Internațional

Un politruc putred de bogat trebuie să ducă Moldova în Europa

Ziarul de Vrancea
28 iul 2015 792 vizualizări
Valeriu Streleţ, propus să preia şefia executivului moldovean, s-a făcut remarcat, pană în prezent, doar prin fidelitatea faţă partid şi averea dobandită

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti a semnat luni seara decretul de numire a lui Valeriu Streleţ în funcţia de premier, după ce acesta a fost propus de către Partidul Liberal-Democrat din Republica Moldova (PLDM).
Streleţ a fost însărcinat să formeze un Cabinet şi să prezinte un program de guvernare în Parlament în următoarele 15 zile, a declarat şeful statului moldovean. Însă Parlamentul urmează să se pronunţe în legătură cu noul Guvern vineri.
Candidatura lui Streleţ a fost convenită de către partidele din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE3, la putere) şi prezentată preşedintelui luni după-amiază. În urmă cu doar câteva zile, PLDM propusese candidatura Maiei Sandu la funcţia de premier. Actualul Guvern, susţinut în Parlament de comunişti, este condus interimar de Natalia Gherman.

"Am acceptat pentru că sunt un om de partid"

Streleţ, în vârstă de 45 de ani, este cofondator şi deputat al PLDM. El conduce grupul parlamentar al formaţiunii începând din septembrie 2014.
El a anunţat că demarează imediat consultări cu privire la programul de guvernare şi componenţa noului Cabinet. "Principalele priorităţi ţin de restabilirea (relaţiilor) cu partenerii de dezvoltare, să restabilim un acord cu FMI. Alt aspect va viza cooperarea cu partenerii europeni în vederea unei activităţi eficiente a misiunii europene în justiţie, stabilită prin Acordul Alianţei, vital necesară pentru a reseta o serie de instituţii care trebuie să fie independente şi funcţionale", a declarat Streleţ. Sectorul financiar-bancar se va bucura, de asemenea, de o atenţie deosebită, a anunţat el. "Urmează să fie investigată megrafrauda din acest sector şi recuperarea resurselor care au fost extrase din sectorul bancar", a spus el adăugând că "alt bloc de probleme sunt cele sociale, şi anume preţurile la energia electrică, la gaze". "Am acceptat (nominalizarea) pentru că sunt om de partid. Sunt în politică din 1993 şi în Parlament din 2009. Ştiu ce înseamnă rolul partidului şi încrederea din partea colegilor. Am acceptat votul colegilor mei pentru a exercita pe viitor această muncă deloc simplă în condiţiile actuale", a spus candidatul la funcţia de premier.
El nu a spus însă care sunt candidaţii PLDM la fotoliile de miniştri, dar a declarat că numele acestora vor fi anunţate "în curând".

Scepticism la Chişinău privind combaterea corupţiei

Valeriu Streleţ este unul dintre cei mai bogaţi parlamentari din legislativul de la Chişinău: el deţine o casă de lux, estimată de experţii imobiliari la opt milioane de lei, mai are două apartamente, trei terenuri, trei autoturisme şi deţine acţiuni la trei companii, ptrivit RISE Moldova. Deşi este de aproape 22 de ani în politică a stat mai mult în umbră, cea mai importantă funcţie a sa fiind cea de lider al facţiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) în parlament. Streleţ deţine 100% din capitalul firmei Bioprotect SRL, unul dintre cei mai mari importatori şi distribuitori de îngrăşăminte minerale şi produse de uz fitosanitar din R. Moldova. În anul 2014, el a obţinut 4,15 milioane de lei din dividendele acestei companii. Potrivit RISE Moldova, şi soţia sa, Aurelia Brăguţă, este un prosper om de afaceri. Ea deţine 100% din capitalul firmei Universul Dezvoltării şi 5% din Construct Mobil AB, unde este partener de afaceri cu fratele său, Anatolie Brăguţă. Ambele companii sunt înregistrate într-un apartament ce aparţine familiei Streleţ.
Maia Sandu, nominalizată în urmă cu câteva zile de Partidul Liberal-Democrat pentru funcţia de prim ministru, propusese o serie de măsuri pentru combaterea crizei economico-financiare şi ceruse un "partener de încredere" la conducerea Băncii Centrale. Ea ar fi condiţionat preluarea funcţiei de prim-ministru de înlocuirea conducerii Băncii Naţionale şi a Procuraturii Generale a Republicii Moldova. PD şi PL au respins din start aceste condiţii, preferând înlocuirea sa cu un candidat mai puţin problematic, remarcă observatori moldoveni, care şi-au manifestat scepticismul în privinţa combaterii corupţiei de către viitorul guvern.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.