Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Câinele a devenit cel mai bun prieten al omului cu ajutorul unui hormon

Ziarul de Vrancea
17 apr 2015 709 vizualizări
Câinele a devenit cel mai bun prieten al omului cu ajutorul unui hormon, ocitocină, afirmă autorii unui studiu realizat recent în Japonia.

Câinii câştigă dintr-o singură privire simpatia oamenilor: savanţii niponi au descoperit că organismele acestor patrupede şi ale proprietarilor lor secretă cantităţi mari de ocitocină atunci când se privesc în ochi, afirmă The Guardian. Acest hormon este implicat şi în alte reacţii, întărind de exemplu legătura dintre mamă şi bebeluş atunci când cei doi se privesc. Ocitocina pare să fie un hormon înzestrat cu toate binefacerile din lume, fiind denumită în trecut "molecula iubirii" şi "substanţa moralei".
Potrivit noului studiu, publicat în revista Science, câinii au aprofundat acest mecanism biologic, care întăreşte legătura milenară dintre aceste animale şi oameni. Takefumi Kikusui, cercetător la Universitatea Azabo, a explicat: "Acesta este probabil motivul pentru care relaţia om-câine pare să funcţioneze atât de bine". Astfel, potrivit savanţilor niponi, câinele s-ar fi domesticit el însuşi. Generaţie după generaţie, lupii s-au apropiat tot mai mult de om pentru a profita de prezenţa acestuia şi pentru a se hrăni cu resturile de alimente ale acestuia. Oamenii au ajuns la rândul lor să vadă în cele din urmă în aceste animale un fel de aliat natural şi au început să îi crească special pentru vânătoare şi pentru paza cirezilor lor. Apoi, relaţia lor s-a dezvoltat şi mai mult, până când câinele a ajuns un însoţitor al omului.

Reprezentanţii ONU au plans la o înregistrare video cu un atac din Siria

Membrii Consiliului de Securitate al ONU au plâns, joi, când medicii sirieni au difuzat o înregistrare video cu încercările eşuate de resuscitare a trei copii victime ale unui atac cu clor în martie. Copiii, cu vârste de unu, doi şi trei ani, părinţii şi bunica lor au fost ucişi într-un atac la 16 martie în localitatea Sarmin din provincia nord-vestică Idlib, a declarat doctorul Mohamed Tennari, directorul spitalului în care a fost dusă familia. Guvernul şi forţele de opoziţie din Siria au negat folosirea bombelor cu clor, despre care Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice susţine că au fost lansate din elicoptere. Forţele aeriene siriene sunt singura parte din conflict care dispune de elicoptere.
Tennari, doctorul Zaher Sahloul, preşedintele Societăţii medicale siriano-americane, şi Qusai Zakarya, un supravieţuitor al atacului cu gaz sarin din Ghouta, în apropiere de Damasc, în august 2013, au luat cuvântul în cadrul reuniunii informale organizate de Statele Unite. Ambasadorul american la ONU, Samantha Power, a declarat că a fost "o întâlnire extrem de neobişnuită şi foarte emoţionantă". "Dacă au fost ochi neînlăcrimaţi în sală, eu nu i-am văzut", a spus ea. Alţi câţiva participanţi au declarat că multe persoane au plâns.
Clorul nu este o substanţă interzisă, dar folosirea lui ca armă este interzisă de Convenţia privind armele chimice din 1997, la care Siria a aderat în 2013.

Cetăţenii moldoveni preferă Uniunea Vamală mai degrabă decât UE

Cel puţin 50 la sută dintre moldoveni preferă aderarea la Uniunea Vamală, faţă de 32 la sută care ar opta pentru Uniunea Europeană, arată Barometrul de Opinie Publică difuzat joi. Întrebaţi ce ar alege între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau la Uniunea Vamală, 50 la sută dintre cei chestionaţi au ales a doua opţiune, în timp ce 32 la sută au declarat că ar prefera aderarea ţării lor la UE.
Totodată, sondajul arată că Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) conduce în preferinţele alegătorilor cu 16 la sută, urmat de Partidul Comuniştilor (PCRM) cu 11,3 la sută, Partidul Liberal (PL) cu 11,1 la sută şi Partidul Liberal Democrat (PLDM) cu 7,1 la sută. Peste 75 la sută dintre cetăţeni consideră că ţara merge într-o direcţie greşită, arată sondajul, care constată că populaţia Republicii Moldova devine tot mai îngrijorată de situaţia din regiune, având în vedere tensiunile din estul Ucrainei. Potrivit rezultatelor BOP, 20 la sută dintre moldoveni sunt îngrijoraţi de posibilitatea izbucnirii unui război în zonă. "Procentul este destul de mare, dacă se compară cu barometrul din urmă cu doi ani, când nu exista această teamă", a explicat directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.
Rezultatele sondajului realizat de către Institutul de Politici Publice şi CBS-AXA şi finanţat de Fundaţia Soros Moldova arată totuşi că cea mai mare îngrijorare a moldovenilor o reprezintă preţurile. În topul temerilor urmează sărăcia, viitorul copiilor, şomajul şi corupţia.

Islamişti germani ar fi torturat ostatici ai grupării Stat Islamic

Procurorul federal al Germaniei investighează informaţii potrivit cărora jihadişti germani ar fi torturat ostatici ai grupării extremiste sunnite Stat Islamic (SI). Islamişti radicali germani sunt angajaţi de SI atât pentru a asigura paza la închisorile sale, cât şi ca torţionari, anunţă presa din Germania, care citează mărturiile unui fost prizonier al acestei grupări.
Potrivit presei germane, există suspiciuni că ei au lucrat în cadrul unor închisori ale SI în care au fost încarceraţi cetăţeni americani, britanici sau japonezi decapitaţi. Aceste informaţii provin de la un german în vârstă de 27 de ani care a fost prizonier al SI până în iunie anul trecut, când a scăpat în circumstanţe misterioase. Potrivit bărbatului, interogat de anchetatori din cadrul serviciilor germane antiterorism, el a cunoscut în perioada captivităţii mai mulţi ostatici care au fost ulterior executaţi, inclusiv pe cetăţenii americani James Foley şi Steven Sotloff. De asemenea, el a declarat că a fost martor la execuţia unei ostatice, care a fost împuşcată, şi că a avut o întâlnire cu "John Jihadistul", un militant britanic din cadrul SI care a apărut într-o serie de înregistrări video ale unor decapitări.

Sforăitul pot provoca serioase tulburări de memorie

Sforăitul puternic şi apneea de somn (întreruperea respiraţiei în timpul somnului) ar putea provoca tulburări de memorie şi un declin cognitiv prematur, arată un nou studiu apărut în publicaţia medicală Neurology.
Cercetători de la Universitatea New York au analizat dosarele medicale ale unui număr de 2.470 de persoane cu vârste cuprinse între 55 şi 90 de ani. Unele nu aveau probleme de memorie sau cognitive, altele erau afectate de o tulburare cognitivă uşoară (TCU) şi celelalte aveau boala Alzheimer.
Oamenii de ştiinţă au verificat şi dacă participanţii la studiu aveau sau nu probleme de respiraţie în timpul somnului şi dacă cei care erau afectaţi se tratau sau nu. Cei care aveau probleme de respiraţie în timpul somnului au fost diagnosticaţi cu TCU în medie cu zece ani mai devreme decât ceilalţi.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.