Internațional

"Keine" refugiaţi, "keine" fonduri europene

Ziarul de Vrancea
31 aug 2015 637 vizualizări
Austria propune reducerea sau chiar "suprimarea" fondurilor europene pentru statele UE reticente la primirea de refugiaţi n între timp, autorităţile de la Viena au înăsprit controalele la graniţa cu Ungaria

Ministrul de interne austriac, Johanna Mikl-Leitner, a pledat ieri pentru o reducere a ajutoarelor europene pentru ţările UE care sunt reticente în a primi mai mulţi refugiaţi. Presiunea asupra guvernelor trebuie sporită, a spus ministrul, anunţând ca posibilitate o "reducere" sau chiar o "suprimare" a ajutoarelor financiare oferite de Bruxelles în cazul ţărilor care nu dau dovadă de "nicio responsabilitate solidară". Putem "spori presiunea prin intermediul ajutoarelor financiare, suprimându-le sau reducându-le", a pledat ea.

 

Germania, care se aşteaptă să primească 800.000 de solicitanţi de azil în 2015, de patru ori mai mulţi decât în 2014 şi mai mulţi decât orice altă ţară din UE, cere o mai bună repartizare a refugiaţilor între ţările blocului comunitar, în continuare divizate în această problemă.
Comisia Europeană vrea să-i distribuie pe solicitanţii de azil între statele europene pentru a uşura povara de pe umerii ţărilor de primire. Această repartizare pe bază de voluntariat se izbeşte totuşi de lipsa de voinţă a anumitor ţări, printre care Ungaria, Austria, Slovacia şi Slovenia. În ediţia sa de ieri, tabloidul german Bild, care a început o companie în favoarea solicitanţilor de azil, critică Franţa, Marea Britanie, Italia, Lituania şi Slovenia, vinovate, potrivit publicaţiei, că nu primesc atât de mulţi refugiaţi pe cât ar putea. Johanna Mikl-Leitner a făcut apel la "asumarea de responsabilităţi" şi la o repartizare echitabilă a refugiaţilor în cadrul UE. A crede că un gard de sârmă ghimpată, ca cel ridicat de Ungaria, poate ţine sub control fluxul de refugiaţi este o "iluzie", a mai spus ministrul austriac.

Cinci pe un metru pătrat

Pe de altă parte, o coadă de autovehicule de 20 de kilometri se formase ieri pe autostrada M1 din Ungaria, care duce spre frontiera austriacă, din cauza controalelor impuse de Austria pentru a combate traficul de persoane. Autorităţile austriece au impus controale mai stricte după ce 71 de cadavre ale unor refugiaţi au fost descoperite, joi, într-un camion frigorific abandonat pe o autostradă din Austria.
Medicii legişti au autopsiat 16 dintre cele 71 de cadavre şi au ajuns la concluzia că aceştia s-au sufocat. Refugiaţii erau atât de înghesuiţi în camion încât cinci persoane erau nevoite să împartă o suprafaţă de numai un metru pătrat. Poliţia precizase anterior că vehiculul conceput pentru transportul produselor de carne nu avea guri de aerisire. Specialiştii încearcă însă să stabilească dacă unitatea de răcire a vehiculului era funcţională în timpul transportului.
Cinci suspecţi - patru bulgari şi un afgan - au fost reţinuţi în Ungaria în legătură cu acest caz, fiind cercetaţi pentru trafic de persoane.

"Soluţia" vine de la Antipozi: Bombardaţi Statul Islamic!

Ministrul australian de Externe, Julie Bishop, a cerut ca mai multe state europene să efectueze raiduri aeriene împotriva obiectivelor grupării teroriste Stat Islamic în Irak şi Siria, pentru a pune capăt crizei refugiaţilor din Europa. Bishop a declarat, într-un interviu publicat ieri de ziarul The Australian, că statele europene ar putea ajuta la încheierea unei "crize de proporţii globale" bombardând teroriştii Statului Islamic, care distrug naţiuni şi provoacă exodul în masă al populaţiei. "Ţările învecinate cu Siria şi Irakul, Libanul, Iordania şi altele duc povara milioanelor de oameni care le trec graniţele pentru a merge în Europa", a precizat ea. "De aceea cred că europenii trebuie implicaţi în raidurile coaliţiei şi în efortul din Siria şi Irak", a adăugat ministrul australian.
Declaraţiile lui Bishop intervin în contextul în care Australia ia în considerare o cerere din partea Statelor Unite de a extinde atacurile forţelor aeriene australiene împotriva militanţilor SI din Irak şi în Siria. O comisie de securitate a Guvernului ar urma să dezbată subiectul săptămâna aceasta.
Peste 20 de state sunt membre ale coaliţiei care luptă împotriva Statului Islamic în Irak, inclusiv Marea Britanie, Australia, Canada, Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Olanda, Iordania, Maroc, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Turcia şi Qatar.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.