Internațional

Chişinăul rămane în Europa

Ziarul de Vrancea
29 iun 2015 584 vizualizări
Liberalul Dorin Chirtoacă a caştigat al treilea mandat de primar al Capitalei R. Moldova după o luptă stransă cu candidatul pro-rus n victoria acestuia a relansat discuţiile privind o alianţă pro-europeană în Parlamentul de la Chişinău

Proeuropenii au câştigat alegerile locale în majoritatea oraşelor din Republica Moldova, primarul în exerciţiu al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, obţinând al treilea mandat în această funcţie, a anunţat ieri Comisia Electorală din R. Moldova.
Primar al capitalei moldovene începând din 2007, proeuropeanul Dorin Chirtoacă a obţinut peste 53% din voturi, în timp ce opozanta sa, Zinaida Greceanîi, circa 46% din sufragii. ''Este o victorie foarte importantă, care semnifică continuarea reformelor proeuropene la Chişinău'', a declarat Dorin Chirtoacă.
La rândul său, Zinaida Greceanîi a apreciat că ''rezultatele sunt departe de realitate'' şi le-a cerut susţinătorilor ei să ''continue lupta''. În restul ţării, proeuropenii au câştigat alegerile în multe localităţi, potrivit lui Iurie Ciocan, reprezentant al Comisiei Electorale. Ţinând cont de rezultatele din primul tur, partidele proeuropene au câştigat alegerile în 651 de localităţi, iar cele proruse în 171, dintr-un total de 898. În circa 60 de localităţi scrutinul a fost câştigat de candidaţi independenţi.
Totuşi, candidaţii proruşi au reuşit să obţină victoria în unele oraşe-cheie ale ţării, precum Orhei (centru-est) unde Ilan Shor a fost ales din primul tur.
Acest om de afaceri de 28 de ani este suspectat de justiţie că a jucat un rol în dispariţia misterioasă a sumei de 1 miliard de dolari (circa o treime din PIB-ul ţării) din trei bănci comerciale prezente pe piaţa din Republica Moldova.

PL promite un răspuns pană la sfarşitul săptămanii

PLDM şi PD i-a invitat pe liberali la negocieri privind formarea unei coaliţii majoritare în Parlament, dar şi pentru instituirea unor alianţe la nivel local, a anunţat ieri după-amiaza liderul PLDM, Vlad Filat, după o întalnire cu reprezentanţii PD. După alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cele trei partide pro-europene - PLDM PD şi PL - au negociat mai bine de două luni crearea unei coaliţii, dar nu au putut putea ajunge la un numitor comun. După aceste negocieri fără succes, PLDM şi PD au anunţat că formează o coaliţie minoritară, însă în tot acest timp s-a vorbit despre faptul că, de fapt, coaliţia minoritară PLDM-PD ar exista cu suportul tacit al Partidului Comuniştilor (PCRM). "Urmează două exerciţii importante: crearea unei coaliţii pro-europene la nivel central şi naţional, Am convenit astăzi să lansăm invitaţia publică pentru colegii din PL. Negocierile vor fi bazate pe principiul transparenţei. Invităm nu la negocieri de dragul negocierilor, dar pentru a crea o coaliţie majoritară, în rezultat pentru a avea un Guvern puternic", a declarat Vlad Filat. Liderul PLDM a precizat că negocierile vor începe imediat ce liberalii vor accepta invitaţia. "Timp nu avem pentru discuţii lungi, nici situaţie pentru mofturi politice", a declarat şi liderul PD, Marian Lupu.
Liderul PL, Mihai Ghimpu, a anunţat ieri că a primit mesaje de la cele două partide cu invitaţia de a se întalni şi a discuta despre participarea liberalilor în cadrul negocierilor de formare a unei majorităţi parlamentare. Ghimpu a precizat că liberalii vor lua o decizie în acest sens pană la finalul săptămanii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.