Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Erdogan critică Germania, Franţa şi Rusia, care au recunoscut "genocidul" armean

Ziarul de Vrancea
26 apr 2015 486 vizualizări
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat sâmbătă Germania, Franţa şi Rusia, ţări care au recunoscut "genocidul" contra armenilor comis de otomani în perioada 1915-1917, apreciind că aceste ţări ar trebui întâi să "cureţe petele de pe propriile lor istorii".

"Ultimele ţări care ar trebui să vorbească despre genocid sunt Germania, Rusia şi Franţa", a spus Recep Tayyip Erdogan, după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său francez, Francois Hollande, au adus un omagiu, vineri, la Erevan victimelor masacrului împotriva armenilor comis în urmă cu un secol pe teritoriul Imperiului Otoman. "Întâi, (aceste ţări) trebuie să cureţe petele de pe propriile lor istorii", a apreciat preşedintele turc, criticând de asemenea Uniunea Europeană, care i-a cerut Turciei la mijlocul lui aprilie să recunoască "genocidul" împotriva armenilor. "Hei, Uniune Europeană, nu avem nevoie de opiniile voastre, păstraţi-le pentru voi", a răspuns Erdogan.
România se numără printre ţările care nu au recunoscut încă genocidul armean. Armenia afirmă că aproximativ 1,5 milioane de persoane au fost ucise, însă numărul este contestat de Turcia. Ankara acceptă că au fost comise atrocităţi, dar susţine că nu au existat încercări sistematice de a extermina poporul armean creştin.

Un angajat de la Senatul SUA care doarme pe străzi cere un salariu mai mare

Un bărbat fără adăpost protestează pentru a cere un salariu mai mare, afirmând că doarme pe străzi, deşi este angajat la Senatul Statelor Unite.
Pentru Charles Gladden, acasă înseamnă un pat improvizat pe un trotuar de lângă staţia de metrou McPherson Square din Washington. Gladden se trezeşte înainte de răsărit, când el şi alte persoane fără adăpost trebuie să părăsească zona înainte ca traficul să se aglomereze. El îşi strânge cele câteva lucruri personale, care încap într-o singură geantă, şi pleacă la serviciu. "Lucrez pentru cei mai puternici oameni din ţară şi, iată-mă, dorm la o staţie de metrou", a declarat Gladden pentru CNN, în faţa Capitoliului.
El lucrează de opt ani la cafeneaua Senatului, spălând vase şi prestând servicii de întreţinere. "Şterg, curăţ baia, activităţi de genul acesta", a afirmat el. Bărbatul nu are duş, astfel că foloseşte chiuveta din baie pentru a se spăla. "Lucrez aproape de mâncare. Nu pot intra acolo mirosind, nu pot intra acolo murdar", a adăugat el, arătând spre Capitoliu.
Gladden, în vârstă de 63 de ani, câştigă aproximativ 11 dolari pe oră, adică aproximativ 360 de dolari pe săptămână. Dar a povestit că le dă o mare parte din bani copiilor şi nepoţilor lui, care au propriile probleme financiare. "Am grijă de ei. Nu vreau să fiu o povară pentru copiii mei", a afirmat bărbatul. Întrebat despre colegii săi care au acelaşi salariu dar îşi permit şi o locuinţă, el a recunoscut că situaţia sa este agravată de faptul că îşi ajută copiii, dar şi din cauză că suferă de diabet şi a avut concedii fără plată. El a povestit că i-au fost amputate trei degete de la picioare din cauza bolii, care nu a fost tratată mult timp.
Aproape nimeni de la Capitoliu nu ştia că Gladden trăieşte pe străzi, înainte ca el să participe la o grevă de o zi a angajaţilor autorităţilor federale, care cer salarii de 15 dolari pe oră. Revenind la serviciu după ce a protestat pentru un salariu mai mare, el a declarat că are un mesaj pentru senatorii pe care îi serveşte în fiecare zi. "Eu sunt o ruşine. Nu vreau să fiu o ruşine pentru această ţară, în care m-am născut şi am crescut", a afirmat Gladden.

Un fost premier slovac va deveni consilierul lui Petro Poroşenko

Fostul premier slovac Mikulas Dzurinda a anunţat sâmbătă, la postul de televiziune Hromadske TV, că a acceptat propunerea de a deveni consilier al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko. "Am acceptat propunerea cu plăcere. Am o presimţire că voi oferi ceva Ucrainei, bazându-mă, în primul rând, pe propria mea experienţă legată de modul în care am ieşit din izolarea politică şi am soluţionat situaţia economică", a spus el, precizând că Slovacia s-a schimbat în totalitate datorită reformelor politice şi economice.
Mikulas Dzurinda, în vârstă de 60 de ani, este un politician slovac de origine ruteană. El a fost premier al Slovaciei în perioada 1998-2006 şi preşedinte interimar în perioada 30 octombrie 1998-15 iunie 1999. De asemenea, Dzurinda a condus Ministerul slovac de Externe între 8 iulie 2010 şi 4 aprilie 2012. Vizitele sale la Kiev s-au multiplicat în ultimul timp, el fiind implicat într-un program privind descentralizarea puterii în Ucraina.

Polonia a interzis accesul în ţară motocicliştilor aliaţi cu Putin

Ministerul polonez de Externe a interzis accesul pe teritoriul Poloniei grupului de motociclişti ruşi Lupii Nopţii, apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin, care intenţionează să refacă drumul Armatei Roşii prin Europa.
Planul clubului de motociclişti ultranaţionalişti de a reface către vest drumul Armatei Roşii spre Berlin a fost denunţat ca "provocator" de premierul polonez Ewa Kopacz, iar vineri, Ministerul de Externe de la Varşovia a interzis accesul motocicliştilor în ţară. Ministerul a precizat că alte trei grupuri de motociclişti vor putea intra în ţară. Ministerul a mai spus că a fost anunţat despre planurile grupului abia luni şi fără detalii despre traseu sau numărul participanţilor. Ministerul a adăugat că a informat ambasada rusă la Varşovia că lipsa informaţiilor înseamnă că nu poate "asigura măsuri adecvate de securitate pentru participanţi".
Însă Ministerul rus de Externe s-a declarat "revoltat" de decizia Poloniei. "Este clar că decizia care a fost luată are un motiv politic", a precizat Ministerul rus de Externe.
Călătoria - "Către Berlin", o trimitere la strigătul de luptă al Armatei Roşii - era prevăzută să înceapă sâmbătă, pe un traseu de peste 6.000 de kilometri, prin Belarus, Polonia, Cehia, Slovacia, Austria şi urma să se încheie în capitala Germană pe 9 mai.
Lupii Nopţii sunt vizaţi de sancţiuni din partea SUA pentru implicare în Crimeea şi pentru că ar fi ajutat la recrutarea luptătorilor separatişti pentru rebelii susţinuţi de ruşi în estul Ucrainei.

Mulţi copii americani se joacă cu telefonul înainte de a învăţa să meargă sau să vorbească

O treime dintre copiii americani se joacă cu telefonul mobil înainte de a învăţa să meargă sau să vorbească, potrivit unui studiu prezentat sâmbătă, în cursul reuniunii anuale a societăţilor de pediatrie din SUA. Academia de Pediatrie recomandă să nu fie expuşi la aceste dispozitive minorii care nu au împlinit 2 ani.
Studiul a fost efectuat pe baza răspunsurilor date la un set de 20 de întrebări de părinţii unor copii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 4 ani internaţi într-o clinică pentru pacienţi cu venituri scăzute. Dintre cei care au răspuns chestionarului, 97% aveau în casă televizoare, 83% tablete electronice, 77% telefoane inteligente şi 59% acces la internet.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.