Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Avertizări în limba romană la adresa hoţilor de buzunare, în Londra

Ziarul de Vrancea
21 dec 2014 603 vizualizări
Un anunţ în limba romană, care avertizează asupra prezenţei poliţiei, a fost amplasat într-una dintre cele mai aglomerate zone comerciale din Londra, situată în apropiere de Hyde Park Corner, unde numeroşi romani şi-au instalat o adevărată o tabără, relatează Daily Mail, în ediţia electronică

"Ofiţeri de poliţie în civil operează în această zonă", se poate citi pe avertizarea amplasată de Poliţia Metropolitană în faţa staţiei de metrou Covent Garden din centrul Londrei.  Scopul acestei avertizări este descurajarea bandelor de hoţi care ar viza numeroasele persoane care îşi fac cumpărăturile înaintea sărbătorilor în această zonă. Potrivit Daily Mail, romanii sunt responsabili de cerşit agresiv, furt de buzunare şi fraude în Marea Britanie, dar problemele sunt mai grave în capitală. Jumătate din hoţii de buzunare prinşi în acest an la metrou erau din Romania, potrivit cotidianului britanic. "Este important să clarificăm că această activitate nu este binevenită pe teritoriul nostru. Sunt romani cae nu vorbesc engleza şi nici nu ar trebui să fie în această ţară dacă nu îşi caută serios de muncă", a declarat parlamentarul conservator Mark Field. "Oamenii de aici s-au săturat de furturile de buzunare - zona s-a transformat în bucătăria lui Fagin", afirmă Jack Gordon, preşedintele unei organizaţii locale. "Infracţiunile au un efect negativ uriaş asupra turismului, comerţului şi rezidenţilor. Problema este foarte dificil de tratat şi presupun că poliţia încearcă să prevină producerea infracţiunilor mai degrabă decat să aibă de-a face cu ele după ce acestea se produc", a adăugat el. Poliţia Metropolitană nu a precizat cate avertizări de acest tip a amplasat sau în ce limbi au fost scrise acestea. Un purtător de cuvant al Poliţiei Metropolitane a declarat însă că ofiţerii din Westminster folosesc o serie de tactici "inclusiv folosirea unor anunţuri - în diverse limbi - pentru a avertiza oamenii în legătură cu riscul furturilor de buzunare în zonă şi pentru a oferi asigurări privind prezenţa ofiţerilor în zonă"

Tot mai mulţi italieni sunt seduşi de partidul Liga Nordului

Tot mai mulţi italieni, chiar şi din sud, apreciază partidul regionalist al Ligii Nordului şi pe tanărul său lider Matteo Salvini, potrivit unui sondaj publicat duminică şi citat de AFP. Circa 35 la sută dintre persoanele intervievate susţin că au o opinie favorabilă despre Salvini (faţă de 30 la sută în noiembrie), care se află pe locul al doilea în topul oamenilor politici italieni, după şeful Guvernului Matteo Renzi (50 la sută), potrivit acestui sondaj realizat de Demos&Pi pentru La Repubblica. Liga Nordului, care a obţinut 6 la sută din voturi în alegerile europene din mai, strange 13,3 la sută din intenţiile de vot în caz de alegeri. Acesta se menţine însă la distanţă de Partidul Democrat (centru-stanga) al lui Renzi (37 la sută) sau Mişcarea Cinci Stele a lui Beppe Grillo (19 la sută), dar se află aproape la egalitate cu Forza Italia (dreapta), formaţiunea lui Silvio Berlusconi (13,6 la sută). Omniprezent în presă de cateva luni, Salvini, care visează să atingă în toată Italia scorurile obţinute în Franţa de Frontul Naţional allui Marine Le Pen, a lansat vineri o mişcare ce îi poartă numele pentru a-şi extinde influenţa în sud. Popularitatea sa creşte în toată ţara: 42 la sută opinii favorabile în centru şi 28 la sută în sud. Iar partidul său, care cere cu insistenţă secesiunea "Padaniei" din nord şi nu are decat dispreţ pentru tot ce se află la sud de Toscana îşi vede centrul de gravitate deplasat: 18 la sută din intenţiile de vot în nord, 19 la sută în centru şi 7 la sută în sud. În ceea ce priveşte majoritatea, acest sondaj arată o stabilizare a cotei de popularitate a Guvernului lui Renzi. Acesta, care strangea 69 la sută din opiniile favorabile în iunie, a scăzut la 43 la sută în noiembrie şi a ajuns la 46 la sută în decembrie.

Obama consideră că atacul Coreei de Nord este un "act de vandalism"

Preşedintele american Barack Obama a declarat că atacul cibernetic desfăşurat, potrivit Washingtonului, de Coreea de Nord împotriva Sony Picture este un act de "vandalism ciberetic" şi nu un act de război, într-un interviu acordat duminică CNN, relatează AFP. "Nu, nu cred că acesta este un act de război. Cred că este un act de vandalism cibernetic care a fost foarte costisitor. Îl tratăm cu foarte mare seriozitate", a declarat preşedintele Obama, potrivit extraselor din acest interviu pe tema atacului cibernetic masiv a cărui victimă a fost Sony la sfarşitul lui noiembrie. Washingtonul acuză Coreea de Nord că este responsabilă de atacul împotriva Sony Picture, care a determinat compania să anuleze lansarea prevăzută pentru Crăciun a filmului "The Interview", o parodie comică privind un complot fictiv al CIA pentru asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong-un. "În această lume nouă, vom fi într-un mediu în care atat de multe lucruri sunt computerizate încat atat actorii statali cat şi cei non-statali vor avea capacitatea de a perturba vieţile noastre în tot felul de moduri", a afirmat Obama. Coreea de Nord a dezminţit orice legătură cu piratarea, una dintre cele mai importante din Statele Unite, şi a propus o "anchetă comună" pe această temă, o propunere respinsă de Washington.

Celebrul jurnalist John Freeman a decedat

Jurnalistul şi diplomatul britanic John Freeman, cunoscut pentru seria de interviuri "Face to face" ("Faţă în faţă", n.r.) difuzată de BBC, a murit, sambătă, la varsta de 99 de ani, informează bbc.com. John Freeman a fost decorat pentru participarea la Al Doilea Război Mondial, a fost director editorial al revistei New Statesman, deputat în Parlamentul britanic din partea Partidului Laburist, înalt reprezentant al Marii Britanii în India, ambasador al Marii Britanii la Washington şi preşedinte al London Weekend Television. Interviurile "Face to Face" difuzate de BBC au inclus întrevederi cu personalităţi ca Martin Luther King, Bertrand Russell şi Stirling Moss. Freeman a fost deputat de Watford în perioada 1945-1955, şi a susţinut primul discurs în Camera Comunelor (camera inferioară a Parlamentului britanic, n.r.) pe 16 august 1945. A luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial. Cand conflagraţia s-a încheiat, după capitularea Germaniei şi lansarea celor două bombe atomice asupra Japoniei, Freeman a vorbit despre consecinţele conflictului armat. "Avem înainte o bătălie pentru pace, nu mai puţin dificilă şi nu mai puţin importantă decat lupta pe care am dus-o în ultimii şase ani. Astăzi, strategia începe să se desfăşoare. Astăzi, intrăm în acţiune. Această zi poate fi privita ca «Ziua Z» a bătăliei pentru noua Mare Britanie", a spus Freeman în încheierea primului său discurs în Parlamentul britanic.

Mama criminală a fost inculpată

Mama a şapte dintre cei opt copii găsiţi morţi într-o casă din Cairns, în nord-estul Australiei, a fost inculpată pentru crimă, relatează AFP. Cadavrele a opt victime, dintre care şapte copii ai suspectei şi o nepoată a acesteia, au fost găsite vineri de fiul cel mare a femeii. Aceştia sunt patru fete avand doi, 11, 12 şi, respectiv, 14 ani şi patru băieţi de cinci, şase, opt şi nouă ani. Mama, în varstă de 37 de ani, a fost descoperită cu răni provocate de o armă albă. Ea a fost spitalizată şi încă nu fusese externată la momentul la care a fost inculpată pentru uciderea celor opt copii. Poliţia nu a dezvăluit cauzele decesului copiilor. Sunt analizate mai multe piste, inclusiv posibilitatea ca aceştia să fi fost sufocaţi, au explicat reprezentanţii legii. Poliţia declarase anterior că în casă au fost găsite mai multe cuţite.

Pericol pe cel mai mare aeroport din Germania

O anchetă europeană a descoperit importante lacune în securitatea aeroportului din Frankfurt, cel mai mare din Germania, unde au fost trecute fără probleme arme prin punctele de control al pasagerilor, a anunţat duminică un cotidian citat de AFP. Formarea deficitară a personalului este principalul motiv pentru aceste lacune, potrivit anchetei secrete desfăşurate la iniţiativa UE şi dezvăluite de săptămanalul Bild Am Sonntag. Inspectorii au reuşit, o dată din două, să treacă în mod clandestin arme şi substanţe periculoase la controlul de securitate al pasagerilor, potrivit publicaţiei. Raportul UE a dezvăluit o aparentă incapacitate a persoanelor care se ocupă de control de a interpreta imaginile bagajelor de mană scanate cu raze X. Purtătorul de cuvant al poliţiei, Christian Altenhofen, a afirmat că au fost luate imediat măsuri pentru garantarea siguranţei pasagerilor, potrivit Bild Am Sonntag.








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.