Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Pastorul canadian încarcerat la Phenian, acuzat de complot

Ziarul de Vrancea
31 iul 2015 569 vizualizări
Un pastor canadian deţinut de şase luni în Coreea de Nord ar fi recunoscut că a vrut să organizeze un complot împotriva regimului de la Phenian, informează agenţia de presă oficială locală KCNA.

Potrivit agenţiei, Hyeon Soo Lim (60 de ani), pastor al bisericii presbiteriene coreene Lumina din Toronto, ar fi recunoscut public că a "participat la comploturi şi activităţi subversive într-o tentativă sinistră de a construi un stat religios" în Coreea de Nord. El ar fi admis că a "povestit ceea ce se petrece în Coreea de Nord în faţa câtorva zeci de mii de sud-coreeni şi coreeni din străinătate în cursul slujbelor duminicale" desfăşurate în biserica sa, precum şi "în alte peste 20 de ţări". KCNA afirmă, de asemenea, că pastorul ar fi declarat că a "defăimat cu reavoinţă demnitatea şi sistemul social al RPD Coreene urmând agenda SUA şi a Coreei de Sud".
Pastorul Hyeon Soo Lim se dusese în Coreea de Nord într-o misiune umanitară şi trecuse frontiera dinspre China în 31 ianuarie. Familia lui nu a mai avut de atunci nicio veste de la el, dar s-a alarmat abia în 21 februarie, dată la care se termina perioada de carantină de 40 de zile impusă vizitatorilor străini după izbucnirea epidemiei de Ebola în Africa. Phenianul a confirmat apoi guvernului canadian că l-a reţinut pe pastor. Pastorul canadian este un vizitator obişnuit al Coreei de Nord, în care a efectuat peste 100 de călătorii în cadrul unor proiecte umanitare, legate în special de orfelinate. Potrivit unor surse, unele proiecte ale pastorului Lim aveau legături cu asociaţi ai lui Jang Song-Thaek, unchiul conducătorului nord-coreean Kim Jong-Un, executat în decembrie 2013 pentru trădare şi corupţie.

Grăsimea ar trebui să fie considerată al şaselea gust

Gustul de grăsime este unic şi ar trebui să fie considerat ca al şaselea gust de bază alături de celelalte cinci cunoscute - dulce, acru, amar, sărat şi umami - este concluzia cercetătorilor americani de la Universitatea Purdue (Indiana) care au publicat un studiu în revista britanică "Chemical Sense".
Această savoare ar trebui să fie denumită "oleogustus" de la cuvântul latinesc "oleo", care înseamnă gras şi gustos, au explicat oamenii de ştiinţă americani. "Cele mai multe dintre grăsimile pe care le mâncam sunt sub formă de trigliceride, molecule formate din acid gras", a explicat Richard Mattes, profesor de ştiinţe ale nutriţiei la Universitatea Purdue şi autor principal al acestei lucrări. "Trigliceridele oferă o textură plăcută alimentelor, cum este mai ales onctuozitatea, dar nu sunt cu adevărat stimulente gustative", a spus el într-o declaraţie.
Într-o încercare de a identifica aroma unică a acestor acizi graşi, cercetătorii au făcut apel la o sută de persoane care au fost rugate să clasifice acest gust, comparativ cu gusturile de bază. Cu toţii au simţit că gustul de grăsime a fost unic şi diferit de cel al altor eşantioane testate, unele caracterizate drept amare, iritante sau neplăcute.
Descoperirea gustului unic al acizilor graşi ar putea ajuta industria alimentară să producă substituenţi ai acestor substanţe. Până acum, astfel de sustituenţi au reprodus numai structura grasă, nu însă şi aroma, au explicat cercetătorii.

S-au descoperit 16 tipuri de molecule organice pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko

Analiza datelor culese şi transmise de modulul robotizat Philae de la suprafaţa cometei 67P/Ciuriumov-Gherasimenko în scurtul interval de timp în care a putut comunica cu sonda Rosetta, aflată pe orbita cometei, dezvăluie existenţa pe cometă a unor structuri şi caracteristici neaşteptate, printre care şi 16 tipuri de molecule organice, cărămizile de bază ale vieţii, dintre care 4 tipuri observate în premieră pe un astfel de corp cosmic. "Am descoperit practic ceva ce nu ne aşteptam că ar putea exista pe nucleul unei comete", conform lui Jean-Pierre Bibring, profesor la Universitatea Paris-Sud, responsabilul ştiinţific al misiunii modulului Philae. "Şi nimic din ceea ce am observat nu corespunde cu ceea ce ne imaginam despre comete, de la structura sa globală şi, la scară mică, până la proprietăţile sale fizice şi la compoziţia sa", a adăugată el.
Conform cercetătorului, aceste noi informaţii vor contribui substanţial la înţelegerea cometelor, aceşti martori ai naşterii sistemului nostru solar în urmă cu 4,6 miliarde de ani.


UE: "Toleranţă zero" pentru violenţele comise de colonişti israelieni

Uniunea Europeană a făcut apel la "toleranţă zero" pentru violenţele comise de colonişti israelieni, după atacul de vineri din Cisiordania ocupată, unde un copil palestinian a fost ars de viu şi familia sa grav rănită într-un incendiu provocat în locuinţa lor. ''Facem apel la deplină responsabilitate, la aplicarea legii şi la toleranţă zero pentru violenţele coloniştilor'', a reacţionat un purtător de cuvânt al diplomaţiei UE. "O anchetă completă şi rapidă este necesară pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe autorii acestei crime îngrozitoare. Autorităţile israeliene trebuie să ia măsuri hotărâte pentru a proteja populaţia locală", a adăugat sursa citată, amintind "puternica opoziţie" a UE faţă de politica de colonizare care ameninţă posibilitatea unei soluţii care să aibă la bază existenţa a două state.
Un copil de un an şi jumătate a fost ars de viu, iar părinţii şi fratele lui au fost grav răniţi vineri după ce colonişti israelieni au incendiat casa lor din localitatea palestiniană Doma, în apropiere de Nablus. Atacul a fost calificat drept terorist de către Israel, în timp ce palestinienii doresc să aducă acest caz în faţa justiţiei internaţionale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.