Internațional

De ce se bucură Venezuela de războiul din Yemen

Ziarul de Vrancea
26 mar 2015 572 vizualizări
Cu acordul Washingtonului, Arabia Saudită, sprijinită de mai multe state din Golf, a lansat ieri dimineaţă o operaţiune militară de amploare în Yemen n coaliţia a intrevenit pentru apărarea preşedintelui în funcţie, contestat de rebelii şiiţi susţinuţi de Iran n preţul petrolului a urcat brusc

Arabia Saudită a lansat în noaptea de miercuri spre joi o operaţiune militară în Yemen pentru a-l apăra pe preşedintele yemenit, Abd-Rabbu Mansur Hadi, contestat de rebelii şiiţi houthi. Riadul a anunţat că 100 de avioane participă la operaţiunea militară lansată contra rebelilor houthi în Yemen. De asemenea, circa 150.000 de soldaţi au fost desfăşuraţi în Yemen.
Loviturile aeriene lansate miercuri noaptea de aviaţia saudită au distrus depozite de muniţii ale rebelilor houthi şi au cauzat moartea mai multor lideri ai acestora. Forţele Aeriene Regale Saudite au preluat ieri dimineaţă controlul asupra spaţiului aerian yemenit, adaugă sursa citată.
Pe de altă parte, un oficial iordanian a confirmat ieri dimineaţă că avioane ale forţelor aeriene iordaniene participă la operaţiunea condusă de Arabia Saudită contra miliţiilor houthi în Yemen. O declaraţie comună semnată de cinci ţări arabe din Golf arată că Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweitul, Bahreinul şi Qatarul au decis să acţioneze pentru a proteja Yemenul faţă de ceea ce ele au numit agresiunea miliţiilor houthi sprijinite de Iran. La acţiunea militară s-au alăturat, de asemenea, Egiptul şi Sudanul. De asemenea, SUA, Marea Britanie şi Turcia au anunţat că vor sprijini logistic operaţiunea.
Pe de altă parte, presa de stat iraniană a calificat operaţiunea militară drept o ''agresiune susţinută de SUA''. Postul de televiziune public iranian a arătat ieri dimineaţă imagini cu urmările raidurilor saudite din cursul nopţii, printre care zeci de morţi şi câteva persoane rănite, susţinând că ''mulţi cetăţeni yemeniţi au fost ucişi în agresiunile susţinute de Statele Unite în Yemen''. Iranul respinge constant acuzaţia că furnizează bani şi pregătire miliţiilor houthi din Yemen, aşa cum susţin oficiali occidentali şi yemeniţi.

Unii se bat, alţii caştigă

Pe harta petrolului, Yemenul nu este o miză extrem de importantă din punct de vedere al producţiei. Cu toate acestea, mişcările din Yemen au urcat brusc cu aproape 6% preţul aurului negru, ceea ce poate părea paradoxal. Totuşi, Yemenul îşi împarte frontierele cu Arabia Saudită, cel mai mare exportator din lume şi ocupă un segment important din transportul maritim utilizat de navele petroliere care pleacă spre vest din Golful Persic. Practic, din toată operaţiunea militară, după cum observă şi hotnews.ro, cele mai caştigate ţări vor fi Rusia, Iranul şi Venezuela, care se bucură de creşterea cotaţiilor internaţionale.
Pe de altă parte, creşterea preţului petrolului ar putea impulsiona economiile europene confruntate cu deflaţia. Thomas Friedman, editorialist la New York Times, este de părere că asistăm la "un război mondial al petrolului, între Statele Unite şi Arabia Saudită pe de o parte şi Rusia şi Iran pe de altă parte".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.