Internațional

Anumiţi oameni sunt programaţi genetic să rămană singuri

Ziarul de Vrancea
21 nov 2014 691 vizualizări
O genă care îi face pe oameni să nu se descurce prea bine în ceea ce priveşte relaţiile de cuplu şi să rămână celibatari pentru toată viaţa a fost descoperită recent de cercetătorii chinezi de la Universitatea din Beijing.

Savanţii chinezi au descoperită o genă specială, denumită "gena singurătăţii", iar persoanele care prezintă acest fragment de ADN sunt cu 20% mai dispuse să îşi petreacă singure întreaga viaţă, fără un partener de cuplu. Se crede că gena în cauză, care acţionează prin scăderea concentraţiei de serotonină, un neurotransmiţător care influenţează starea de bună dispoziţie, îi face pe purtătorii ei să se simtă mai puţin confortabil în relaţiile de cuplu. Astfel, gena singurătăţii îi împiedică pe purtătorii ei să înceapă o relaţie sau, dacă aceştia reuşesc să îşi întemeieze o relaţie, îi determină să se despartă succesiv de toţi partenerii lor de viaţă. Cercetătorii de la Universitatea Beijing au analizat ADN-urile recoltate din firele de păr prelevate de la aproape 600 de studenţi chinezi, pentru a cerceta structura unei gene, 5-HTA1, care prezintă două mutaţii.
Voluntarii care prezentau mutaţia "G" erau mult mai predispuşi să rămână celibatari în comparaţie cu aceia care erau purtători ai mutaţiei "C". Aproximativ 60% dintre voluntarii din grupul cu mutaţia "G" nu se aflau într-o relaţie. În grupul voluntarilor cu mutaţia C acest procent era de 50%.
Această asociere nu a putut fi explicată prin ceilalţi factori care influenţează bunul mers al unei relaţii de cuplu, precum aspectul fizic şi bunăstarea materială. Elementul cheie al acestei descoperiri pare să fie rolul pe care îl joacă gena 5-HTA1 la nivelul creierului.
Persoanele cu mutaţia G sintetizează mai puţină serotonină, o substanţă chimică din creier ce influenţează starea de dispoziţie şi gradul de fericire al unei persoane. Cercetătorii ştiau deja că persoanele cu mutaţia "G" întâmpină dificultăţi în găsirea unui partener de viaţă. În plus, acele persoane au tendinţa de a fi nevrotice şi de a suferi de depresie. Studiul a fost publicat în revista Scientific Reports.
Alţi oameni de ştiinţă spun că deşi genele influenţează în mod inevitabil relaţiile de cuplu, rolul lor rămâne în cele mai multe cazuri unul destul de mic. Studiile anterioare au relevat faptul că şansele oamenilor de a se căsători, de a rămâne căsătoriţi şi numărul partenerilor sexuali sunt influenţate de ADN-urile lor.

"Republica" de la Doneţk introduce pedeapsa capitală

"Republica populară" de la Doneţk va crea "tribunale militare" care vor avea puterea să condamne oameni la moarte, o pedeapsă aplicată cu plutonul de execuţie, au anunţat separatiştii proruşi. "Preşedinţii" tribunanelor militare de pe teren, inclusiv "judecători" care sunt combatanţi, sunt numiţi şi revocaţi prin decizia "premierului", la propunerea "preşedintelui curţii marţiale", şi sunt subordonaţi "preşedintelui" curţii, anunţă rebelii într-un comunicat.
Aceste tribunale militare vor avea jurisdicţie asupra unor infracţiuni de natură penală ca "nerespectarea ordinelor unui comandant, crimă, trădare, spionaj, sabotaj, distrugerea cu premeditare a proprietăţii, jaf, prădare, tâlhărie, furt şi distrugerea proprietăţii militare, evadare sau dezertare din serviciul militar" şi alte infracţiuni penale sau "infracţiuni la legile în vigoare", potrivit aceleiaşi surse.
Tribunalele militare de pe teren sunt obligate să trimită "de îndată" o "notificare oficială în scris" către preşedintele curţii marţiale şi "procurorul general" al "republicii" cu privire la orice sentinţă la moarte pe care o pronunţă. Aceştia din urmă sunt obligaţi să revizuiască baza legală şi justificarea fiecărei sentinţe capitale "de îndată".
Tribunalele militare de pe teren se pronunţă în cazuri implicând militari până la gradul de comandant de companie, inclusiv.

Teoriile privind naşterea stelelor, puse la îndoială de o nouă descoperire

Teoriile privind formarea stelelor masive ar putea fi revizuite după ce astronomii din Chile au obţinut dovezi că gazul şi praful din jurul unei stele tinere ar putea supravieţui bombardamentului cu radiaţii emise de astru.
Interferometrul astronomic din deşertul Atacama (ALMA), din nordul statului Chile, a descoperit o stea din constelaţia Scorpionului care are masa de 15 ori mai mare decât cea a Soarelui.O stea se formează dintr-un nor de gaz care suferă un colaps gravitaţional (căderea spre interior, n.r.). Steaua care se naşte atrage şi mai mult praf şi gaz din jur, datorită gravitaţiei, creând gradual un disc de agregare în jurul său, care se învârte şi din care se pot forma planete. O parte a materiei este ejectată de stea sub forma unor jeturi de gaz supersonice. În ceea ce priveşte stelele masive, acestea emit radiaţie ultravioletă în timpul procesului de formare, iar mulţi astronomi au crezut până de curând că această radiaţie distruge discul şi jeturile de materie emise, împiedicând formarea stelei. Totuşi, interferometrul de la ALMA a arătat că această radiaţie nu afectează gazele şi praful, marcând o premieră în ceea ce priveşte o astfel de observaţie.

Cea mai caldă lună octombrie din istoria măsurătorilor, în 2014

Octombrie, dar şi primele nouă luni ale anului 2014 au reprezentat, fiecare, cele mai calde luni înregistrate pe Terra de la debutul măsurătorilor de temperatură, în 1880, a anunţat agenţia americană National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). De asemenea, a fost cea de-a 38-a lună octombrie consecutivă pe parcursul căreia temperatura Globului a fost mai mare decât temperatura medie a secolului al XX-lea, atingând valoarea de 14,74 grade Celsius. Pentru perioada ianuarie-octombrie 2014, temperatura medie combinată la suprafaţa oceanelor şi a uscatului a fost de 10,3 grade Celsius, depăşind astfel cu 1,05 grade Celsius media secolului trecut. Totodată, octombrie 2014 a fost a treia lună consecutivă din acest an cu o temperatură record pe Glob şi a cincea din ultimele şase luni care au stabilit un astfel de record. Temperaturile cele mai ridicate au fost provocate de un aer mai cald, pe întreaga planetă, la suprafaţa uscatului şi a oceanelor, distribuit de o manieră egală între emisfera nordică şi cea sudică.
Aceste recorduri de temperatură s-au produs în absenţa curentului cald al Pacificului, El Niño, care apare în general la fiecare cinci-şapte ani, în medie, şi exercită o puternică influenţă asupra climei globale. Potrivit NOAA, există aproape 60% probabilităţi ca El Niño să reapară în timpul acestei ierni în emisfera nordică.

Nefericirea din relaţia de cuplu creşte riscul de boli cardiace

Nefericirea din relaţia de cuplu poate să ducă nu doar la un divorţ neplăcut, ci şi să genereze o serie de boli cardiace, afirmă oamenii de ştiinţă americani. Studiul a descoperit faptul că persoanele care au trăit multe decenii într-o stare conflictuală cu partenerii lor de viaţă sunt mult mai predispuse să se îmbolnăvească de inimă decât persoanele care au avut mariaje fericite. Această descoperire este valabilă în special pentru soţii - probabil datorită faptului că femeile tind să ascundă mai mult sentimentele negative decât bărbaţii. Potrivit cercetătorilor americani, şedinţele de consiliere maritală ar trebui să fie recomandate atât cuplurilor în vârstă, cât şi celor aflate la început de relaţie.
Potrivit unor studii anterioare, persoanele care nu sunt fericite alături de soţii lor prezintă riscuri mai mari de depresie, hipertensiune şi maladii cardiace. Căsniciile fericite stimulează sănătatea fizică, iar cele nefericite pot declanşa depresia. Relaţiile de cuplu nefericite pot să îi facă pe oameni să adopte obiceiuri nesănătoase, precum fumatul şi consumul excesiv de alcool şi pot să determine o creştere în organism a concentraţiei de hormoni ai stresului.

Le Pen, condamnat pentru declaraţii rasiste despre romi

Curtea de Apel din Paris a confirmat, joi, condamnarea preşedintelui de onoare al Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen, la 5.000 de euro amendă pentru declaraţii referitoare la romi, despre care politicianul francez a afirmat că sunt "ca nişte păsări", zboară "în mod natural".
a cerut, pe 9 octombrie, confirmarea condamnării lui Le Pen. La 22 septembrie 2012, la universitatea de vară a Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen a răspuns provocărilor privind imigraţia, tema predilectă a acestui partid, sub privirile fiicei sale, Marine, care conduce în prezent partidul.
Luând în derâdere romii, el a stârnit zâmbete şi aplauze atribuindu-le fraza: "Noi suntem ca păsările, zburăm natural".
Fondatorul Frontului Naţional a fost deja condamnat de mai multe ori în trecut pentru derapaje, când a calificat camerele de gazare drept "un detaliu al istoriei celui de-al Doilea Război Mondial" (1987) sau când a vorbit despre "inegalitatea între rase" (1996) şi despre ocupaţia germană care "nu a fost deosebit de inumană" (2005).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.