrat că acest lucru nu este la fel de eficient pe termen lung, mecanismul de pierdere în greutate fiind mult mai complex, potrivit cercetătorilor. Astfel, evoluţiile înregistrate în modul de viaţă în ultimii ani ar pune obstacole în calea metabolismului. Medicamente, pesticide, mese neregulate, stres, lipsă de somn — toţi aceşti factori ar împiedica noile generaţii să slăbească la fel ca cei mai vârstnici, care ar fi mai puţin expuşi la aceste elemente.
Chiar dacă cercetarea arată că în prezent este mai greu să slăbeşti, nimeni nu spune că este imposibil.

Circa 750.000.000 de chinezi, blocaţi în trafic în ultima săptămană

Jumătate din populaţia Chinei era prinsă în cele mai mari ambuteiaje văzute vreodată, la încheierea "Săptămânii de aur", perioadă de vacanţă ce a început la 1 octombrie când a fost sărbătorită Ziua Naţională a ţării. O mare uriaşă de maşini a blocat la propriu autostrăzile care duceau spre capitala Beijing sau spre metropolele Shanghai şi Nanjing. Una dintre cele mai aglomerate autostrăzi care duce spre capitala Beijing are 50 de benzi pentru autovehicule, însă în apropierea intrării în oraş acestea se reduc treptat la 20, ceea ce a dus la crearea unor ambuteiaje demne de Cartea de Recordurilor, cu sute de mii de rezidenţi ai Beijingului blocaţi mai multe ore în trafic. Pe autostrăzile spre Shanghai şi Nanjing situaţia a fost similară. Potrivit estimărilor autorităţilor chineze, aproximativ 750 de milioane de chinezi au călătorit în ţară de-a lungul celor şapte zile libere cu ocazia Zilei Naţionale a Chinei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.