Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Facebook le permite utilizatorilor să comunice sub anonimat

Ziarul de Vrancea
24 oct 2014 620 vizualizări
Reţeaua de socializare Facebook a lansat o aplicaţie de mesagerie instant, denumită "Rooms", care le permite utilizatorilor să comunice fără a-şi folosi numele lor reale. Aplicaţia a fost lansată joi şi face parte din strategia Facebook de a realiza mai multe aplicaţii care să le permită oamenilor să intre în relaţii în diferite moduri. Aplicaţia poate fi descărcată gratuit din App Store şi le permite utilizatorilor să creeze camere de discuţii în care să îşi împărtăşească interesele, de la priceperea în arta machiajului la grădinărit.

Această aplicaţie funcţionează separat de reţeaua de socializare Facebook şi, pentru a o folosi, nu este necesar ca utilizatorii să furnizeze detalii despre identitatea lor, precum numele şi locul în care se află. Cei interesaţi pot participa la aceste camere de discuţii doar prin intermediul unei invitaţii şi a unui cod special care poate fi scanat cu ajutorul camerei de la telefonul mobil. Codurile pot fi distribuite prin intermediul reţelelor de socializare, prin e-mail şi chiar postat pe hârtie în spaţii publice.
Creatorii sau moderatorii acestor camere de discuţii pot să le personalizeze imaginea, pot să interzică accesul unor persoane la discuţii sau să introducă drept criteriu pentru participarea la discuţii vârsta de peste 18 ani.

Alimentele viitorului: substitutele de carne şi insectele

Burger vegetal, faină de alge sau brânză la grătar: industria alimentară caută alternative la carne, considerată prea costisitoare. În Franţa vânzările de carne au scăzut cu 7% între 1998 şi 2012, deoarece producerea ei costă scump mediul, potrivit experţilor de la cabinetul Nutrikéo.
Până în 2050, populaţia va creşte cu o treime. Pentru a oferi proteine, acestea trebuie să fie produse la costuri reduse (energie, apă...) şi să fie raţionalizată folosirea terenurilor agricole disponibile, cunoscut fiind faptul că pentru a produce un kilogram de carne de vită este nevoie de 10 kilograme de cereale, explică specialiştii.
Potrivit lui Xavier Terlet, preşedintele cabinetului XTC World Innovation, "pentru europeni, alimentaţia are o semnificaţie culturală, astfel încât va fi greu de făcut pasul la insecte". Şi, totuşi, insectele se pot regăsi ca hrană pentru animale, sub formă de făină. În opinia sa, europenii se pot orienta însă spre "substitutele de carne, care au progresat în ceea ce priveşte calităţile organoleptice".
La Salonul de alimentaţie de la Paris (19-23 octombrie), Salakis, marca gigantului francez de lactate Lactalis, a prezentat o gamă de brânzeturi ce pot fi pregătite la grătar, inspirate din brânza de capră tradiţională cipriotă halloumi. În timp ce firma Triballat Noyal se pregăteşte să lanseze "steak-urile din brânză", proprietarii gamei Sojasun au optat pentru burgerii vegetali cu coacere rapidă la microunde sau pentru steak-urile din soia sterilizate, cu perioadă de garanţie de şase luni.
Franţa, patria gastronomiei şi a mâncărurilor tradiţionale, a rămas în urmă în această privinţă. În SUA, firma Gardein, specializată în proteine alternative, a creat aşa-numitele "fishless filets" (fileuri de peşte fără peşte) pe bază de soia şi microalge bogate în Omega 3.
De asemenea, în timp ce în Olanda s-a lansat lanţul de magazine "Vegetarian Butcher" ( "Măcelarul Vegetarian"), în supermarketurile franceze nu există deocamdată raioane dedicate "proteinelor alternative", iar inovaţiile se limitează doar brânzeturi.

Ebola a ajuns la New York

Un medic din New York, întors recent din Guineea unde a lucrat pentru Medici fără Frontiere (MSF) şi a îngrijit bolnavi de Ebola, a contractat virusul, a informat joi seara primarul oraşului, Bill de Blasio, la o conferinţă de presă. Medicul a fost spitalizat joi cu febră mare. Este primul caz înregistrat de Ebola în marea metropolă americană.
În Mali, primul caz de Ebola provenit din Guineea vecină a fost identificat în timp ce în Cote d'Ivoire este căutat un infirmier guineean potenţial contagiat. În faţa rapidităţii extinderii virusului, mijloacele considerabile promise în termeni financiari şi de personal medical riscă să ajungă prea târziu.
Aceste alerte intervin la câteva ore după ce preşedintele Liberiei, ţara cea mai afectată de acest virus, Ellen Johnson Sirleaf, a făcut apel la un control mai strict al frontierelor celor trei ţări vizate de boală pentru a împiedica reapariţia virusului în zonele unde epidemia a înregistrat un regres.
Epidemia, cea mai gravă din istorie a febrei hemoragice descoperite în 1976 în RD Congo, reprezintă în continuare o urgenţă mondială, potrivit OMS. La Bruxelles, Comisia Europeană a anunţat deblocarea a 24,4 milioane de euro pentru "a da un imbold" cercetării. Noul comisar al afacerilor umanitare, cipriotul Christos Stylianides, va coordona riposta împotriva epidemiei.

Terra, lovită de o pereche de asteroizi uriaşi

Pământul a fost lovit de doi asteroizi uriaşi, în urmă cu 458 de milioane de ani, cele două ciocniri provocând cratere încă vizibile în regiunea Suediei, potrivit unui studiu publicat în Scientific Reports.
Asteroizii sunt roci uriaşe care gravitează în jurul Soarelui, iar uneori călătoresc prin spaţiu în perechi.
Cei doi asteroizi care au căzut în regiunea unde se află în prezent Suedia provin "dintr-una dintre cele mai mari catastrofe cosmice din Sistemul Solar".
În urmă cu aproximativ 470 de milioane de ani, cu 12 milioane de ani mai devreme decât se credea anterior, o coliziune uriaşă s-a produs în centura de asteroizi a Sistemului Solar. Un asteroid cu un diametru de circa 200 de kilometri s-a dezintegrat, iar o parte dintre bucăţile rezultate au intersectat mai târziu orbita terestră. Cercetătorii ştiau de mai mult timp că craterul Lockne, cu diametrul de 7,5 kilometri, situat în apropiere de oraşul Östersund, în centrul Suediei, este legat de acest eveniment cosmic, dar au demonstrat, potrivit studiului, că şi craterul Malingem, din vecinătate, situat la 16 kilometri distanţă şi cu un diametru de 700 de metri, are legătură cu coliziunea din centura de asteroizi.
Craterul Lockne a fost provocat de impactul cu un obiect cosmic cu un diametru de circa 600 de metri, iar cel din Malingen, de un obiect mai mic, cu un diametru de circa 150 de metri. Cei doi asteroizi erau formaţi din bucăţi de rocă ţinute laolaltă de gravitaţie.
În jur de 16% dintre asteroizii care se apropie de Pământ călătoresc prin spaţiu în perechi.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.