Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Germania cere Facebook să cenzureze mesajele rasiste

Ziarul de Vrancea
28 aug 2015 590 vizualizări
Autorităţile germane au cerut companiei Facebook să cenzureze mesajele rasiste, iar reţeaua de socializare, cea mai mare platformă online de acest tip din lume, a spus că va analiza acest lucru în mod foarte serios, informează DPA.

Grupurile rasiste şi de dreapta din Germania, care acuza frecvent mass-media de cenzură în ceea ce le priveşte, au dezvoltat reţele puternice pe Facebook, unde numeroşi "prieteni" îşi exprimă aprecierea, prin "like-uri", faţă de comentarii jignitoare la adresa refugiaţilor care sosesc zilnic în această ţară. Ministrul german al Justiţiei, Heiko Maas, le-a scris şefilor din Germania şi Europa ai Facebook, pentru a le cere o întalnire, pe 14 septembrie, pentru a discuta despre acest subiect. "Utilizatorii reţelei Facebook critică faptul că, în ciuda plangerilor făcute, compania nu previne în mod eficient mesajele şi comentariile rasiste şi xenofobe", potrivit scrisorii obţinute de DPA. Maas a mai spus că utilizatorii au primit adesea mesaje potrivit cărora acele comentarii nu încălcau politicile comunităţii Facebook. De asemenea, acesta a spus că Facebook este obligat prin lege să şteargă comentarii care sunt considerate ilegale. Facebook a declarat pentru DPA că se va întalni cu ministrul german şi că ia în serios aceste îngrijorări exprimate de Maas, dar nu a menţionat dacă a fost de acord cu data propusă de acesta. Un purtător de cuvant al Facebook a declarat că mesajele rasiste nu sunt permise pe Facebook. "Facem apel la oameni să nu folosească platforma noastră pentru a răspandi ură", a spus acesta. Avand în vedere că autorităţile din Berlin se aşteaptă să primească pană la 800.000 de cereri de azil politic, grupurile xenofobe s-au mobilizat, mai ales în estul Germaniei, în timp ce în restul ţării se arată a fi mai tolerantă. Germania a acţionat rapid în a primi populaţie din Siria şi alte zone afectate de războaie, însă le-a cerut refugiaţilor care sosesc din Balcani să se întoarcă în ţările lor.

Armamentul american greu va fi adus în Polonia la jumătatea lui 2016

Prima mobilizare a unor piese de armament american greu în două baze din Polonia urmează aă aibă loc la jumătatea lui 2016, a anunţat joi ministrul polonez al Apărării Tomasz Siemoniak, relatează AFP în pagina electronică. Statele Unite au anunţat în iunie că vor mobiliza temporar armament greu în ţările baltice, în Polonia, în Bulgaria şi în Romania - inclusiv vehicule de luptă şi echipamentul aferent - în cadrul unei brigade pe flancul de est al NATO, dar fără să mobilizeze trupe. "Prevedem că această desfăşurare va avea loc la jumătatea lui 2016", a declarat Siemoniak pentru agenţia PAP. "În urma unor studii la faţa locului şi unor discuţii cu partenerii noştri americani, am identificat două locuri de găzduire a bazelor de material greu aparţinand armatei americane, unul în vestul Poloniei, iar celălalt în nord-estul ţării", a anunţat ministrul, fără să precizeze amplasamentul exact. Potrivit lui Siemoniak, modalităţile acestei mobilizări vor fi finalizate într-o întalnire a miniştrilor Apărării din statele membre NATO, la începutul lui octombrie, la Bruxelles. Este pentru prima dată cand armament greu american va fi staţionat temporar în state membre NATO care, înainte de căderea Zidului Berlinului, făceau parte din sfera de influenţă a fostei Uniuni Sovietice. Pentagonul preciza în iunie că între cele 250 de piese de armament greu se află 90 de tancuri grele de tip Abrams, 140 de vehicule blindate de tip Bradley şi 20 de tunuri autopropulsate. La Bruxelles, ambasadorul Statelor Unite la NATO Douglas Lute sublinia la vremea respectivă că ar fi vroba despre "tancuri goale" şi "vehicule goale", pe care militarii le-ar putea utiliza în cadrul exerciţiilor pe care le efectuează. Planul american a provocat deja furia preşedintelui rus Vladimir Putin, care a anunţat, ca răspuns, consolidarea arsenalului nuclear rusesc şi mobilizarea a peste 40 de noi rachete intercontinentale pană la sfarşitul acestui an.

Reţeaua teroristă Stat Islamic a ocupat noi teritorii în nordul Siriei

Militanţii reţelei teroriste Stat Islamic au ocupat noi teritorii în nordul Siriei, după lupte cu insurgenţi sirieni, avansand în zonele în care Statele Unite şi Turcia intenţionează să deschidă noi fronturi, informează site-ul agenţiei Reuters. Teroriştii au ocupat cateva sate din provincia Alep şi au intensificat ofensiva pentru capturarea altora. Printre localităţile ocupate figurează şi Marea, un sat situat la 20 de kilometri sud de frontiera Siriei cu Turcia. "Dacă progresele continuă, zonele rurale din nordul provinciei Alep ar putea cădea", a avertizat un insurgent sirian. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a confirmat că reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic a ocupat cinci sate situate în apropierea frontierei siriano-turce. Siria se confruntă, începand din martie 2012, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 220.000 de morţi.
 
Şapte militari morţi şi alţi 13 răniţi în estul Ucrainei

Şapte militari au murit şi alţi 13 au fost răniţi, în 24 de ore în estul Ucrainei, potrivit unui oficial militar ucrainean, informează site-ul agenţiei de presă AFP. Anunţul a fost făcut joi de purtătorul de cuvant al departamentului operaţiunilor militare din cadrul administraţiei prezidenţiale ucrainene, Oleksander Motuzianik, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Kiev. "Şapte militari au fost ucişi şi alţi 13 au fost răniţi în ultimele 24 de ore", a precizat Motuzianik . Cele mai multe decese au avut loc în zona estică de conflict a Ucrainei, în apropiere de localitatea Mariinka, situată la 17 kilometri sud-vest de regiunea Doneţk, şi în portul strategic Mariupol, cea de-a doua zonă din estul Ucrainei aflată sub controlul forţelor guvernamentale ucrainene în care se înregistrează un grad crescut de violenţe. Potrivit site-ului oficial al rebelilor proruşi, un civil a fost ucis de un "lunetist ucrainean" pe teritoriul controlat de separatişti, făra a fi indicat locul în care a avut loc atacul. Din aprilie 2014 de cand a izbucnit conflictul din estul Ucrainei între forţele guvernamentale ucrainene şi rebelii separatişti proruşi, au murit peste 6.800 de persoane. Din cauza amplificării violenţelor din această zonă în ultimele săptămani, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, s-a întalnit cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, luni la Berlin.

Centru pentru refugiaţi de langă Hanovra, atacat cu un cocteil Molotov

Persoane necunoscute au atacat ieri dimineaţa, cu un cocteil Molotov, un centru pentru refugiaţi din nordul Germaniei, a anunţat poliţia, relatează DPA în pagina electronică. "Dispozitivul incendiar a fost aruncat printr-o fereastră, care era închisă, într-o cameră dintr-o fostă şcoală", a declarat purtătorul de cuvant Jens Petersen, adăugand că un covor şi nişte saltele au luat foc. O femeie şi cei trei copii ai ei, care dormeau într-o cameră alăturată, nu au fost răniţi, a precizat Petersen. Această familie a fost mutată în alt loc, unde femeia primea consiliere psihologică. În fosta şcoală din satul Salzhemmendorf, langă Hanovra, sunt cazaţi peste 30 de refugiaţi, a anunţat poliţia. Incidentul a fosr semnalat forţelor de ordine la ora locală 2.00 (3.00, ora Romaniei). Pompierii, care au fost alertaţi de către alţi rezidenţi din clădire, au putut să stingă focul. Poliţia căuta vineri un vehicul, observat în timp ce "fugea" de la faţa locului, iar detectivi stăteau de vorbă cu martori. Între timp, poliţia a interzis mitinguri politice în faţa altui adăpost pentru refugiaţi, care a devenit un adevărat "paratrăsnet" în protestele faţă de valul - estimat de autorităţi la 800.000 de solicitanţi de azil - aşteptat în Germania pană la sfarşitul anului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.