S-a îngrăşat cu 8,5 kilograme după ce a ţinut o dietă fără grăsimi
Un actor australian care a dorit să demaşte efectele negative ale zahărului ascuns în alimente considerate sănătoase s-a îngrăşat cu 8,5 kilograme după ce a ţinut o dietă de 60 de zile săracă în grăsimi, care a inclus iaurt, cereale, batoane de musli şi sucuri din fructe, informează Reuters.
Documentarul realizat de actorul Damon Gameau, "That Sugar Film", prezintă efectele generate de consumul zilnic mediu de zahăr al adulţilor australieni - echivalentul a 40 de linguri - asupra corpului uman. "Bănuiesc că nu veţi fi şocaţi să aflaţi că australianul mediu consumă 40 de linguri de zahăr pe zi", a spus actorul.
Într-un experiment realizat sub supravegherea medicilor, actorul devenit regizor Damon Gameau şi-a crescut doza zilnică de zahăr din alimentaţie, menţinându-şi rutina de exerciţii fizice, evitând însă băuturile carbogazoase, ciocolata şi îngheţata, considerate "eroi-negativi" în toate campaniile contra obezităţii. Filmul îl arată pe Damon Gameau îngrăşându-se considerabil, la fel cum s-a întâmplat şi cu Morgan Spurlock în documentarul său din 2004 "Super Size Me", nominalizat la Oscar, în care cineastul american a ţinut o dietă bazată exclusiv pe preparate comercializate de compania McDonald's. Un bol de cereale cu iaurt şi un pahar de suc de mere au asigurat jumătate din necesarul zilnic de zahăr pentru Damon Gameau, punând în acelaşi timp sub semnul întrebării obişnuinţele alimentare actuale, mai ales în ceea ce priveşte micul dejun.
"Acest lucru m-a făcut să mă gândesc mai ales la copiii din ziua de azi, care cred că mănâncă un mic dejun sănătos în fiecare dimineaţă. Glicemiile lor sar pur şi simplu în sus şi apoi în jos ca un yo-yo", a spus Damon Gameau.
Medicii care au supravegheat filmările de la acest documentar au spus că experimentul cu zahăr l-a făcut pe actor să se expună în faţa unui risc crescut de steatoză hepatică, întrucât grăsimea sa corporală a crescut în acea perioadă cu peste 7%.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis în 2014 un nou set de recomandări, potrivit cărora adulţii din lumea întreagă ar trebui să consume echivalentul a cel mult şase linguri de zahăr pe zi.