Internațional

Planctonul oceanic produce jumătate din cantitatea de oxigen a Terrei

Ziarul de Vrancea
24 mai 2015 926 vizualizări
Cel mai complet studiu realizat vreodată cu privire la plancton a fost lansat recent de oameni de ştiinţă din mai multe ţări care au constatat că microorganismele sunt nu numai hrană pentru balene, ci dau şi jumătate din producţia de oxigen a planetei

În cadrul proiectului "Tara Ocean Project", care a implicat 18 institute ştiinţifice din întreaga lume, cercetătorii au rămas la bordul goeletei "Tara" pentru trei ani şi jumătate, parcurgând 140.000 de kilometri. Ei au colectat probe de plancton din 210 locuri de pe planetă şi au determinat distribuţia microbilor, au urmărit interacţiunea planctonului şi au efectuat analize genetice.

Planctonul se află la baza lanţului trofic marin, servind ca hrană pentru multe animale marine, între care şi balenele albastre. Totodată, planctonul produce tone de oxigen prin fotosinteză. "Temperatura este cel mai important factor de mediu determinant pentru compoziţia acestor comunităţi", a declarat Chris Bowler, expert în genomică la Departamentul de Biologie al École Normale Supérieure, citat de New York Times.

Planctonul conţine variate tipuri de organisme marine, cum sunt bacterii, virusuri, plante, larve de peşte şi animale. Chris Bowler a declarat că planctonul are multe funcţii pe lângă a constitui hrana pentru balene. El a explicat că minusculul plancton reprezintă elementul esenţial al "sistemului de susţinere a vieţii" pe Pământ. Prin intermediul procesului de fotosinteză planctonul oferă anual o mare parte din oxigenul de pe planetă.

Cu acest prilej, oamenii de ştiinţă au finalizat cel mai mare proiect de secvenţiere a ADN realizat vreodată în domeniul ştiinţei oceanului şi au identificat aproximativ 40 de milioane de gene de plancton, cele mai multe nedescoperite anterior. Cercetătorii au descoperit aproximativ 40 de milioane de gene în straturile superioare ale oceanelor lumii. Pentru comparaţie, microbiomul uman din intestine conţine aproximativ 10 milioane de gene, a precizat Shinichi Sunagawa de la European Molecular Biology Lab din Heidelberg, Germania, care a participat la redactarea studiului. Bowler a explicat că planctonul îndepărtează dioxidul de carbon din atmosfera Pământului pe care, cu ajutorul fotosintezei îl converteşte în carbon organic, iar acesta creează un scut împotriva microbilor.

Oamenii de ştiinţă au întâmpinat multe greutăţi de navigaţie în timpul călătoriei lor cu scop ştiinţific, între care asigurarea protecţiei împotriva piraţilor din partea marinei franceze şi blocarea în calota de gheaţă arctică a goeletei timp de 10 zile.

 

 

 



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.