Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Pasageri ruşi, nevoiţi să împingă un avion la decolare

Ziarul de Vrancea
26 nov 2014 663 vizualizări
Mai mulţi pasageri ruşi au fost nevoiţi să împingă un avion pentru a putea decola, după ce trenul de aterizare a îngheţat din cauza temperaturilor scăzute înregistrate pe aeroportul din oraşul Igarka, situat în Siberia.

Conform Parchetului general al Rusiei, întrucât sistemul de frânare al avionului era îngheţat, remorcherul nu a putut tracta avionul până pe pista de decolare.


Orăşelul american Ferguson a cunoscut marţi o nouă noapte agitată ca reacţie la exonerarea poliţistului care a ucis un tânăr de culoare, în timp ce manifestaţii spontane şi proteste au izbucnit peste tot în Statele Unite.
"Sunt aici pentru a-l susţine pe Michael Brown şi familia sa şi pentru a vedea că se face dreptate!", a declarat Michael Jackson, în vârstă de 48 de ani, un locuitor din împrejurimile Ferguson, unde tânărul de culoare în vârstă de 18 ani, neînarmat, a fost ucis de un poliţist alb, Darren Wilson, la 9 august. Letisha Brooks, în vârstă de 17 ani, al cărei liceu era închis marţi din cauza revoltelor din oraş, a subliniat că a ieşit în stradă "pentru a-l vedea pe Darren Wilson putrezind în închisoare". Magazinele care au fost jefuite şi incendiate luni erau baricadate marţi seara, iar străzile fuseseră curăţate.
Preşedintele american Barack Obama a condamnat violenţele de la Ferguson (Missouri), care era patrulat marţi seara de un număr de trei ori mai mare de militari decât cu o zi înainte. "Incendierea clădirilor, a maşinilor, distrugerea bunurilor, punerea în pericol a oamenilor: nu există nicio scuză pentru aşa ceva, acestea sunt acte criminale", a declarat Barack Obama. "Există modalităţi constructive de exprimare a frustrării", a continuat preşedintele, recunoscând că există, în cadrul a numeroase comunităţi, sentimentul că "legile nu sunt întotdeauna aplicate în acelaşi fel şi în mod echitabil".
După trei luni de deliberări, un mare juriu a conchis că poliţistul Darren Wilsin a acţionat în legitimă apărare trăgând 12 focuri în direcţia lui Michael Brown, care înainte de a fugi l-a lovit peste faţă. Avocatul victimei a deplâns faptul că "în toată America, la New York, la Los Angeles, în California, la Cleveland, tinerii de culoare sunt ucişi de poliţişti".
La Cleveland, numeroşi manifestanţi au defilat marţi seara pentru a protesta faţă de moartea unui tânăr de culoare în vârstă de 12 ani, ucis la sfârşitul săptămânii trecute de un poliţist în timp ce manipula o armă de jucărie. La New York, mai mulţi manifestanţi care cereau dreptate pentru Michael Brown au fost reţinuţi marţi seara. Sute de manifestanţi au ieşit pe străzi şi la Los Angeles, Boston şi Philadelphia, precum şi la Nashville, în sudul ţării.
Exprimându-se pentru prima dată de la producerea dramei, Darren Wilson a declarat marţi seara, că are "conştiinţa curată" şi că ar fi acţionat la fel şi în cazul unui tânăr alb. El a explicat că s-a temut că va fi ucis de Michael Brown, crezând că tânărul încearcă să îi fure arma pentru a trage în el: "S-a aruncat asupra mea, m-ar fi ucis".

Meteoriţii preferă anumite zone ale Terrei

Oamenii de ştiinţă credeau până de curând că meteoriţii lovesc Pământul întâmplător, dar un nou studiu sugerează că impacturile survin la anumite momente din an şi în anumite regiuni de pe glob. Cercetarea, realizată de savanţii spanioli, a descoperit că frecvenţa căderilor de meteoriţi pe Terra este mai mare când planeta, în drumul său pe orbită, trece prin zone cu nori de particule ce plutesc în spaţiu, cum ar fi cele produse în urma dezintegrării unor comete. Cele mai multe cazuri de meteoriţi căzuţi pe Terra au avut loc în a doua jumătate a anului, potrivit Universităţii din Madrid. "Aceste modele parcă prestabilite privin căderile de meteoriţi, sunt datorate unor perturbări planetare, în special cele ale lui Jupiter, şi sugerează că unele dintre cele mai recente impacturi puternice ar putea avea legătură cu grupurile de Obiecte Spaţiale din Preajma Pământului sau cu norii de particule nou formaţi", susţine studiul. Planetele şi Luna pot afecta, de asemenea, meteoriţii, schimbându-le orbitele, astfel încât să se poată interscta cu Terra.
Cercetătorii au analizat 33 de impacturi, fiecare eliberând mai multe kilotone de energie, din perioada 2000-2013. Savanţii au descoperit că 17 impacturi au avut loc în emisfera nordică, iar alte 16 în cea sudică. Din toate aceste evenimente, 25 au avut loc în regiunile situate la 40 de grade latitudine nordică sau sudică, iar opt au avut loc la latitudini mai mari.
Douăzeci dintre impacturi au avut loc în a doua jumătate a anului, în timp ce 13 au avut loc în primul semestru.

Oamenii sunt născuţi pentru a fi individualişti

Oamenii s-au născut pentru a fi individualişti, întrucât nu doresc să coopereze atunci când ştiu că au de beneficiat de pe urma unei trădări, afirmă autorii unui studiu recent publicat. În ciuda numeroaselor studii precedente care au susţinut contrariul, noua cercetare ştiinţifică afirmă că fiinţele umane nu au evoluat pentru a coopera între ele, aşa cum credeau iniţial oamenii de ştiinţă. Teoriile anterioare susţineau că, în natură, oamenii cooperează, pentru că este în interesul fiecăruia să facă acest lucru. Dar, dacă li se oferă chiar şi cea mai mică şansă, oamenii au tendinţa de a deveni egoişti, în special dacă pot să îşi sporească beneficiile prin trădarea sau înşelarea unei persoane. Studiul a fost realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Pennsylvania.
Într-o serie de experimente realizate pe baza clasicei teorii a jocurilor cunoscută sub denumirea Dilema Prizonierului, strategiile egoiste au avut mai mult succes. În acel joc clasic, atunci când cei doi jucători cooperează, ambii primesc o recompensă egală. Dar, dacă unul cooperează şi unul nu cooperează, jucătorul cooperant primeşte cea mai mică recompensă posibilă, iar celălalt, pe cea mai mare. Dacă ei nu cooperează, ambii primesc o recompensă, însă aceasta va fi mai mică decât recompensa pe care ar fi primit-o dacă ar fi cooperat. În general, cooperarea dă rezultate, însă individualismul poate să genereze rezultate chiar şi mai mari.
În noua cercetare, oamenii de ştiinţă au adăugat o particularitate. Jucătorii puteau să îşi modifice strategiile - indiferent dacă optau pentru cooperare sau individualism - şi primeau, de asemenea, recompense diferite dacă alegeau să coopereze. La început, ca şi în studiul iniţial, strategiile de cooperare au avut succes. Dar, cu cât mizele şi recompensele creşteau, tentaţia a început la rândul ei să crească. Savanţii au descoperit că grupul de jucători ajunge astfel la un punct de cotitură, după care "dezertarea" începe să devină strategia predominantă în rândul populaţiei


Un producător de ceai a asigurat limba degustătorului pentru 1,5 milioane de dolari

Producătorul britanic de ceai Tetley a decis să asigure limba degustătorului său şef, Sebastian Michaelis, pentru un milion de lire sterline (1,5 milioane de dolari). Potrivit presei britanice, asigurarea limbii lui Sebastian Michaelis este destinată să o protejeze împotriva unei afecţiuni neaşteptate a papilelor gustative. Poliţa de asigurare a lui Sebastian Michaelis este mai mare decât cea de 757.000 de lire sterline destinată protejării degetului mijlociu al lui Keith Richards, chitaristul de la Rolling Stones. Sebastian Michaelis, 32 de ani, s-a alăturat Tetley în urmă cu nouă ani şi în prezent poate distinge între 1.500 de varietăţi de ceai în 15 secunde. Tetley, deţinută de grupul indian Tata Tea, are şapte experţi în ceai însă doar Sebastian Michaelis a fost asigurat împotriva unor eventuale afecţiuni ale limbii sale. Sebastian Michaelis este responsabil ca fiecare plic de ceai Tetley să aibă acelaşi gust.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.