Internațional

Un motor "imposibil" ne va propulsa pe Lună în patru ore

Ziarul de Vrancea
30 iul 2015 940 vizualizări
Un dispozitiv de propulsie care nu poate fi explicat de oamenii de ştiinţă pare să funcţioneze

Călătoriile interplanetare ar putea fi cu un pas mai aproape după ce caţiva cercetători ar fi confirmat că motorul cu propulsie electromagnetică (EMD) - ce ar putea ajunge pe Lună în patru ore - chiar funcţionează, scrie The Telegraph, preluat de hotnews.ro.
EMD a fost conceput de inventatorul britanic Roger Shawyer acum 15 ani, dar a fost ridiculizat la acea vreme pentru că este imposibil din punct de vedere ştiinţific. Motorul produce propulsie folosind puterea solară pentru a genera microunde ce se mişcă înainte şi înapoi într-un container închis. Teoretic motorul ar putea funcţiona la nesfarşit, fără să aibă nevoie de combustibili. Dispozitivul i-a pus în mare dificultate pe oamenii de ştiinţă pentru că sfidează unul din conceptele fundamentale ale fizicii - conservarea impulsului - care statuează că pentru ca ceva să fie propulsat înainte, altceva trebuie să fie împins înapoi. Astfel, forţele din interiorul containerului ar trebui să se anuleze reciproc.
Totuşi, în ultimii ani, NASA a confirmat că apreciază că motorul funcţionează, iar săptămana aceasta Martin Tajmar, profesor şi conducător al secţiei de Sisteme Spaţiale la Universitatea Tehnologică din Dresden, a arătat că acesta produce propulsie. Motorul este capabil să producă o propulsie de cateva mii de ori mai mare decat o rachetă cu propulsie pe bază de fotoni şi ar putea ajunde pe Marte în 70 de zile şi pe Pluto în 18 luni. O călătorie către Alpha Centauri, ce ar necesita zeci de mii de ani cu tehnologia actuală, ar putea fi făcută în doar 100 de ani. "Am observat o propulsie apropiată de predicţiile iniţiale după ce am eliminat multe surse posibile de eroare, fapt ce ar trebui să impună mai multe cercetări dedicate fenomenului”, a spus Tajmar. “Dacă se va dovedi funcţional, va revoluţiona cu siguranţă călătoriile spaţiale”, a subliniat el.
Totuşi, savanţii tot nu şi-au dat seama cum funcţionează. NASA a sugerat că ar putea avea avea legătură cu manipularea particulelor subatomice care apar şi dispar în spaţiu liber.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.