Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Islanda depenalizează blasfemia

Ziarul de Vrancea
5 iul 2015 633 vizualizări
Modificarea legii a fost cerută de Partidul Piraţilor şi au fost susţinută de Biserica luterană, majoritară în insulă

Parlamentul Islandei a aprobat vineri cu o largă majoritate depenalizarea blasfemiei, măsură destinată promovării libertăţii de expresie după atentatul comis în ianuarie la Paris contra săptămânalului satiric Charlie Hebdo.
Articolul abrogat din Codul Penal prevedea o amendă sau până la trei luni de închisoare pentru orice persoană "care îşi bate joc în public sau dezonorează doctrina sau cultul" unui grup religios recunoscut.
Iniţiativa legislativă a fost prezentată în februarie de Partidul Piraţilor, în urma atentatului comis de doi jihadişti la Paris contra publicaţiei Charlie Hebdo şi soldat cu moartea a 12 persoane. "Libertatea de expresie este una din pietrele de temelie ale democraţiei. Este un punct fundamental într-o societate liberă ca oamenii să se poată exprima fără să se teamă de vreo pedeapsă, din partea autorităţilor sau a altora", a declarat în cursul prezentării textului Partidul Piraţilor, care dispune de trei locuri în parlamentul de la Reykjavik şi care se bucură de un trend ascendent în sondajele de opinie. "Parlamentul islandez a făcut clar faptul că libertatea nu se cedează în faţa atacurilor sângeroase", şi-a exprimat partidul mulţumirea vineri seară într-un comunicat publicat pe site-ul său.
Biserica luterană din Islanda, căreia îi aparţin aproape 75% din islandezi, a susţinut reforma Codului Penal.

Turcia restricţionează elevilor difuzarea de conţinut pe Facebook şi Twitter

Guvernul turc a impus restricţii elevilor privind difuzarea de imagini şi opinii despre activitatea şcolară pe Facebook, Twitter şi alte site-uri de socializare, în contextul în care partidul musulman conservator al preşedintelui Recep Erdogan este criticat pentru îngrădirea libertăţii de exprimare. Măsurile, propuse de Ministerul turc al Educaţiei, au intrat în vigoare după ce au fost publicate în Gazeta oficială pe 1 iulie.
În conformitate cu noile măsuri, elevii nu mai au voie să distribuie pe site-uri de socializare imagini din interiorul instituţiilor de învăţământ fără încuviinţarea profesorilor. În plus, este interzisă difuzarea de opinii care ar putea insulta colegi sau cadre didactice. Elevii care vor fi surprinşi că au încălcat regulile riscă sancţiuni disciplinare care merg până la posibila exmatriculare.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi formaţiunea sa islamo-conservatoare Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP) au fost criticaţi în mai multe rânduri pentru impunerea de măsuri restrictive în mediile online, în principal pe site-uri de socializare.
Parlamentul Turciei a aprobat în aprilie o serie de legi care permit sporirea controlului asupra Internetului, permiţând instituţiilor guvernamentale să blocheze site-uri chiar şi fără ordine judiciare. În martie 2014, Guvernul Turciei a blocat temporar accesul la Twitter şi la YouTube, după difuzarea unor înregistrări privind acte de corupţie în care erau implicaţi apropiaţi ai lui Erdogan, la acea vreme prim-ministru.

Un senator american critică susţinerea Rusiei în Transnistria

Senatorul republican american Roger Wicker a criticat, într-un interviu, presupusa susţinere pe care Rusia o acordă forţelor separatiste din regiunea moldoveană Transnistria, explicând că această atitudine încalcă principiile Acordului Helsinki şi Cartei ONU. "Ţările iubitoare de libertate trebuie să aibă o atitudine unitară şi fermă împotriva activităţilor agresive ale Rusiei şi ascensiunii organizaţiei teroriste Stat Islamic", a declarat senatorul republican american Roger Wicker într-un interviu acordat Radio Free Europe. Comunitatea internaţională trebuie să aibă o reacţie "fermă şi puternică" faţă de acţiunile preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. "Anexarea regiunii Crimeea şi susţinerea pe care Rusia o acordă forţelor separatiste din Georgia, Republica Moldova şi Ucraina încalcă aproape toate principiile Acordului Helsinki şi Cartei Naţiunilor Unite", a adăugat Wicker. "Este important ca lumea liberă să aibă o poziţie fermă, să spună adevărul şi să arate întregii lumi că noi ştim caracterul activităţilor domnului Putin", a adăugat Wicker. "Washingtonul susţine în continuare poporul rus, dar probabil va fi necesară o schimbare a conducerii politice înainte ca libertatea să se instaureze în Rusia", a explicat senatorul american în interviul acordat cu ocazia Zilei Independenţei Statelor Unite.

Putin l-a felicitat pe Obama cu ocazia Zilei Independenţei SUA

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a pledat pentru dialog de pe poziţii egale şi pentru respect reciproc în relaţia cu Statele Unite, într-un mesaj transmis sâmbătă omologului său american, Barack Obama, cu ocazia Zilei Independenţiei SUA. "În mesajul de felicitare, preşedintele Rusiei a notat că, în pofida disensiunilor dintre cele două ţări, relaţiile ruso-americane rămân cel mai important factor al stabilităţii şi securităţii internaţionale", anunţă Kremlinul. Vladimir Putin a exprimat încredere că Rusia şi Statele Unite pot găsi soluţii la cele mai grave probleme internaţionale şi pot contracara împreună provocările actuale, în cadrul unei relaţii bazate pe "principiul egalităţii şi respectului reciproc", adaugă Preşedinţia Rusiei.
Mesajul preşedintelui Rusiei nu face nicio referire la sancţiunile occidentale impuse Rusiei din cauza crizei ucrainene.

Dosarul iranian: "Nu am fost niciodată atât de aproape de un acord"

Şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a afirmat că Iranul şi marile puteri nu au fost niciodată "atât de aproape" de un acord asupra programului nuclear şi a lansat, totodată, un apel la cooperare contra provocărilor comune, în special a extremismului. "În pofida anumitor diferenţe, nu am fost niciodată atât de aproape de un acord durabil", a declarat Mohammad Javad Zarif, adăugând într-un mesaj video difuzat pe Youtube: "Cu toate acestea, un acord nu este sigur". Zarif a denunţat "sancţiunile cele mai nedrepte impuse Iranului" care au lovit în "oameni nevinovaţi" şi a afirmat că marile puteri trebuie "să ia o decizie istorică" şi să opteze între un acord şi presiuni.
Discuţiile între experţi se intensifică la Viena, în aşteptarea revenirii, cu începere de duminică seară, a tuturor miniştrilor de externe, care au ca misiune negocieri politice finale în perspectiva încheierii unui acord până la 7 iulie.
Secretarul de stat american, John Kerry, care se află de o săptămână în capitala Austriei, a avut din nou întrevederi cu omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif. "Avem chestiuni dificile, dar există un efort autentic" din partea tuturor, a declarat şeful diplomaţiei americane. "Vom continua să muncim", a adăugat el.
În mesajul său video, reprezentantul Teheranului s-a referit, de asemenea, la ameninţarea reprezentată de organizaţia Statul Islamic care a preluat controlul asupra unor vaste zone din Irak şi Siria, două ţări aliate ale Iranului în regiune. "Suntem pregătiţi să deschidem noi orizonturi pentru a înfrunta provocările importante şi comune. În prezent, ameninţarea comună este dezvoltarea rapidă a extremismului violent şi a barbariei fără limită", a declarat Mohammad Javad Zarif.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.