Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: UE va câştiga bătălia pentru vecinii săi din est

Ziarul de Vrancea
22 mai 2015 621 vizualizări
Uniunea Europeană poate câştiga bătălia pentru vecinii săi din est prin integrarea Republicii Moldova şi promisiuni ferme în cazul Georgiei şi Ucrainei, comentează Moscow Times.

Summitul Parteneriatului Estic care a avut loc joi şi vineri la Riga şi a reunit şase foste republici sovietice care încearcă să coopereze cu UE este al doilea astfel de summit şi ar trebui să producă rezultate mai puţin dramatice decât cel de la Vilnius din noiembrie 2013, care a marcat începutul revoltelor din Ucraina. Acesta reprezintă însă o ocazie pentru a reflecta serios la orientarea pe termen lung şi direcţia Politicii Europene de Vecinătate. Este clar că Europa şi Rusia nu vor compromisuri în ceea ce priveşte "vecinătatea lor apropiată". Moscova nu are oficial putere de veto în privinţa vreunui stat membru al Parteneriatului Estic, singura excepţie făcând Belarus, care a primis să formeze o uniune cu Rusia.
Uniunea Europeană nu se confruntă cu nicio restricţie formală pentru a include noi membri, atât timp cât aceştia respectă normele şi valorile UE aşa cum sunt ele prezentate în articolul 49 al Tratatului de la Lisabona. Ca urmare, toate republicile sovietice vor deveni în cele din urmă parte ale unei Europe extinse. Întrebarea este când se va întâmpla acest lucru, cu ce preţ şi cu ce consecinţe.
Europenii nu se aşteaptă la o reacţie prea dură din partea Rusiei, dar ei poartă în mod clar mare parte din responsabilitatea evenimentelor recente din Europa de Est. De fapt, Parteneriatul Estic a generat o reacţie în lanţ pe care UE nu poate şi nu ar trebui să o oprească - în primul rând din cauza componenţei acestui bloc politic ciudat care oferă europenilor o mare libertate de manevră, scrie publicaţia rusească.
Parteneriatul Estic se concentrează în prezent pe Republica Moldova, Georgia şi Ucraina. Republica Moldova avansează şi UE a eliminat vizele pentru cetăţenii săi. Georgia şi Ucraina speră să primească aceleaşi beneficii. Bineînţeles, cooperarea cu Ucraina ar putea fi mai înceată, dar cel mai important în circumstanţele actuale este ca procesul să nu fie oprit, iar având în vedere dimensiunile diferite ale statelor participante, aceasta nu este o misiune dificilă.

Un transnistrean din patru a obţinut paşaport moldovean pentru viză de UE

În doi sau trei ani, Georgia ar putea primi statutul de candidat şi un regim liberalizat de vize: aceasta îşi controlează graniţele, mai ales cele cu Rusia şi regiunile separatiste. Georgia nu face parte din Europa din punct de vedere geografic, iar aderarea sa la UE este oarecum discutabilă. Dacă Ucraina implementează reformele necesare, ar putea primi, de asemenea, garanţii că aderarea sa la UE este posibilă şi dezirabilă. Astfel, prin integrarea R.Moldova cu un cost minim şi promisiuni oficiale în cazul Georgiei şi Ucrainei, Uniunea Europeană poate schimba opinia publică din ţările europene în favoarea sa şi poate consolida sentimentul proeuropean în Belarus şi Armenia.
În al doilea rând, UE poate afirma clar că îşi abandonează politica de a refuza să discute despre statutul de ţară candidată pentru orice ţară afectată de conflicte interne. De fapt, cu excepţia Belarusului, toate celelalte state din cadrul Parteneriatului Estic sunt afectate de mişcări separatiste. În cazul Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei, Moscova inspiră şi sprijină clar aceste mişcări şi doar din acest motiv ele sunt greu de rezolvat. Dar renunţând la actuala sa politică, UE ar putea să elimine dorinţa Moscovei de a interfera şi ar avea astfel o contribuţie majoră la instituirea păcii în fostele republici sovietice.
Deşi Moscova afirmă periodic că nimic nu poate schimba dorinţa de libertate a cetăţenilor din autoproclamatele republici din Donbas sau Transnistria, unele fapte pun la îndoială această afirmaţie. De exemplu, de un an de când R.Moldova a obţinut liberalizarea vizelor, 74.000 de locuitori din Transnistria - o pătrime din populaţia acestei regiuni - a depus actele şi a primit paşaport moldovean. Iar dacă şansele R.Moldova de a adera la UE se consolidează, Transnistria ar putea să renunţe la pretenţiile sale de "independenţă" peste noapte.

Liderii UE au stabilit continuarea proiectului Parteneriatului Est

Liderii Uniunii Europene şi cei ai fostelor republici sovietice au adoptat vineri o declaraţie comună în favoarea menţinerii Parteneriatului Estic, în pofida disensiunilor, la finalul summitului de la Riga. Evidenţiind că fosta reuniune în acest format, desfăşurată acum 18 luni la Vilnius, a generat o confruntare cu Rusia, declaraţia include o referire complexă la anexarea regiunii Crimeea de către Rusia.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-a sunat pe preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, în tentativa de a evita asocierea conflictului din Nagorno-Karabah cu Parteneriatul Estic. Donald Tusk a explicat că Azerbaidjanul doreşte consolidarea cooperării cu Uniunea Europeană.

Juncker lui Orban: "Salut, dictatorule! "

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a adresat premierului ungar Viktor Orban, vineri, la Riga, un salut mai puţin obişnuit, fiind auzit de jurnalişti când i-a spus "Salut, dictatorule!".  Jurnaliştii prezenţi la Riga pentru Summitul Parteneriatului Estic l-au auzit pe Juncker când i-a spus lui Orban "Salut, dictatorule!", dar nu au reuşit să afle ce i-a răspuns acesta. În orice caz, cei doi lideri europeni erau zâmbitori în deschiderea summitului. Juncker era într-o dispoziţie deosebit de bună şi chiar s-a oferit să îi împrumute o cravată premierului grec, Alexis Tsipras, cunoscut pentru stilul său vestimentar lejer. Replicile acide privind stilul lui Viktor Orban nu sunt o noutate pe coridoarele Uniunii Europene, fostul comisar Louis Michel afirmând despre premierul ungar că are "tendinţe autocratice". Rivalii săi din Ungaria l-au acuzat adesea că încalcă libertăţile prin reformele promovate în domeniul justiţiei, presei şi economiei. O sugestie recentă a lui Orban privind reintroducerea pedepsei cu moartea în Ungaria a generat reacţii aprinse în Uniunea Europeană, unde pedeapsa capitală este interzisă.

Kim Jong-un ordonă execuţia unor oficiali pentru că nu au mărit raţia de orez a soldaţilor

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a ordonat execuţia unor oficiali militari de rang înalt, pentru că nu i-au ascultat ordinele de a mări raţiile de orez ale soldaţilor. După ce a ordonat ca şeful armatei, Hyon Yong-Chol, să fie executat cu un tun antiaerian pentru că a adormit în timpul unor evenimente militare, Kim Jong-un a cerut ca ministrul adjunct al forţelor armate, So Hong-chan, şi alţi oficiali "apropiaţi acestuia" să fie executaţi, deoarece nu i-au ascultat ordinele de a mări raţiile de orez ale soldaţilor.
Analiştii apreciază însă că So a fost executat pentru că nu a fost văzut în timpul vizitei lui Kim la Palatul Soarelui Kumsusan, unde sunt depuse corpurile îmbălsămate ale tatălui şi bunicului săi. So a fost văzut alături de Kim în cursul altor vizite la memorial.
Liderul nord-coreean a ordonat execuţia a 16 oficiali de rang înalt anul acesta, iar în total aproximativ 70 de oficiali au fost executaţi începând din 2011, când Kim i-a succedat la putere tatălui său, potrivit serviciilor de informaţii sud-coreene. Analiştii au păreri împărţite privind adevăratul motiv al acestor execuţii, unii apreciind că este vorba despre o luptă pentru influenţă, în timp ce alţii consideră că dictatorul vrea doar să îşi arate puterea

Primele unelte create de om ar avea o vechime de 3,3 milioane de ani

Primele unelte create de om ar putea avea o vechime mult mai mare decât se credea până acum, susţine un studiu publicat în revista britanică de ştiinţă "Nature", referitor la obiecte de piatră descoperite în Kenya care ar fi fost confecţionate cu aproximativ 3,3 milioane de ani în urmă. Articolul, având ca principal autor pe Sonia Harmand, specialist în cadrul proiectului arheologic Turkana Occidental, arată că obiectele găsite în situl numit "Lomekwi 3", din apropierea lacului Turkana, din Kenya, sunt cu aproximativ 700.000 de ani anterioare celor descoperite în Etiopia, cele mai vechi cunoscute de oamenii de ştiinţă până în acest moment.
Conform acestei descoperiri, genul "Homo" — care se distinge, printre altele, prin capacitatea de a realiza unelte — ar fi şi el mult mai bătrân, având mult mai mult de 2,6 milioane de ani cât aveau resturile fosile ale unor exemplare din genul "Homo habilis", găsite în Etiopia alături de unelte rudimentare din piatră aparţinând aşa-numitei culturi Oldowayene din perioada paleoliticului inferior. Obiectele descoperite de arheologi în Kenya — ciocane, nicovale, cuţite şi pile din piatră — dovedesc faptul că hominizii din zona Lomekwi aveau un mai mare control al mişcărilor mâinii şi o capacitate cognitivă apropiată de a strămoşilor omului.
Forma acestor obiecte arată că erau utilizate cu toată forţa posibilă pentru a sfărâma unele obiecte sau materiale şi pentru a realiza muchii ascuţite, susţine studiul. Potrivit acestuia, mişcările braţului şi mâinii care erau necesare pentru manevrarea acestor unelte sunt asemănătoare celor făcute de cimpanzei pentru a sparge nuci şi alte fructe.

Cel puţin 30 de morţi în urma unei explozii la o moschee din Arabia Saudită

Cel puţin 30 de oameni au murit în urma unei puternice explozii care a avut loc vineri în moscheea imamului Ali în estul Arabiei Saudite. Numărul victimelor ar putea creşte, în condiţiile în care la rugăciunea de vineri au participat circa 150 de oameni. "Eram la începutul rugăciunii, când am auzit explozia", a declarat prin telefon, pentru Reuters, Kamal Jaafar Hassan. Potrivit declaraţiilor sale, atacul a fost comis de un terorist sinucigaş.
Agenţia de presă publică din Arabia Saudită a confirmat că a avut loc o explozie la o moschee din estul ţării. În fotografii postate pe internet sunt înfăţişate victime pline de sânge care sunt transportate cu ajutorul tărgilor.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.