Internațional

Ce rol joacă Romania în planul Rusiei de distrugere a Uniunii Europene

Ziarul de Vrancea
29 oct 2014 998 vizualizări
Moscova urmăreşte destabilizarea UE prin intermediul Ungariei dar şi al altor pioni din statele estice n astfel, Rusia ar susţine politica revizionistă a Budapestei în ţările cu o importantă comunitate maghiară, arată o organizaţie care urmăreşte jocul de expansiune al Kremlinului

Federaţia Rusă lucrează prin intermediul mai multor reprezentanţi din statele Europei centrale pentru a lansa procesul de destabilizare a sistemului politic al Uniunii Europene în cadrul proiectului "Primăvara rusă", prevăzut pentru primăvara anului 2015, este concluzia experţilor de la Center for Eurasian Strategic Intelligence (CESI), un think thank cu sediul la Londra, înfiinţat în 2014 şi care urmăreşte politică expansionistă a Rusiei în Europa de Est şi Asia Centrală.
Preşedintele Parlamentului ungar Laszlo Kover a afirmat că ţara sa ar putea revizui statutul ţării sale de membru al UE deoarece Bruxellesul îşi dictează termenii în faţa Budapestei. Acesta a spus că dacă UE doreşte să spună unei ţări cum trebuie să fie guvernată, atunci Ungaria ar trebui să ia în calcul părăsirea Uniunii, chiar dacă acesta este doar un scenariu "de coşmar".
Potrivit estimărilor CESI, poziţia lui Laszlo Kover reflectă opinia premierului ungar Viktor Orban. Dar economia acestei ţări are un impact marginal asupra UE ca şi mărimea ţării. În consecinţă, o ieşire din blocul comunitar ar conduce la un dezastru economic pentru Ungaria iar aceste estimări sunt împărtăşite de o serie de experţi ungari şi de reprezentanţi ai elitelor politice.

Agresivitatea Ungariei, bucuria Rusiei

În aceste condiţii, declaraţiile autorităţilor de la Budapesta sunt de natură pur politică şi au ca scop influenţarea poziţiei UE ca întreg şi a votanţilor interni. Potrivit estimărilor CESI, Budapesta nu va merge pe calea unei decizii unilaterale privind ieşirea din UE. Exporturile sunt concentrate în ţările UE (75%), ceea ce înseamnă consecinţe economice dezastruoase dacă se încearcă ieşirea din piaţa unică. Un astfel de pas ar conduce la prăbuşirea forintului, creşterea inflaţiei şi şomajului, alături de reducerea masivă a rezervelor valutare şi scăderea producţiei industriale.
Moscova ar putea promite sprijin economic şi financiar cu condiţia ca autorităţile de la Budapesta să facă lobby pentru interesele Kremlinului în Europa. Dar realitatea arată ca Rusia nu este capabilă, tehnic, să ofere un astfel de suport - exporturile Ungariei în Rusia sunt doar 6% iar importurile sub 10%, şi acestea doar combustibil.
În această privinţă, atitudinea Kremlinului faţă de teritoriile din România şi din Ucraina unde sunt concentrate populaţii maghiare şi sprijinul pentru politica lui Orban ar putea fi singurul argument pe care Moscova l-ar putea folosi pentru a obţine sprijinul Ungariei.
Destabilizarea situaţiei din vestul Ucrainei şi din România corespunde deplin cu interesele Rusiei în Ucraina şi în Moldova, susţine CESI. Pe cale de consecinţă, Moscova foloseşte problemele interne din Ungaria pentru a încuraja guvernului lui Viktor Orban să promoveze o politică agresivă în regiune şi pentru poziţii ferme împotriva politicii europene.
Potrivit estimărilor experţilor CESI, Rusia pregăteşte o platformă pentru a încuraja politici similare în alte ţări din regiune, în special în Cehia.
De notat că guvernul ungar şi-a arătat sprijinul activ faţă de acţiunile preşedintelui Vladimir Putin. În 25 septembrie, operatorul ungar de distribuţie a gazelor a stopat fluxul inves către Ucraina fără niciun avertisment, în contradicţie cu interesele UE dar în conformitate cu cele ruse

Hackeri plătiţi de Moscova au atacat Casa Albă

Atacul cibernetic care a vizat recent reţeaua informatică a Casei Albe ar fi fost comis de hackeri care lucrează pentru statul rus, au afirmat surse citate de Washington Post. Potrivit unor oficiali de la Casa Albă, hackerii nu au avariat nici un sistem în momentul în care au pătruns în reţeaua neclasificată a preşedinţiei, iar până în prezent nu există dovezi conform cărora hackerii ar fi reuşit să pătrundă şi în reţeaua clasificată. Atacul informatic comis în ultimele săptămâni a avut ca rezultat întreruperea temporară a anumitor servicii, iar echipele de securitate cibernetică depun în continuare eforturi pentru a limita intruziunea.
FBI, Secret Service şi Agenţia de Securitate Naţională sunt implicate în această investigaţie. Oficialii de la Casa Albă nu comentează cu privire la autorii atacului informatic şi nici asupra eventualelor date sustrase. "Cu siguranţă, numeroşi actori consideră reţelele noastre drept ţinte atractive şi caută acces la informaţii sensibile ale administraţiei. Încă evaluăm activitatea respectivă", a declarat un oficial al Casei Albe. În cazul Casei Albe, natura ţintei este în concordanţă cu o campanie susţinută de un stat, au declarat sursele citate. Intruziunea a fost descoperită în urmă cu două-trei săptămâni, potrivit surselor. Oficialii americani au fost alertaţi cu privire la atacul informatic de un aliat, potrivit unor surse. Companiile de securitate au identificat recent campanii de spionaj cibernetic conduse de hackeri ruşi care ar lucra pentru guvern. Printre ţinte au figurat NATO, Guvernul ucrainean şi companii de securitate americane.


Astonauţii de pe ISS, la un pas să rămană fără mancare

Racheta americană Antares care transporta capsula fără pilot Cygnus spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a explodat la puţin timp după lansare, în noaptea de marţi spre miercuri, ora Romaniei. "Explozia s-a produs la puţin timp după lansarea" de la baza spaţială Wallops din Virginia, a spus un comentator al televiziunii NASA. În imagini, se vede cum racheta ia foc la câteva secunde după lansare şi explodează. Cygnus ar fi trebuit să livreze 2,2 tone alimente la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).
Agenţia spaţială rusă (Roskosmos) a anunţat, ieri, că este pregătită să aprovizioneze de urgenţă Staţia Spaţială Internaţională (ISS) dacă NASA îi cere acest lucru. "Dacă ne vine o solicitare pentru aprovizionarea de urgenţă a ISS, vom satisface cererea", a declarat şeful programului de misiuni spaţiale cu echipaj uman din Roskosmos, Aleksei Krasnov. "Însă, pentru moment, nu am primit o astfel de cerere", a mai spus acesta.
"Explozia capsulei Cygnus nu are impact asupra aprovizionării segmentului rus al ISS, având în vedere că ne transportăm cu propriile vase cargo Progress majoritatea încărcăturilor", a mai spus Krasnov. De altfel, Rusia a lansat, ieri dimineaţă, o capsulă Soyuz care transportă 1,8 tone de alimente şi alte provizii pentru echipajul american.


Un vaccin global împotriva Ebola ar putea fi disponibil peste cinci ani

Un "vaccin global" efectiv pentru diferitele tulpini ale virusului Ebola va fi disponibil peste aproximativ cinci ani, apreciază Leslie Lobel, cercetător în cadrul Universităţii Ben-Gurion din Israel. De doi ani, Leslie Lobel studiază comportamentul mai multor tulpini ale acestui virus în laboratorul său de la universitatea israeliană, în coordonare cu un institut de cercetări din Uganda, ţară în care călătoreşte de mai multe ori pe an.  Pornind de la supravieţuitori, cercetătorul analizează modul în care se obţine imunitatea împotriva bolii folosind aşa-numiţii anticorpi monoclonali umani. "În ultimii patru ani am dezvoltat o bibliotecă de anticorpi umani care pot neutraliza virusurile Ebola şi Marburg", spune Leslie Lobel.
Deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că vaccinul pentru stoparea actualei epidemii ar putea fi gata la începutul anului 2015 pentru a fi utilizat în Africa, Leslie Lobel consideră că anunţul este precipitat. Nu se pot produce tratamente într-un mod atât de accelerat în actuala epidemie, "pur şi simplu nu este realist, indiferent câţi bani s-ar investi", apreciază virusologul.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că vaccinurile la care lucrează în prezent un laborator elveţian şi unul canadian ar putea fi administrate în ianuarie personalului medical din ţările afectate.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.